"Druk" er årets danske Oscar-kandidat

Thomas Vinterbergs megahit har allerede vundet talrige internationale priser.

For en måneds tid siden blev "Druk", "Shorta" og "En helt almindelig familie" udvalgt som de tre danske film fra 2020, der skulle dyste om at blive dette års danske kandidat til det næste Oscar-ræs.

Og nu er beslutningen blevet truffet: Thomas Vinterbergs "Druk" bliver filmen, der skal forsøge at hive en guldlakeret Oscar-statuette hjem til Danmark i kategorien Bedste internationale spillefilm.

Herhjemme er "Druk" blevet en kæmpe succes, som i skrevne stund har solgt mere end 750.000 biografbilletter. Og filmen, som i udlandet er blevet døbt "Another Round", har tilmed allerede vundet priser i Spanien, London og Belgien, og "Druk" blev for nylig nomineret til hele fire European Film Awards ("de europæiske Oscars"), inklusive Bedste film, Bedste instruktør og Bedste skuespiller (Mads Mikkelsen).

"Druk" har således allerede bevist, at den kan fortrylle internationale filmentusiaster og prisuddelere, og Thomas Vinterbergs "Jagten" blev Oscar-nomineret i 2014, så Hollywood har allerede et godt øje til filmmageren. Danmark har desuden længe klaret sig godt i Oscar-regi. Siden 2006 er en dansk spillefilm blevet Oscar-nomineret hele seks gange, og Susanne Bier vandt i 2010 en Oscar for "Hævnen".

Læs også: "Druk" slår nye rekorder

I en pressemeddelelse på DFI fastslår Claus Ladegaard, som er direktør for Filminstituttet og formand for Oscar-komitéen:

"Vores opgave som dansk Oscar-komité er at pege på den film, som har de bedste chancer for at komme i spil til en nominering. Herhjemme er 'Druk' gået rent ind hos publikum og har opnået en unik appel på tværs af generationer. Internationalt lover omtale og festivalpriser allerede rigtig godt for filmen, når den forhåbentlig snart kommer bredt ud i Europa og i USA."

Det er vi enige i her på Moovy, og det fortalte vi også DR, da de kontaktede os omkring den danske Oscar-komités beslutning:

"Filmen har kæmpe kræfter både foran og bagved kameraet. Instruktør Thomas Vinterberg har tidligere fået 'Jagten' nomineret til en Oscar, og det var en virkelig, virkelig anerkendt film. Ham kan man markedsføre sig på op til uddelingen. Herudover har den Mads Mikkelsen i hovedrollen, og han er en af de absolut største danske stjerner nogensinde. Navnene alene gør, at den har en rigtig god chance for at vinde.

"Det er en film, der ikke blot fanger det danske publikum, selvom den forholder sig specifikt til dansk drukkultur. Den er også allerede anerkendt internationalt. Den har vundet priser til San Sebastián-filmfestival og når i høj grad folk i andre lande og kulturer. Den balancerer fint mellem det humoristiske og dramatiske og fungerer på rigtig mange forskellige niveauer."

Det næste Oscar-show løber formentlig af stablen i april 2021, så vi skal nok blot få uger ind i det nye år, før vi får at vide, om Vinterbergs nyeste opus er blevet nomineret til en Oscar.

Kommentarer

"Druk" er årets danske Oscar-kandidat

 • ★★★★★0

  Den har klart den største internationale appel, så det giver god mening.

  Kruse18-11-20 15:57

 • ★★★0

  Mener deadline for de "normale" kategorier er rykket til slutningen af februar, så tvivler på vi ser nomineringer før i marts. Men ved dog ikke om det gælder for udenlandske film.

  Steffan Rasmussen18-11-20 16:00

 • ★★★0

  Så skal der drikkes!

  MOVIE100018-11-20 16:07

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen