30 minutter af berygtet Holocaustfilm er dukket op på nettet

Det er en af filmhistoriens mest utilgængelige film. Kun få privilegerede individer i Hollywood har haft muligheden for at se den til yderst private visninger, og endnu færre har villet udtale sig om den efterfølgende. Nu er den så dukket op i en 30 minutter lang sammensat udgave, som kan ses herunder.

Der er tale om den amerikanske komiker Jerry Lewis' berygtede Holocaustfilm "The Day the Clown Cried". Lewis, der selv er jøde, instruerede og medvirkede i filmen, som omhandler en jødisk klovn (spillet af Lewis selv), der under sit fangeskab i koncentrationslejren Auschwitz leder jødiske børn til gaskammeret.

Filmen blev aldrig udgivet, bl.a. grundet rettighedsmæssige spørgsmål, men efter sigende også fordi Jerry Lewis skammede sig så meget over slutresultatet, at han låste sin kopi inde i sin private bankboks. Siden 1972 har kun yderst få personer i Hollywood set filmen i sin helhed. Skuespilleren Harry Shearer er en af de få og har bl.a. udtalt, at filmen er perfekt i sin forfærdelighed.

En bruger på YouTube har dog fundet frem til ca. 30 minutters materiale fra filmen og har sat det sammen i et forsøg på at genskabe den. Denne udgave er højst sandsynligt den eneste tilgængelige udgave af filmen, det vil være muligt at se – i hvert fald indtil juni 2024. Det amerikanske nationalbibliotek erhvervede sig nemlig Lewis' private filmarkiv tilbage i 2014 – dog med kravet om, at de ikke ville gøre filmen tilgængelig de efterfølgende 10 år.

Kommentarer

30 minutter af berygtet Holocaustfilm er dukket op på nettet

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen