Anmeldelse: Point Break

Der er for så vidt ingen grund til at indlede en anmeldelse af et remake med den sædvanlige bitre tone over Hollywoods mangel på originalitet. Særligt ikke, når der er tale om en actionfilm som "Point Break" fra 1991, Kathryn Bigelows ("The Hurt Locker") store kommercielle gennembrud. Originalen var underholdende håndværk, proppet til bristepunktet med klichéer og en backpacker-filosofi, der gik lige i hjerteblodet på "sabbatår-generationen". Måske derfor er det svært andet end ikke bare at acceptere "Point Break" anno 2015 ud fra de samme præmisser, som gjorde den første film så fornøjelig.

Historien har nu heller ikke ændret sig synderligt her små 25 år senere. En serie spektakulære røverier spredt udover Moder Jords afkroge viser sig at have en sær kosmisk sammenhæng. Røverierne er en del af en materiel frigørelsesproces, som opnås gennem noget nær umulige fysiske prøvelser, omsat i ekstremsport. Det mener i hvert fald den forhenværende extremsport-stjerne Johnny "Utah" (Luke Bracey), der som FBI-aspirant bliver sat til at understøtte sin teori ved infiltrere en frygtløs bande, ledet af den karismatiske Bodhi (Edgar Ramirez).  

I "Point Break" er der mange grunde til at trække overbærende på smilebåndet. At omsætte antikapitalistisk klimakamp til højtflyvende ekstremsport udført af frelste hippie-muskelmænd med hipster-tatoveringerne vil forblive et småfjollet paradoks, så længe Hollywood eksisterer. Men hvem ser actionfilm for at blive åndeligt oplyst?

Måske er det med "Point Break" en krævende disciplin at skulle læne sig tilbage og se udover klichéerne - for dem er der rigeligt af. Når det er sagt, rammer snerten af ubekymret 80'er-action plet i foreningen af et stramt fortalt plot og medrivende organisk underholdning. Maskeret CGI, velplacerede punchlines og hårdkogt thriller-action er ingredienser i en sprudlende cocktail, der udmærker sig og overrasker som en af årets bedre i genren.  

"Point Break" er letbenet stunt-action, som Christopher Nolan ville lave det i en forlænget weekend, efter han henrykt havde set "Fast & Furious". Imponerende sekvenser til lands, til vands og i luften indoptages i blodsukkeret, hurtigere end det er muligt at gnaske den ene bøtte popcorn i bunds efter den anden. Den økopolitiske tematik reduceres til tomme kalorier, hvilket er til at tilgive med 200 km i timen ned ad en bjergside. Hvor Luke Bracey og Edgar Ramirez uundgåeligt står i skyggen af 90-er-stjernerne Keanu Reeves og Patrick Swayze, løftes opgaven uimponeret som Utah og Bodhi. Bracey og Ramirez ér bedre skuespillere. Selvom karaktererne ikke ligefrem er skrevet til at blive belønnet til næste Oscar-show, formår de to skuespillere at tilføre essentiel troværdighed og kemi.

Se bort fra de økopolitiske og antikapitalistiske rammer, for ja - her er der intet at byde på i den henseende. Betragt "Point Break" som velskåret og befriende underholdning, der udelukkende henrykker som actionthriller. Præcis som originalen fra 1991. Det er kitschet over-the-top ekstremsport, det er smådumt. Og nøj, hvor er det underholdende.   

Point Break

Kommentarer

Point Break

 • 0

  Haha har ikke set filmen, men i er godt nok ikke helt enige om hvordan filmen skal rates derude :) Er selv bange for man prøver på noget man ikke kan, men håber da den er som du skriver :) Kan se EB´s andmelder giver den 1 stjerne og kalder den for årets mest ulidelige action film hehe.

  Geekalot25-12-15 10:22

 • ★★★0

  Vi kan ikke alle være enige. :) 

  Som anmelder vil der altid være de film, som man ved har "bashing"-potentiale - og ingen tvivl om at "Point Break" er en af disse. Personligt blev jeg virkeligt godt underholdt, og har svært ved at se mig sur på den type actionfilm, som jeg brugte lange fornøjelige VHS-nætter på i 80'erne.

  Dolphinfriendly25-12-15 10:51

 • 0

  True, havde dog set mig sur på den ved den første trailer, men det begyndte stille og roligt at gå væk da jeg så noget bag om filmen og så de trailers der kom efter :) Så den skal da have en chance.

  Geekalot25-12-15 10:55

 • ★★★0

  Jeg smider også kun én stjerne efter den.

  Velkoreograferede ekstremsportsscener kan bare ikke opveje for årets mest ulogiske, usammenhængende, dårligt skrevne og dårligst spillede maveplasker af en lortefilm.

  Så er det sagt...

  HonoDelLoce25-12-15 11:35

 • ★★★0

  Altid fedt med film der deler vandene. :)

  Du var ikke bare en smule underholdt, Hono? 

  Dolphinfriendly25-12-15 11:40

 • ★★★0

  Altså, jeg grinede højlydt flere gange. Men tror ikke, det var meningen. Derudover rystede jeg mest på hovedet.

  HonoDelLoce25-12-15 11:41

 • ★★★1

  Haha - dét er i sig selv en kvalitet, omend tvivlsom. :D

  Dolphinfriendly25-12-15 11:44

 • ★★★0

  Meget tvivlsom :-D

  Jeg mener helt ærligt, at det er en gennemført elendig film. Med mindre jeg har taget fejl af det hele, og det i virkeligheden er en spoof-film - i så fald er den nærmest et mesterværk ;-)

  HonoDelLoce25-12-15 12:21

 • ★★★★★★0

  Er det endnu en FF4 oplevelse for Moovys i øvrigt fremragende anmelder:-D

  T. Nielsen25-12-15 13:31

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen