Anmeldelse: Ready Player One (UHD)

"Ready Player One" som film er et ekko af fortiden, hvor det momentvis er sjovt at udpege popkulturelle gamer- og filmreferencer.

Svælgen i nostalgien er en tilstand, en stor andel filmentusiaster ikke kan fralægge sig. Ekkoet fra barndommen romantiseres ofte til en varm følelse af, at verden var bedre – henlagt i en naivitet, hvor selv dét, der var pinligt, nu en årrække senere ukritisk har fået et kirsebær på toppen. Som barn er udsynet ikke større, hvilket naturligvis er besnærende at ønske at drømme sig tilbage til. Særligt 80'erne er forvandlet til en popkulturel milepæl, hvor Den Kolde Krig og Kartoffelkuren puffes væk, som var de begivenheder fra en ond drøm – langt væk fra en anden galakse. "Ready Player One" er et forsøg på at genskabe og være komplet ukritisk i dén romantisering.

Vi befinder os i år 2045 i en fremtid, der til forveksling ligner 2018 temmelig meget. Størstedelen af befolkningen tilbringer fritiden i OASIS: en Virtual Reality-parallelverden, hvor tilværelsen nu går ud på via spil at udleve alverdens drømme og ikke mindst deltage i konkurrencer, der kan gøre dem millionærer og eftertragtede. Skaberen bag, der var besat af 80'er-popkultur, har efter sin død efterladt et easter egg i sit univers. Personen, der finder de tre nøgler, som leder til det skjulte easter egg, bliver ikke kun stinkende rig, men overtager også rettighederne til den enorme spilplatformen. Blandt deltagere i den store skattejagt er Wade Watts (Ty Sheridan). Da teenageren kommer på sporet af første nøgle, bliver han ikke kun en helt, men også et mål for den onde organisation IOI, der har ét mål: at overtage den virtuelle virkelighed.

Steven Spielberg er i sig selv personificeret som en integreret del af 80'erne, hvor den amerikanske instruktør i sine talrige eskapistiske film hungrer efter eventyrligt pastelfarvede film i Technicolor. Og "Ready Player One" er alt, hvad en Spielberg-80'er-fan hungrer efter. Farverigt, sprudlende underholdende og lige ud ad landevejen uden tænksomme bump.

Ernest Clines debutroman fra 2011 er kommet under kærlig behandling i mikset mellem ubekymret retro-hyldest og kreativ sci-fi, og alligevel er det, som om 80'er-dyrkelsen ikke når samme friske niveau som bogen. Virtual Reality-bølgen som nytænkende globalt fænomen har mistet sin nyhedsværdi syv år senere, hvor det er på vej til at blive allemandseje med potentiale til at bevæge sig langt udover gaming-verdenen. Spielbergs karakteristiske retro-fascination og talrige referencer er til at forvente med høj underholdningsværdi, effektbrug og elegant timing. Alligevel føles filmatiseringen på flere niveauer håbløst forældet ved gensyn.  

Få er så dygtige tekniske håndværkere som den 71-årige New Hollywood-filmskaber. Samtidig fastholder få præcis samme hero’s journey-fortællemæssige struktur. Intet er på spil, intet overrasker, og 80'er-ikonografien ender i et audiovisuelt hysteri – men nøj, hvor er der skruet op for popcorn-faktoren. "Ready Player One" som film er et ekko af fortiden, hvor det momentvis er sjovt at udpege popkulturelle gamer- og filmreferencer. De tjener ikke andre formål end at være fikse gimmicks, hvilket ofte ender ud som forstyrrende glitches og helt ligegyldige sideplots. Frygten for at blive politisk eller teknologikritisk er påfaldende. Storkapitalisme og tidens revolutionstendenser fremstilles med en gammel mesterinstruktørs rystende hænder, der helst vil have madro over sovsen og de overkogte kartofler. Pegefingeren løftes dog i belæringen om at fastholde menneskelige relationer ude i den dersens virkelige verden, som ikke foregår foran computerskærmen eller i den virtuelle verden. Sødt moraliserende og underholdende. Spielberg bør holde sig til sidstnævnte.  

BILLEDE & LYD

UHD-udgaven er opskaleret fra 2K til 4K, hvilket er en flot opgradering i forhold til den i forvejen imponerende Blu-ray-version – der også er vedlagt i udgivelsen. HDR-detaljegraden er særligt markant ved close ups af ansigter og ved referencefyldte actionsekvenser. Farvemætning og tekstur giver dét mere dybde, hvilket er essentielt i en sci-fi-film som "Ready Player One", hvor der skiftes mellem virtuel og "rigtig" virkelighed. Atmos-lydsiden er fantastisk. Balancegangen mellem førnævnte actionsekvenser, emotionelle 1 til 1-dialogscener og 70'er- og 80'er-soundtracket fungerer suverænt.

EKSTRAMATERIALE

De 90 minutters ekstramateriale, der ikke er præsenteret i 4K, er helt klassisk overfladisk bag om kameraet om filmens tilblivelse og baggrund. Skuespillerne roser hinanden, Spielberg fortæller om, hvor fantastisk det var at arbejde med materialet og holdet bag. Mildest talt ikke særligt interessant og fortalt i filmens heltetone, hvilket meget hurtigt bliver enerverende.

Ready Player One (UHD)

Kommentarer

Ready Player One (UHD)

  • ★★★★0

    Rigtig god anmeldelse Nicki og jeg er ret enig, selv om 4/6 stjerner er lige i overkanten. Men det fornemmer jeg måske også at du selv synes?

    T. Nielsen26-08-18 18:03

  • ★★★★0

    Dårlig film. 

    There, I said it. 

    Riqon26-08-18 18:09

  • ★★★★0

    Dårlig film. 

    There, I said it. 

    Uhhh rebel du er;-P

    T. Nielsen26-08-18 18:18

  • 0

    Elskede filmen :)

    Geekalot26-08-18 18:20

  • ★★★1

    Personligt var jeg skuffet, men ikke nogen dårlig film. 

    Babo26-08-18 18:27

  • ★★★0

    God anmeldelse af en gaber film :)

    Bruce26-08-18 18:29

  • ★★★★0

    Personligt var jeg skuffet, men ikke nogen dårlig film. 

    Jeg vil ikke sige jeg var skuffet, men havde heller ikke ret store forventninger.

    T. Nielsen26-08-18 18:29

  • 0

    Gad vide hvor mange minutter Spielberg egentlig instruerede? Der er vel kun den der chase-scene i "real" world? :-/ 

    Gasivodo26-08-18 18:33

  • ★★★0

    Rigtig god anmeldelse Nicki og jeg er ret enig, selv om 4/6 stjerner er lige i overkanten. Men det fornemmer jeg måske også at du selv synes?

    RPO trættede mig ved 2. gensyn (jeg så den to gange i biffen), men det er stadig en habil underholdningfilm i min bog - der absolut er bedst i første hug, under bedst mulige forhold. Den var en fest i IMAX. Mest af alt er jeg træt af, at Spielberg stort set altid skal levere de nok så interessante grundfortællinger i samme heftige patosramme. Dét bemærkes ekstra meget, nu flere gensyn filmen får. 

    Dolphinfriendly26-08-18 18:46

  • ★★★★0

    Den var en fest i IMAX. Mest af alt er jeg træt af, at Spielberg stort set altid skal levere de nok så interessante grundfortællinger i samme heftige patosramme. Dét bemærkes ekstra meget, nu flere gensyn filmen får. 

    Ja han er blevet lidt en tårevædet moralist og det pensles ofte lidt rigeligt ud med patosstrøg. Hvis det er det samme du mener som det jeg skriver?

    T. Nielsen26-08-18 18:51

  • ★★★1

    Ja han er blevet lidt en tårevædet moralist og det pensles ofte lidt rigeligt ud med patosstrøg. Hvis det er det samme du mener som det jeg skriver?

    100%, faktisk! :D

    Dolphinfriendly26-08-18 18:54

  • ★★★0

    Spielberg gør vel bare det, han mere eller mindre altid har gjort. Det er blot ikke så godt udført her og normalt kan selv jeg lide hans patos, ihvertfald de tidligere. Her var jeg bare ligeglad med personerne. 

    Babo26-08-18 19:02

  • ★★★0

    Spielberg gør vel bare det, han mere eller mindre altid har gjort. Det er blot ikke så godt udført her og normalt kan selv jeg lide hans patos, ihvertfald de tidligere. Her var jeg bare ligeglad med personerne. 

    Jeg har altid haft det svært ved Spielbergs patos i de film, hvor han forsøger sig med mere alvorlige eller intellektuelle emner, men enig - han har aldrig ikke ændret på hvordan historier fortælles (hero's journey) og i hvilken tone de fortælles. Nogle gange virker det, ofte i eventyrfilm og sci-fi, andre gange falder det helt sammen. RPO synes jeg til dels lykkes, hvor jeg modsat syntes at "The Post" var rædsom.  

    Dolphinfriendly26-08-18 19:23

  • ★★★0

    Jeg har altid haft det svært ved Spielbergs patos i de film, hvor han forsøger sig med mere alvorlige eller intellektuelle emner, men enig - han har aldrig ikke ændret på hvordan historier fortælles (hero's journey) og i hvilken tone de fortælles. Nogle gange virker det, ofte i eventyrfilm og sci-fi, andre gange falder det helt sammen. RPO synes jeg til dels lykkes, hvor jeg modsat syntes at "The Post" var rædsom.  

    Jeg har ikke set The Post endnu og forventer ikke den er rædsom, men heller ikke noget særligt. Personligt synes jeg han også har lavet klasse film i den alvorlige ende. 

    Babo26-08-18 19:43

  • 0

    Nogle film fortjener af blive set i IMAX 3D, det her er en af dem

    Daxtin27-08-18 11:54

  • ★★★0

    Nogle film fortjener af blive set i IMAX 3D, det her er en af dem

    Enig!

    Dolphinfriendly27-08-18 14:51

  • 1

    Jeg så den i 4D i Århus og fandt den som en fantastisk film oplevelse. En film som ære det jeg er vokset op med.

    5/6  

    the-new-meister27-08-18 16:13

  • ★★★0

    Jeg er stadigvæk blæst omkuld af den der ene scene, damm det er så imponerende lavet.

    Elwood27-08-18 17:26

  • ★★★0

    Scenen fra "The Shining"? :)

    Dolphinfriendly27-08-18 20:35

  • ★★★0

    Scenen fra "The Shining"? :)

    Yeps, jeg læste så lidt om BTS bagefter og det er ikke småting de har gjort for at lave den, men det payer virkelig også af. En af mine venner sagde også da jeg nævnte for ham at mange på nettet havde snakket om en bestemt scene især, blot referede til den, og han sagde blot ah nåja den, ja du er ikke i tvivl når du ser den.

    Og så tænkte jeg ikke mere over det indtil jeg så sad i salen og begyndte indei i mig selv, "vent er det her hvad jeg tror det er, men hvordan?"

    Så ja det er skuffendende at høre om BTS på udgivelsen, men som jeg har nævnt andet sted, der er bare ikke mere den samme fokus på godt BTS matriale til film udgivelser, sikkert fordi Streaming har taget sådan et indtog at selskaberne ikke synes det er besværet værd, når det i deres øjne er Streaming der vinder mere og mere indpas.


    Elwood27-08-18 20:41

  • 0

    Yeps, jeg læste så lidt om BTS bagefter

    På flere af filmene på iTunes, er der ekstra materiale, men det er kun på købefilmene, ikke når man lejer dem, så spørgsmålet er om folk syntes af det er værd af betale for, lidt lige som før i tiden hvor der var film udgaver med en ekstra DVD

    Daxtin28-08-18 09:33

  • ★★★0

    Enig!

    Men den er da ikke skudt i IMAX? 

    Babo28-08-18 14:11

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen