Anmeldelse: The Predator

At Shane Black 30 år senere atter er i selskab med grimme moderkneppere fra rummet er drengerøvspoesi af den allerfineste slags.

Få actionfilm er så ikoniske som 80'er-klassikeren "Predator". Arnold Schwarzenegger var på sit højeste, samt instruktør John McTiernan fik sit store gennembrud og fulgte op året efter med "Die Hard", og computereffekterne var pixelerede. For Shane Black var 1987 i høj grad et skelsættende år. Den senere efterspurgte manuskriptforfatter skrev "Dødbringende våben" (på kun seks uger) og "The Monster Squad" samt fik en mindre rolle i netop "Predator" og hjalp også en smule med det skrevne til netop sidstnævnte. At Shane 30 år senere atter er i selskab med grimme moderkneppere fra rummet er drengerøvspoesi af den allerfineste slags.

Under en mission i Mexico støder lejesoldaten Quinn McKenna (Boyd Holbrook) ind i et dødbringende rumvæsen med dreadlocks. På flugt derfra stjæler Mckenna nogle af dens højteknologiske våben og sender det til sin familie i USA, hvor sønnen Rory (Jacob Tremblay) ved et tilfælde får aktiveret udstyret – og dermed etableret forbindelse til et rumskib. Rory er nu på en Predators radar, og det er op til farmand, et umage hold straffefanger med elitesoldat-baggrunde og en rumvæsen-interesseret biolog (Olivia Munn) at komme knægten til udsætning.

At Shane Black står for instruktion og manuskript på "The Predator" mærkes fra start til slut. Den 56-årige amerikaner er på hjemmebane i et fornøjeligt mix mellem en lind strøm af mindeværdige one-liners og 80'er-inspireret no bullshit-action, der gang på gang sidder lige i skabet. Til trods for Blacks slemme vane for at skubbe blyanten langt over grænsen med voldsom R-rated dialog og dårlige jokes, strammes slipset aldrig for hårdt i missionen efter at hylde kultfilmen fra '87 og møde et nyt publikum i '18.

Shane Black er ikke alene én af filmbranchens fremmeste ordsmede, men også en mester til hurtigt og præcis at optegne og levendegøre et persongalleri uden at udtømme momentum fra den dynamiske handling. Alene introduktionen af McKennas hold af soldater er en forrygende lærebogsopvisning i elegant karakterportrættering, der sprudler af sammentømret kemi og aldrig løber tør for veltrimmet dialog. Holbrook & Co når næsten op på niveau med Arnie anno 1987. Direkte oneline-hymner til den originale film og referencer til bagkataloget dukker op konstant. Men aldrig à la visse andre franchises med fan pleasers, der er ligegyldige gimmicks i sig selv.      

Fordi "The Predator" er R-rated, holdes der på intet tidspunkt igen med blodsprøjtende Predator-flænseri eller Blacks sans for velplacerede replikker. Blottet for hæmninger smitter den løsslupne stemning ekstremt underholdende til stor begejstring for rendyrkede fans. Meget kan accepteres, når tempoet er så højspændt. Visse elementer i handling og plot bliver gennemhullet en tand for let til fordel for at opretholde dynamikken, mens de sidste fem minutter bliver for fjollet. Men nøj, det er en fest, som ingen 80'er-elskende actionfans bør være foruden. Se den. Do it, do it now!

Shane Black er tilbage, hvor han er bedst: i et veloplagt actionbrag med masser af humoristiske indslag. Som kæmpefan af den originale film fra 1987 er "The Predator" en fornøjelse – både første, anden og sikkert også tredje gang. Ingen tvivl om, at accepteres præmissen som skæg og ballade, vil de fleste blive underholdt af ét af årets mest blodige actionbrag i biografen.

Se Moovy TV's eksklusive "The Predator"-interviews med Shane Black, Olivia Munn og Boyd Holbrook:

The Predator

Kommentarer

The Predator

  • ★★★★0

    Visse ord egner sig bare ret dårligt til at blive oversat til dansk:-D Men god anmeldelse. Jeg kunne næsten få lyst til en tur i biografen.

    T. Nielsen13-09-18 09:28

  • ★★★★0

    Kan da læse at den deler vandene ret meget, fra hvor du står Nicki til at blive rakket ned som det værste lort. 

    T. Nielsen13-09-18 09:36

  • ★★★3

    Billede 1

    Preddie just wanted to be helpfull when one when one of his friends got a piece of sausage stuck in the throat.

    Dammit! Preddie! that's not how you do the heimlich maneuver, put Quinn down

    Billede 2

    On tonights dancing with the stars! will Preddie and his dancepartner make it to the finals?

    Billede 3

    Preddie's alternative måde at gå på WC vagte en del opsigt.

    Billede 4

    Just give it to me straight doc, how bad is it, will I ever be a model again?

    Elwood13-09-18 10:03

  • ★★0

    Visse ord egner sig bare ret dårligt til at blive oversat til dansk:-D Men god anmeldelse. Jeg kunne næsten få lyst til en tur i biografen.

    Haha! I know - men referencerne er til at forstå, og i en “Predator”-anmeldelse skal det med alligevel. Man er vel fanboy. :)

    Ingen tvivl om, at præmissen skal accepteres. Jeg havde selv virkeligt en fest til begge visninger - hvor dog dén i 3D var unødvendig. Klart den næstbedste film i franchisen - selvom jeg gerne erkender, at originalen og “Predators” er de eneste jeg ellers synes godt om.

    Dolphinfriendly13-09-18 11:13

  • ★★★★0

    I know - men referencerne er til at forstå, og i en “Predator”-anmeldelse skal det med alligevel. :)

    Ingen tvivl om, at præmissen skal accepteres. Jeg havde selv virkeligt en fest til begge visninger - hvor dog dén i 3D var unødvendig. Klart den næstbedste film i franchisen - selvom jeg gerne erkender, at originalen og “Predators” er de eneste jeg ellers synes godt om.

    Misforstå mig ikke, det var fedt du brugte det (jeg grinede i hvert fald:)

    3D undgår jeg generelt, da jeg finder det anstrengende for øjnene og synes ikke det giver mig ret meget på den positive konto. Men i bio hernede i Gulddanmark er det ofte svært at undgå, hvis man vil se en film i den store sal (og det vel lidt pointen med sådanne film, at det vil man?) Jeg har så overset at denne desværre kom i 3D

    Hvis den ikke mindst ender som den anden bedste, er jeg blevet skuffet. Oprindeligt fandt jeg 2’eren ret fed, men gensyn har siden sænket mit syn på den til lige over det middelmådige, hvor resten for mig placerer sig. 

    T. Nielsen13-09-18 11:19

  • ★★1

    Jeg undrer mig også over, hvorfor den overhovedet udsendes i 3D. Det er tydeligt, at “The Predator” på ingen måde er lavet til formatet. Hvis du har mulighed for det, skal du absolut se den i 2D. Det skal så siges, at jeg slet ikke tænkte over at den var i 3D ved gensyn, så måske er effekten så minimal at der ikke er risiko for hovedpine og lignende.

    Personligt har jeg aldrig brudt mig om toeren og AvP-filmene forpasser et ellers oplagt potentiale på det groveste. Med både de fremragende FPS-spil og de mange tegneserier, bør der ellers have været masser at tage fat i.

    Dolphinfriendly13-09-18 11:33

  • ★★★★0

    Mulighed har jeg, i den absolut mindste sal desværre. Det er lidt om at se den hjemme næsten:-/ 

    Ja AvP havde på papiret potentialet til at blive alletiders fremragende B-filmagtige blodige ramasjang.

    T. Nielsen13-09-18 11:31

  • ★★0

    Mulighed har jeg, i den absolut mindste sal desværre. Det er lidt om at se den hjemme næsten:-/ 

    Ja AvP havde på papiret potentialet til at blive alletiders fremragende B-filmagtige blodige ramasjang.

    Ej, hvor er det fjollet. Men det må åbenbart give det ekstra trækplaster at der står 3D på plakaten.

    I høj grad. Det ender bare virkeligt dumt. Det pudsige er, at “The Predator” sagtens kunne være endt på samme måde - hvis altså ikke at en så tight og skarp mand som Shane Black stod bag.

    Dolphinfriendly13-09-18 11:42

  • ★★★★0

    I høj grad. Det ender bare virkeligt dumt. Det pudsige er, at “The Predator” sagtens kunne være endt på samme måde - hvis altså ikke at en så tight og skarp mand som Shane Black stod bag.

    Det lyder som den derned rammer den, for mig rette blanding af kvalitet og det lidt cheesy (som lidt må den jo gerne være synes jeg).

    T. Nielsen13-09-18 12:19

  • ★★0

    Det lyder som den derned rammer den, for mig rette blanding af kvalitet og det lidt cheesy (som lidt må den jo gerne være synes jeg).

    Præcis. Den kombi synes jeg også kendetegner "Predator" - og måske dét ikke virker for alle i en ny film, her 30 år efter. For mig går den rent ind. :)

    Dolphinfriendly13-09-18 12:35

  • ★★★0

    Serien har kun bragt skuffelser siden etteren, så jeg går ind til den med naivt håb om en god Predator film.

    Babo13-09-18 12:48

  • ★★★0

    Uh, Politiken og JP giver 1/6. 

    Babo13-09-18 12:55

  • ★★★0

    Politiken mener ligefrem, at den er "småfascistisk" :D

    Rasmus Drews13-09-18 12:57

  • ★★★0

    Christian Monggard fra Information er dog ret positiv: "...en underholdende film, der rummer det, som mange andre af tidens tempofyldte, amerikanske film mangler: Hjerne og hjerte."

    Rasmus Drews13-09-18 12:59

  • ★★0

    Hvem har anmeldt fra Politiken og JP?

    Dolphinfriendly13-09-18 13:03

  • ★★★★2

    Uh, Politiken og JP giver 1/6. 

    Så det jo godt du ikke går op i ratings:-D

    T. Nielsen13-09-18 13:30

  • ★★★0

    Hvem har anmeldt fra Politiken og JP?

    Politiken: Eini Carina (?)

    JP: Katrine Sommer Boysen

    Rasmus Drews13-09-18 13:41

  • ★★0

    Einis indgang til film er hendes egen, hvilket jeg ud fra en kollegial kontekst synes at der skal være rum til. For dog at sætte hendes det skrevne i kontekst, hun har ikke skrevet så meget for Politiken endnu, synes jeg at det feministiske afsæt i læsningen af Ordets magt fortæller meget om hvor forskelligt film kan ses.

    Dolphinfriendly13-09-18 14:03

  • 0

    hmm, godt at Verhovens Starship Troopers IKKE skal anmeldes af Politikken m.fl. i 2018 ;-D

    Mon ikke satiren ville gå lige over hovedet?

    Gasivodo13-09-18 14:36

  • ★★0

    hmm, godt at Verhovens Starship Troopers IKKE skal anmeldes af Politikken m.fl. i 2018 ;-D

    Mon ikke satiren ville gå lige over hovedet?

    Man kunne godt have en mistanke om det. :)

    Dolphinfriendly13-09-18 14:47

  • ★★0

    Jeg kan ikke finde anmeldelsen på Politiken - nogen der er skarpere end jeg til at opsnuse den og som måske kan sende et link? :)

    Dolphinfriendly13-09-18 14:58

  • ★★★0

    Den er nok ikke på deres onlineudgave, men jeg kan sende dig et screenshot.

    Rasmus Drews13-09-18 15:04

  • ★★0

    Takker. Det var...interessant. :)

    Dolphinfriendly13-09-18 15:13

  • ★★★★0

    Den er nok ikke på deres onlineudgave, men jeg kan sende dig et screenshot.

    Ja tak :-)

    T. Nielsen13-09-18 15:16

  • ★★1

    Jeg har lige videresendt screendump til dig via FB, Thomas. :)

    Dolphinfriendly13-09-18 15:40

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen