Hollywood ånder lettet op – skuespillerstrejken er forbi

Efter 118 dage er den længste skuespillerstrejke i USA’s historie omsider overstået.

Forhandlingsteamet for USA's skuespillerforbund, SAG-AFTRA (American Federation of Television and Radio Artists), har netop godkendt en aftale, der således afbryder den fire måneder lange strejke, som indtil nu havde sat stort set al film- og serieproduktion i Hollywood på pause. Det rapporterer flere internationale medier, herunder Variety.

Nyheden kommer en smule ud af det blå, idet forhandlingerne mellem SAG-AFTRA og så film- og tv-selskabernes fællesorganisation, AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers), brød helt sammen i sidste måned, før AMPTP for få dage siden tilbød en "sidste, bedste og endegyldig" aftale, som SAG-AFTRA afviste.

Men parterne har altså nu begravet stridsøksen – i hvert fald indtil 2026, hvor den accepterede og blot 3-årige kontrakt udløber. Den nye aftale mellem manuskriptforfatternes forbund, WGA (Writers Guild of America), og AMPTP gælder i øvrigt også kun frem til 2026, så der ligger altså flere svære forhandlinger og potentielle storkonflikter ude i horisonten.

Men den tid, den sorg. Lige nu kan både filmbranchen og filmfans over hele kloden glæde sig over, at arbejdet genoptages på alt fra små film- og tv-produktioner til potentielle blockbusters som "Gladiator 2", "Beetlejuice 2" og "Deadpool 3".

Strejken blev udløst på grund af flere faktorer – herunder skuespillernes ønske om en højere minimumsløn, flere udbetalte rettighedspenge på baggrund af visninger på streamingtjenester samt klar regulering af brugen af A.I. (artificial intelligence/kunstig intelligens).

Læs også: Nicolas Cage: Kunstig intelligens er et mareridt!

Og særligt det sidstnævnte punkt har været en hæmsko for en aftale mellem parterne. SAG-AFTRA's 160.000 medlemmer frygtede bl.a. filmselskabernes planer om at scanne menneskelige statister digitalt og dernæst genanvende dem i film fremadrettet uden betaling.

Og selvom alle detaljerne i den endelige aftale ikke er blevet offentliggjort (endnu), så er SAG-AFTRA altså nu tilfreds med kontraktens ordlyd om A.I. Ifølge forbundet vil skuespillere "blive beskyttet mod kunstig intelligens."

Derudover stiger minimumslønnen med 7% – altså 2% mere end manuskriptforfatternes og instruktørernes ditto. Også pensionsordninger og sygesikringer får et finansielt boost.

Og i forhold til rettighedspenge vil der blive udbetalt en særlig bonus til skuespillere, der medvirker i streaming-indhold. De nøjagtige deltaljer er som sagt ikke blevet annonceret endnu.

Den hidtil længste skuespillerstrejke var i 1980 og varede 95 dage.

Kommentarer

Hollywood ånder lettet op – skuespillerstrejken er forbi

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen