Forskning viser, hvorfor intelligente mennesker gerne ser lortefilm

"Umiddelbart virker det paradoksalt, at nogen velvilligt ser film, som er dårligt lavet, pinlige og nogle gange endda forstyrrende – og kan nyde dem," skriver forskeren Keyvan Sarkhosh, som er tilknyttet Max Planck Institute for Empirical Aesthetics.

Ikke desto mindre er det, hvad mange mennesker gør, og nu har Sarkhosh og hans team forsket på det store spørgsmål "hvorfor?". Selve studiet er navngivet "Enjoying Trash Films: Underlying Features, Viewing Stances and Experiential Response Dimensions".

Svaret, viser det sig, lader til at være, at det er en intellektuel aktivitet, hvor seeren bevarer en ironisk afstand til filmen, han eller hun ser. Hvad seeren nyder er at betragte produktionsværdien, dialogen og plotstrukturen.

Den typiske seer af sådanne "billige" film af lav kvalitet er en filmentusiast, der gør det som en form for afveksling fra andre film, som er mere mainstream. Ofte er der også tale om folk med højere uddannelse, som interesserer sig bredt for kunst og medier, og som desuden bruger tid på at drøfte film via blogs og fora på internettet. 

Kommentarer

Forskning viser, hvorfor intelligente mennesker gerne ser lortefilm

 • ★★★★★★1

  Hah, der er faktisk folk der har forsket i, hvorfor nogle af os nyder lortefilm. Fantastisk.

  Zero Cool 5-08-16 20:29

 • ★★★★★0

  Så... jeg er ikke dåm, bare fordi jeg godt kan li' b- og z-film?

  David Lund 5-08-16 20:31

 • ★★★★2

  Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal mene om undersøgelsen. Har diskuteret den ivrigt med forskellige venner online i dag. 

  Der er helt bestemt noget rigtigt i konklusionen, men den er heller ikke særligt overraskende. Reelt er der vel blot tale om en omskrivning af det, nogle teoretikere i gamle dage kaldte "den sofistikerede seer". Det kan fx være en slasher-fan, der kan finde nydelse i selv de dårligste eksempler på genren, fordi han kender genrens spilleregler og kan lide at se og gætte på, hvordan bøtten er rystet denne gang.

  Som filmkritikeren Tim Lucas skrev på sin FB, så er det dog næppe hele forklaringen. Det med den ironiske distance kommer nemt til at lyde, som om at os, der ser den slags, kun ser dem, fordi de er "så dårlige, at de er gode". M.a.o. fordi vi kan grine af dem i al deres ubehjælpsomhed. Der er helt sikkert mange film, der kan ses på den måde, men forskerne overser også en anden nydelse - kreativiteten. 

  Når jeg holder meget af exploitation og billige skrækfilm, så skyldes det især, at jeg ofte støder på noget spændende og utraditionelt i dem. Lave budgetter udfordrer filmskaberne til at gå nye veje for at få noget op på lærredet, fordi de ikke kan regne med at have pengene til at gøre alt det, de gerne vil. 

  Det med at trash-fans ofte har højere uddannelser og en bred interesse for kunst og medier, kan jeg til gengæld nikke genkendende til. Jeg kender i hvert fald temmeligt mange højtuddannede mennesker, der interesserer sig for trash - hvad enten det er italienske gialli, store hoppende bryster hos Russ Meyer eller filippinske actionfilm (!) - og så kunstfilm a la Grand Teatret, men ikke så meget ind imellem.

  Måske er det, fordi at både trash/ exploitation/ horror m.v. ligesom kunstfilm kun appellerer til en forholdsvis snæver modtagergruppe og derfor i et eller andet omfang signalerer modkultur og placerer sig i opposition til mainstreamen?

  thomsen 5-08-16 22:00

 • ★★★★★★0

  Yes, så jeg alligevel intelligent:-D

  T. Nielsen 5-08-16 22:01

 • ★★★★★★1

  thomsen, nogle af konklusionerne er samtidig vanvittigt generiske. Der er jo tonsvis af mennesker, som udelukkende ser mainstream, som bruger time efter time på at diskutere dem online. Det er jo slet ikke noget, der kun er typisk for folk, der ser lortefilm.

  Og der er helt sikkert også aspekter, som at være kreativ under et ikke-eksisterende budget, der trækker ved nogle af disse film.

  Zero Cool 5-08-16 22:11

 • ★★★★★★0

  Jeg synes indimellem jeg finder en råhed i stil og tone i de mere tvivlsomme produktioner. Det være sig klippestilen, lydbilledet, stemningen generelt osv. Ikke at jeg skal gøre mig til "feinschmecker" i trashy filmkunst. Så meget dyrker jeg det ikke. 

  T. Nielsen 5-08-16 22:16

 • ★★★★★0

  Mest af alt elsker jeg bare at grine af lortefilm.

  David Lund 5-08-16 22:24

 • ★★★★★2

  Ikke så mange dage siden jeg spurgte, hvorfor du (David Lund) regnede med at skulle se den næste "Transformers"... -men nu kom denne nyhedshistorie dig så til undsætning. 

  Lars! 5-08-16 22:28

 • ★★★★★★2

  Mest af alt elsker jeg bare at grine af lortefilm.

  Og hvem kan ikke grine af The Happening i dagevis?

  Zero Cool 5-08-16 22:30

 • ★★★★★1

  Og hvem kan ikke grine af The Happening i dagevis?

  Det korte svar: Os, som ikke har set den.

  Jeg er nok ikke intellektuel nok til at få pløjet alle disse møgfilm igennem. 

  Lars! 5-08-16 22:31

 • ★★★★★2

  Hahaha, The Happening er et mestermakværk!

  David Lund 5-08-16 22:50

 • ★★★★0

  Hvorfor knus-elsker jeg så: Killer Klowns from Outer Space(1988)?

  Gasivodo 6-08-16 03:59

 • ★★★★★★0

  Hvorfor knus-elsker jeg så: Killer Klowns from Outer Space(1988)?

  Fordi du er undtagelsen der bekræfter reglen? 

  :-D

  T. Nielsen 6-08-16 06:00

 • 0

  Der er jo også mange ting at lære fra at se dårligt eksekverede film.
  Man kan nemlig lære mere af at se fejlene, og hvorfor de fejler end at se et perfekt slutresultat, og det kunne pege på, hvorfor man også er "intellektuelt" engageret i film.

  BusinessMonkey 6-08-16 09:35

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen