Nogle whisky-kendere kommer et par dråber vand i, for at smagen skal åbne sig. Formålet er ikke at fortynde drikken.
Præcis.
Et par dråber vand sørger for, at smagsstofferne ikke binder sig til ethanolen og derved forbliver formindsket. Men et par dråber ser ud til kun at frigive nok til at dække overfladen af et glas ifølge de studier, der er lavet i de seneste år.
Derfor kan isterninger faktisk være den smarteste måde at sørge for en kontinuerligt vand-tilførsel (og dermed kontinuerlig smagsfrigivelse).
Jo højere alkoholprocent, jo mere bindes smagen til alkoholen og mister derved sine egne nuancer. Det er også derfor, at de fleste “pop-alkodrikke” kun ligger på omkring 20-30% - fordi ellers forsvinder for meget af smagen simpelthen.
Den optimale alkoholprocent -for at besvare den karakteristiske smag i for eksempel whiskey - siges at ligge på omkring 25, men så er det jo nærmest ikke whiskey mere ;-)
Men at sige, at “jeg kan godt lide smagen, jeg skal ikke have min whiskey fortynder” er faktisk lidt modsat af virkeligheden. For du smager langt mere af ethanolen end smagsstofferne, hvis ikke du tilføjer lidt vand.