"Holy Spider" er årets danske Oscar-kandidat

Ali Abbasis Cannes-vinder besejrede "Du som er i himlen" og "Resten af livet" i dette års danske Oscar-ræs.

I starten af måneden besluttede den danske Oscar-komité at udpege "Holy Spider", "Du som er i himlen" og "Resten af livet" som dette års tre bejlere til rollen som den danske kandidat til den næste Oscar-uddeling.

Og efter flere ugers overvejelser og research har komitéen fundet frem til, at Ali Abbasis "Holy Spider", som udkommer i de danske biografer den 13. oktober, står med de bedste chancer for at hive en guldlakeret Oscar-statuette med hjem til Danmark i 2023.

Læs også: Øv! Ingen Oscars til Danmark, da "CODA" vandt Bedste film – og Will Smith gav Chris Rock en chokerende lussing

Om beslutningen udtaler filminstituttets direktør (og komitéens formand), Claus Ladegaard:

"Blandt tre markante titler har vi peget på den film, som vi mener har de største chancer for at gå hele vejen i kampen om en statuette. 'Holy Spider' vidner om en instruktør med en stærk kunstnerisk ambition, som formår at fortælle en vigtig historie om misogyni, mens han samtidig holder publikum fanget i spænding. 

Ali Abbasi har med filmen skabt en kompromisløs kritik af kvindeundertrykkelse i Iran. Han blander behændigt thrillergenren med en stærk realisme og gør seriemorderen til ansigt på den hverdags-brutalitet, der florerer, hvor patriarkalske holdninger dominerer. 

'Holy Spider' er i høj grad en dansk film, selv om dialogen er persisk, og historien foregår i Iran. Filmen har en klar instruktørstemme, der med rod i en dansk branche trækker på sin iranske baggrund og leverer en skarp kritik af et lukket land – en kritik, som kun er blevet mere sørgeligt aktuel de senere uger. 

'Holy Spider' har oplevet en overvældende international opmærksomhed siden verdenspremieren og prisen i Cannes, og den har været udtaget til en stribe prominente festivaler som optakt til filmens amerikanske biograflancering. I Oscar-komitéen tror vi på, at 'Holy Spider' med sin modige stil og historie kan komme langt i kapløbet."

Læs også: Sådan! Danske "Flugt" skriver Oscar-historie med tre Oscar-nomineringer

Oscar-nomineringerne afsløres først den 24. januar 2023, så først dér finder vi ud af, om Abbasi og Co. skal booke flybilletter til Los Angeles op til næste års Oscar-show den 12. marts 2023 – vi bliver dog allerede klogere på filmens chancer den 21. december i år, hvor det amerikanske filmakademi afslører en såkaldt shortlist med de 15 sidste kandidater til prisen for Bedste internationale spillefilmGustav Möllers "Den skyldige" kom med på shortlisten tilbage i 2018, men blev desværre ikke nomineret i sidste ende.

Den dansk-iranske "Holy Spider" er en autentisk thriller, der handler om en kvindelig journalist i Iran, som jager en seriemorder, der udelukkende dræber kvindelige prostituerede, mens myndighederne blot trækker på skuldrene.

"Holy Spider" blev nomineret til Guldpalmen under årets Cannes-filmfestival, og Zar Amir-Ebrahimi vandt i øvrigt for Bedste kvindelige skuespillerpræstation, så det er intet under, at den danske Oscar-komité – som består af repræsentanter fra filmbranchen, den danske filmkritikerstab samt Det Danske Filminstitut – endte med at vælge dén.

"Du som er i himlen" har dog også vundet flere internationale priser og fik i sin tid topkarakter her på Moovy. Traileren til den kommende "Holy Spider" kan i øvrigt ses her:

Kommentarer

"Holy Spider" er årets danske Oscar-kandidat

 • 0

  Det var også det mest fornuftige valg. Til gengæld kan Sverige vel ikke sende Triangle of Sadness ind når størstedelen af dialogen er på engelsk? Tilgengæld kan den så drage andre fordele af sproget.

  Sichlau27-09-22 17:50

 • ★★★0

  Det var også det mest fornuftige valg. Til gengæld kan Sverige vel ikke sende Triangle of Sadness ind når størstedelen af dialogen er på engelsk? Tilgengæld kan den så drage andre fordele af sproget.

  Korrekt.

  "The recording of the original dialogue track as well as the completed picture must be predominantly (more than 50%) in a language or languages other than English"

  Steffan Rasmussen27-09-22 19:12

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen