Anmeldelse: Thor: Love and Thunder

Marvel-festfyrværkeriet udebliver i skuffende uopfindsom superheltefuser.

Ingen sommer uden superheltefilm, og efter to års Corona – inklusiv efterdønningerne – er Marvel-supertankeren for alvor kommet på ret køl igen. Sidste sommers slagsmål mellem de danske biografer og Disney har også lagt sig, kursen er sat og fase 4. i Marvel Cinematic Universe er tøffet ind i biografmørkets farvande. Tilbage er også New Zealands svar på Charlie Chaplin, Taika Waititi, der på rekordtid har fjollegøjet sig fra underspillede kult-komedier som "Flight of the Conchords" og "What We Do in the Shadows" til at være et fast indslag i MCUs guldrandede pengemaskine. Som første superhelt med en fjerde solofilm, og den direkte opfølger til "Thor: Ragnarok", er "Thor: Love and Thunder" mere af det farvestrålende samme, og alligevel er pastellerne alt for udvandede.

     

Selvom Thor (Chris Hemsworth) har reddet Jorden, universet og Asgård mere end en håndfuld gange, synes tordenguden stadig at være en teenager af sind. Nok mest af alt for målgruppens skyld, men nu skal muskelbundtet alligevel finde sig selv på en dannelsesrejse af intergalaktisk format. Udfordringen tages op af en intergalaktisk hævner, Gorr the God Butcher (Christian Bale), som har set sig sur på én gud og åbenbart nu vil udrydde alle andre guder. Dette med et ondt sværd. Som dukker op ud af ingenting til netop dette formål, Deus Ex Machina-style, ironisk nok. Nuvel. Thor får hjælp af sin ekskæreste, Jane Foster (Natalie Portman), der har forvandlet til Mighty Thor og kommet i besiddelse af en klyngemissil-udgave af Mjølner, mens turtelduerne sideløbende prøver at finde melodien igen. 

"Thor: Love and Thunder" rumler hult afsted, som tomme tønder buldrer. For hverken torden og kærlighed rammer takt og tone eller sit publikum med forventet lynild. Ikke engang alt for meget Guns n’ Roses sætter bare lidt gang i superhelte-festen, til trods for at rockbandet har adskillige mere end passende ørehængere til formålet. Symptomatisk for den uden sammenligning mindst eksplosive lydside i en højbudgetsfilm, og mest dovne Marvel-eksekvering de sidste fire MCU-faser.

Taika Waititi sidder nemlig fast i den rille, der har skåret karrierens skæring siden "Boy" og "Hunt for the Wilderpeople". Ingen af dem var store mesterværker, men de vandt på hjertelig oprigtighed. Fokusset på børns forhold er sympatisk og inkluderende, især for et ungt publikum og deres forældre. Men ikke som uopfindsom og forceret sentimentalt venstrehåndsarbejde siden da. Fordi formlen virkede for Chaplin, der med sin hårdhændet opvækst om nogen havde et bankende hjerte for udsatte børns skæbner, og kastede Oscar-opmærksomhed af sig med lommepædagogiske "Jojo Rabbit", skal der mere end velmenende hensigter til for at løfte temaerne i et actionbrag for Waititi. Især når tordenbraget på det groveste udebliver, mens man uforløst og forgæves venter på at biografsalen rystes.

Palliet-glitrende 80’er-retro og forfriskende kæk Waititi-komik reddede "Thor: Ragnarok". Få år efter virker det til, at selvhøjtideligheden har fået dyppet næsen for dybt i Hollywoods stjernestøv og for meget oppe i røven på sig selv. Valium-følelsen gennemsyrer "Thor: Love and Thunder" fra start til slut. Overvejende usjovt, med enkelte lårklaskere, men fuldstændigt drænet for den sjæl og charme, som forgængeren i det mindste prøvede at besmitte publikum med. Hvad end der er tale om produktionsdesignet, atmosfæren i et ellers etableret sprælsk univers eller stjernerækken af højt anerkendte A-skuespillere. Dog med få undtagelser. Ikke engang altid eminente Christian Bale som tragisk skurk kan samle skårene. Før optagelserne anede waliseren ikke hvad MCU stod for og alligevel outshiner Oscar-vinderen ikke uventet alle som én, som ét af de bedste superskurkeportrætter i MCU-sammenhæng. Ud fra, hvor lidt han får at arbejde med. Selv ikke en fornøjelig Russell Crowe, der folder sig ud som urkomisk selvhøjtidelig Zeus, kan overdøve den hovedrystende urytmiske og dovne superheltefilm. Kemien mellem Chris Hemsworth og Natalie Portman er stadig en saga blot, men når selv en gæsteoptræden af det typisk energiske Guardians of the Galaxy-slæng er en skygge af sig selv, ved man, at festfyrværkeriet forbliver en fuser.  

   

Med saften og kraften frisk i hukommelsen som de praktiske effekter i "Top Gun: Maverick" stadig tæppebomber landets biografer med, er det svært ikke at holde de to blockbuster-produktioner op mod hinanden. "Thor: Love and Thunder" er nemlig ét af de bedste eksempler på hvad CGI ikke kan, når holdet bag ikke gider at gøre en reel indsats med det mest basale filmhåndværk. For Taika Waititi fejler på det groveste som filmskaber. Ikke alene ved ikke at følge ordentlig op på "Thor: Ragnarok", som han endda stod bag. Men helt afgørende ved at skabe tvivl om, hvorvidt Marvel, selv efter en forfriskende indledning på MCU fase 4. med "Eternals" og "Doctor Strange in the Multiverse of Madness", overhovedet længere er værd at tage i biografen for. 

Thor: Love and Thunder

Kommentarer

Thor: Love and Thunder

  • ★★★★1

    Jeg tænker selv den mest passionerede Marvel fan må da snart have fået en mæthedsfornemmelse. Det her, SW o.lign. må da sgu snart være udvandet. 

    Babo 7-07-22 09:03

  • ★★★★★★0

    Delvis uenig.

    Jeg var flere steder chokeret over hvor åndsvagt det var - til gengæld var det forfriskende at de gik hele vejen med det, uden på noget tidspunkt at ryste på hænderne.

    Feige & Co har efterhånden oparbejdet en selvtillid så stor, at de er ligeglade med om folk kan lide det eller ej,

    Var det FOR fjollet? Ja

    Var jeg skuffet over resultatet, samlet? Nej

    Wayne 7-07-22 11:10

  • ★★★★★★1

    Delvis uenig.

    Jeg var flere steder chokeret over hvor åndsvagt det var - til gengæld var det forfriskende at de gik hele vejen med det, uden på noget tidspunkt at ryste på hænderne.

    Feige & Co har efterhånden oparbejdet en selvtillid så stor, at de er ligeglade med om folk kan lide det eller ej,

    Var det FOR fjollet? Ja

    Var jeg skuffet over resultatet, samlet? Nej

    Så 10/10 (eller 9/10). Vi ved du var skuffet, rater du den 8/10;)

    T. Nielsen 7-07-22 11:25

  • ★★★★1

    9/10 herfra, men lader generelt meget tilbage at ønske. 

    Babo 7-07-22 11:30

  • ★★★★★★0

    Så 10/10 (eller 9/10). Vi ved du var skuffet, rater du den 8/10;)

    Den får skam 7/10 - smider fluks en anmeldelse ;-)

    Wayne 7-07-22 12:02

  • ★★★★★★0

    Den får skam 7/10 - smider fluks en anmeldelse ;-)

    7/10?????? Så gider jeg ikke se den. Makværk:D

    T. Nielsen 7-07-22 12:12

  • ★★★★★★0

    7/10?????? Så gider jeg ikke se den. Makværk:D

    Der er ikke meget mere at hente end et billigt grin - men det kan også noget ;-D

    Wayne 7-07-22 12:34

  • ★★★★★★0

    Der er ikke meget mere at hente end et billigt grin - men det kan også noget ;-D

    Med bio billetter til 120-40 kr stk, kan man diskutere hvor billigt det er:-/

    T. Nielsen 7-07-22 12:44

  • ★★★★★★0

    Med bio billetter til 120-40 kr stk, kan man diskutere hvor billigt det er:-/

    True - men med de priser på alt andet, lige nu - så er vi vel stadig i den billige ende ;-)

    Wayne 7-07-22 12:50

  • ★★★0

    Synes absolut den er pengene værd - og har man set Ragnarok ved man jo hvad man går ind til. Dog lidt mere fjollet i første halvdel. Bale er rigtig god i rollen som Gorr efterhånden som filmen skrider fremad. Også 7/10 herfra. 

    Gormanden 7-07-22 13:13

  • ★★0

    Jeg tænker selv den mest passionerede Marvel fan må da snart have fået en mæthedsfornemmelse. 

    Nope.

    NFT 7-07-22 13:20

  • 0

    I'm out. Ik' mere MCU og Star Wars til mig.

    ZimaBlue 7-07-22 13:28

  • 0

    Jeg har længe været vildt med på Marvel vognen. MEN de sidste par stykker har VIRKELIG gjort at jeg ikke smider 130-150 kr efter dem mere. Venter med glæde de 45 dage og streamer den da.

    Gode kvalitets film er der desværre blevet langt mellem. Samt er der ved at være lidt for meget LBG(qrstu) presset ind i filmene nu, at det mere virker malplaceret.

    Alle film SKAL have mindst 1 af all verdensdele samt en fra hver seksuel gruppe med i rollerne. Ellers bliver den tyndhudet generation jo bare støt ;O)  

    MovieDaddy 7-07-22 14:10

  • 0

    ENDELIG.

    Den enenste grund til at jeg har ventet på at han blev færdig med denne film er så han kan fokusere på det eneste der beyyder noget: Star Wars.

    Jeg var ikke fan af Ragnarok, bl.a. "humoren" ramte ikke rigtigt. Til gengæld har han været Spot on i JO Jo Rabbit og i Star Wars som IG-11 og som instruktør. Det bliver godt nok snært hvis han skal nå december 2023, men en udskydelse til sommer eller vinter 2024 er også okay. De må for alt i verden ikke haste den igennem hos Disney. Meget afhænger af denne film.

    Johnny42 7-07-22 14:51

  • ★★★★1

    Jeg tænker selv den mest passionerede Marvel fan må da snart have fået en mæthedsfornemmelse. Det her, SW o.lign. må da sgu snart være udvandet. 

    Nej, jeg hænger skam stadig på hele vejen også selv om, der skulle være nogle kvalitetsmæssige bump undervejs i fase 4. Vi mangler stadig at blive introduceret for en ny udgave af Fantastic Four, og X-Men, samt de forskellige karakterer fra tv-serierne i film-universet.

    Og så lurer der højst sandsynligt også et gigantisk opgør med Galactus i horisonten som den store finale på de opbyggende faser. Så der er stadig masser at glæde sig til fremover.

    Du stopper jo heller ikke fremover med at se Christopher Nolans film fordi han lavede "Tenet", vel? :) 

    NightHawk 7-07-22 15:12

  • ★★★★1

    Nej, jeg hænger skam stadig på hele vejen også selv om, der skulle være nogle kvalitetsmæssige bump undervejs i fase 4. Vi mangler stadig at blive introduceret for en ny udgave af Fantastic Four, og X-Men, samt de forskellige karakterer fra tv-serierne i film-universet.

    Og så lurer der højst sandsynligt også et gigantisk opgør med Galactus i horisonten som den store finale på de opbyggende faser. Så der er stadig masser at glæde sig til fremover.

    Du stopper jo heller ikke fremover med at se Christopher Nolans film fordi han lavede "Tenet", vel? :) 

    Vi bestemmer heldigvis selv vores filmvalg. Men synes ikke helt din sammenligning giver mening, fordi Nolan laver film baseret på originalt materiale. Eller det er den så ikke, men baseret på et forlæg. Så selvfølgelig skal jeg se hans næste originale projekt uagtet den forrige film skuffede mig. MCU og Marvel er i bund og grund en serie, blot på det store lærred, bundet af de sædvanlige konventioner. Det har været sjovt indimellem, men jeg har svært ved at sætte mig op til det mere, da jeg føler det er udvandet og ønsker mig noget helt andet af blockbusters. Desuden, så vil jeg også hellere se en 50/60 vellykket Tenet fremfor en samlebånds Marvel film, der måske udadtil kan virke vellavet, men hvor den rent kunstnerisk ikke er meget ved at samle på. 

    Babo 7-07-22 17:58

  • ★★2

    Det er måske ikke så underligt, at der er en del der bliver ved med at hænger på MCU, især folk der er vokset op med amerikanske superheltetegneserier.

    Det serieformat, som MCU jo er, både film og TV, er jo stort set identisk med tegneseriens verden, hvor man i USA går ud en gang om ugen og køber single issues i tegneseriebutikken. Typisk vil et års udgivelser indenfor en bestemt serie, Batman, Spider-Man, Avengers osv., være en komplet historie, hvor der lejlighedsvis er større events, som samler et hav af superhelte, eksempelvis tegneserieudgaverne af Civil War.

    I Danmark kommer der vist ikke længere superheltetegneserier, med mindre det er meget specielle udgivelser, da det er lettere bare at købe de amerikanske udgivelser online, eller gå i en lokal tegneseriebutik. Men op til start 2000'erne var det lidt det samme for danske fans, bortset fra at historierne der blevet udgivet, ofte var "best of.." af hvad der skete i amerikanske tegneserier og udgivet som månedsblade i stedet, for flere single issues var samlet. Men i bund og grund var der ikke så stor forskel på danske og amerikanske fans, da bladene selvfølgelig blev udgivet på forskellige tidspunkter, så én uge kom Spider-Man, en anden uge om X-Men osv. osv.

    Jeg samler ikke selv så aktivt på tegneserier længere, men ender ofte med at vente på, at en historie af afsluttet, hvis den er blevet godt modtaget og så købe hele balladen på en gang.

    Men, det korte af det lange er, at folk der er vokset op med disse tegneserier og aktivt har fulgt historierne i en årrække, har svært ved at blive mæt af MCU, fordi det bare er film-udgaven af det format som har eksisteret vel næsten siden amerikanske superheltetegneserier opstod.

    NFT 7-07-22 18:27

  • ★★★★0

    Det er måske ikke så underligt, at der er en del der bliver ved med at hænger på MCU, især folk der er vokset op med amerikanske superheltetegneserier.

    På globalt plan tror jeg kun, at det er måske 1 ud af 1000 eller færre, der ser MCU-filmene, der også har læst eller læser tegneserierne.

    Selvom jeg har være tegneseriefan siden 80'erne, har jeg ofte svært ved at leve mig ind i filmene kontra tegneserierne. For mig fungerer det ofte bare bedre på papiret end i den cinematetiske udgave.

    Der er enkelte undtagelser: Da jeg så den første "Iron Man", den første "Captain America" eller "Wonder Woman", følte jeg mig henført til de bedste af tegneserierne. Men ellers vil jeg til enhver tid foretrække at åbne et/en hæfte/trade/GN....

    chandler75 7-07-22 18:52

  • ★★0

    På globalt plan tror jeg kun, at det er måske 1 ud af 1000 eller færre, der ser MCU-filmene, der også har læst eller læser tegneserierne.

    Det gælder selvfølgelig ikke alle, hvilket er derfor jeg skrev "en del", men folk omkring de 40 år og opefter, er vokset op i en tid, hvor specifikt amerikanske superheltetegneserier kunne rykke millioner af kopier.

    NFT 7-07-22 19:01

  • ★★★★0

    Tænker umiddelbart der også må være andre faktorer, der spiller ind. Filmene rammer meget bredt og noget til rigtig mange grupper, oveni det er nem eskapisme. Det er blevet fundet en formel, der rent boxoffice mæssigt bare virker. Og så lever vi i en tid, hvor serieformat er at foretrække. 

    Babo 7-07-22 19:54

  • ★★★★0

    Men uanset hvad grunden, formularen eller what ever kan være, så er det vildt imponerende de film for film, kan hive så mange mennesker i biografen. Jeg husker tilbage til en tid, hvor kun de virkelig store, nærmest begivenhedsrige film, der har været hypet længe, måske endda ofte film der på den ene eller anden måde var skelsættende, omsatte for 1 mia dollars World wide. Det var ikke så tit det skete. Nu kan selv en Fast 9 gøre det samme og en middelmådig MCU film. 

    Babo 7-07-22 20:27

  • ★★★★★★0

    I perioder kan jeg måske nok blive “mæt”, når der vælter ud på markedet med sådanne film. Appetitten vender dog tilbage. Men generelt er det nok også et spørgsmål om kvaliteten af filmene. Føles de gode nok, spiser jeg mig gerne småfed:D

    T. Nielsen 7-07-22 23:22

  • ★★0

    En anden forklaring kan være, at MCU har eksisteret i 14 år nu og der ganske sikkert er voksne mennesker, som voksede op med det og for dem er det deres Star Wars. I stedet for at skulle ud og købe bøger, tegneserier eller computerspil, for at følge næste kapitel i historien, som Star Wars fans blev nødt til, så kan man bare læne sig tilbage og vente på at en ny film eller serie dropper. Givet, der er nogle kapitler der ikke er fantastiske, men nu ved man så, at der følger en ny film nogle måneder senere.

    Der er selvfølgelig flere faktorer end folk der er vokset op med tegneserier og folk der er vokset op med MCU, men uanset hvad, har serien jo bevist at den har staying power og selvom folk i årevis har erklæret at nu har folk altså fået nok af superheltefilm og -serier, så dropper der noget nyt, som modbeviser udtalelsen.

    NFT 8-07-22 06:24

  • ★★★0

    Med bio billetter til 120-40 kr stk, kan man diskutere hvor billigt det er:-/

    Tjo, gav 100kr pr stk på premieredagen - bageste række. Så man behøver jo ikke Imax hver gang :)

    Gormanden 8-07-22 10:20

  • 1

    Havde lidt set denne her film, som håbet for Marvels Phase 4... Det tyder det så ikke på, ud fra anmeldelserne, så jeg venter til Disney + premieren. 

    I det hele taget, så synes jeg Phase 4 er voldsomt kedelig. Moon Knight var end fuser, efter en ok start. Doctor Strange 2 var.... ooook. Hawkeye var underholdende nok, men ja. Shang-Chi var mere af det samme osv osv. Spiderman: No Way Home er vel den mest vellykkede, uden at være fremragende. Den fik bare en masse emotionel power via de to gamle vendte tilbage, samt skurkene. 

    Varer nok et stykke tid, før en af filmene hiver mig i biffen igen. 

    Gladiator 9-07-22 10:01

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen