Moovy Exclusive: Oscar-opvarmning 2017: Tre opsigtsvækkende raceøjeblikke

Mandag 13. februar begyndte de afsluttende afstemninger for alle de Oscar-nominerede film og -folk. Dermed er vi nu endnu et skridt nærmere søndag 26. februar, hvor komikeren Jimmy Kimmel vil være vært for verdens største filmfest i det glamourøse og glitrende Hollywood. Og det vil igen i år være med dansk deltagelse i kategorierne Bedste ikke-engelsksprogede film og Bedste kortfilm.

Gennem de sidste to år har den prestigefyldte Oscar-ceremoni været under kritisk observation fra medierne og filmfans grundet den manglende mangfoldighed i de forskellige kategorier, når det kom til race. Dette skabte et ramaskrig på de sociale medier, som straks gav Oscar-ceremonien dens helt eget lidet flatterende hashtag #oscarssowhite. I år kan de nok forvente et noget sødere hashtag, da 2017 vil markere en ny rekord for ceremonien. For første gang nogensinde i Akademiets historie er der en sort skuespiller nomineret i hver eneste kategori for Bedste skuespiller med hele tre i kategorien for Bedste kvindelige birolle! En sort instruktør er også nomineret for Bedste instruktør – den blot fjerde nogensinde i hele Oscarens historie.

Til ære for denne ligeværdige ændring inden for en så historisk begivenhed som kan make or break you, og som hylder et medie, der i dén grad bringer mennesker sammen, vil vi her præsentere tre opsigtsvækkende raceøjeblikke, som i dén grad skabte Oscar-historie.

1940: Hattie McDaniel vinder en Oscar som den første sorte skuespillerinde nogensinde

Hattie McDaniel var en komiker, sanger og skuespillerinde, som bedst er kendt for sin ikoniske rolle i 1939-filmklassikeren "Borte med blæsten". Det var også for denne rolle, hun vandt sin Oscar for bedste kvindelige birolle og tog scenen som den første sorte skuespiller nogensinde. Til trods for at Akademiet gerne ville hylde hendes talent med en Oscar, var Hattie stadig tvunget til at sidde bagerst i lokalet grundet raceadskillelse. Der skulle gå hele 51 år, før den næste sorte skuespillerinde vandt en Oscar i samme kategori, og det var Whoopi Goldberg for sin rolle i "Ghost" (1990).

1964: Sidney Poitier vinder en Oscar for Bedste skuespiller som den første sorte skuespiller nogensinde

Den levende legende Sir Sidney Poitier var den første sorte skuespiller, som blev tildelt en Oscar for bedste mandlige hovedrolle i filmen "Lilies of the Field". Selvom hans navn måske ikke længere er så velkendt blandt de yngre generationer, kan man roligt sige, at han i 1960'erne var en Hollywoodsk pendant til Martin Luther King. Hvis Mr. King var stemmen bag de sorte,så var Poitier ansigtet. I 1967 medvirkede han i tre film, som alle slog an på hans race, især i filmen "Guess Who's Coming to Dinner", hvor han spiller den forlovede til en hvid kvinde, som inviterer ham hjem til middag hos sine forældre.

2002: Halle Berry er ene kvinde bag en trist rekord

For sin enestående præsentation i "Monster's Ball" i 2002, som mange sikkert husker lige så godt for Heath Ledgers korte, men hjerteskærende præstation, blev Halle Berry hyldet med en Oscar for Bedste kvindelige hovedrolle. Vel at mærke som den første sorte kvinde nogensinde i denne kategori. Og det er hun stadig. I hendes stærkt følelsesmæssige takketale udtrykte hun tårevædet, at øjeblikket var så meget større, og hvor meget det betød at vide, at dørene nu var blevet åbnet for andre som hende.

Men der er nu gået over 15 år, og endnu står Halle Berry som den eneste sorte kvindelige vinder. Selvom der ikke er en sort kvinde at finde blandt de nominerede til Bedste kvindelig hovedrolle i år, består feltet af flere forskellige smukke kvinder. En etiopisk-irsk, en amerikansk-israelsk, en fransk og to amerikanske.

Dette års Oscar-show nærmere sig med hastige skridt, og med en nyvalgt Præsident Trump med et rejseforbud på dagsordenen, et mangfoldigt udvalg af nominerede og verdens største stjerner samlet for en aften, er der ikke andet at gøre end at vente i spænding på at se, hvilke overraskelser, kontroverser og morsomheder der vil udfolde sig både på den røde løber og på den gyldne scene.

Kommentarer

Oscar-opvarmning 2017: Tre opsigtsvækkende raceøjeblikke

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen