Anmeldelse: The Death of Superman (Blu-ray)

"The Death of Superman" starter med en brutal actionsekvens, der cementerer, at dette næppe er en film for børn.

Sideløbende med DC Comics' filmiske univers, DCEU, er der igennem mange år udgivet fuldlængde animerede film i et andet og langt mere velfungerende univers kaldet DCAU. De animerede film er dog tiltænkt et langt mere modent publikum, hvoraf flere af dem har fået en velfortjent amerikansk R-rating, der svarer til film tilladt for alle over 15 år herhjemme. Den nu 32. film i rækken tager fortællingen tilbage, hvor DCAU startede. I 2007 mødte Superman sin skæbne i kampen mod Doomsday i "Superman: Doomsday" – den første film i DCAU. Det samme skete i Zack Snyders "Batman v Superman: Dawn of Justice" i 2016, men sagaen har ikke fået den adaptering, den fortjener, før nu i "The Death of Superman", der fungerer som første del i en fortælling, hvor den næste, "Reign of the Supermen", udkommer i 2019.

Da Justice League stopper et kidnapningsforsøg af Metropolis' borgmester, opdager de, at teknologien, som deres fjender har brugt, kommer fra planeten Apokolips. Naturligvis peger alt i retning af Lex Corp. og Lex Luthor som hjernen bag kidnapningsforsøget, men Luthor har fået fodlænke på og nægter naturligvis alle anklager. Snart udfolder Luthors egentlige plan sig, da en meteor styrter ned med en dræbermaskine indeni, som Lois Lane døber Doomsday. Luthor vil nemlig gerne overtage Supermans titel som Metropolis' helt og bruger sin teknologi i kampen mod Doomsday, der på alle måder matcher Supermans kræfter.

"The Death of Superman" starter med en brutal actionsekvens, der cementerer, at dette næppe er en film for børn. Blodet flyder, men dette er ikke udelukkende hjernedød underholdning. Sekvensen bliver udnyttet til at etablere Justice League som et velfungerende organ, så Doomsday desto mere virker som en overbevisende overmand i filmens forrygende klimaks. Her formår instruktørerne Jake Castorena og Sam Liu i dén grad at fremvise både Doomsday og Supermans styrke presset til det yderste i en medrivende og nervepirrende kamp, som selv de færreste live-action-film kan matche.

Det er faktisk imponerende, hvor ubesværet manuskriptforfatter Peter Tomasi får viklet så meget plot og karakterudvikling ind i en film på blot 81 minutter. For Superman gennemgår i denne film en enorm udvikling, da han kæmper med tankerne om at afsløre sin identitet for Lois Lane, som hans alterego Clark Kent er kæreste med. Denne sideløbende historie fungerer fortrinligt som en ekstra emotionel mavepuster, når det uundgåelige, som filmens titel allerede har afsløret, sker. "The Death of Superman" slutter ikke med en decideret cliffhanger og kan sagtens ses som en selvstændig film, men hvis niveauet fortsætter i den næste, er der ingen grund til at stoppe her.

Animationsstilen er efterhånden, som man forventer det af disse film. Tegningerne er simple, men effektive med hovedsageligt matte farver, der aldrig tager overhånd. Det har bestemt sin nostalgiske charme, da det minder en del om tegnestilen fra søndagstegnefilmene, dengang flow-tv regerede, og det tager aldrig fokus væk fra fortællingen. Stemmeskuespillet er for det meste underspillet, hvilket kun supplerer til filmens troværdighed. Jerry O'Connell er næppe den bedste stemme, Superman endnu har haft, men han har trods alt den tiltrængte skrøbelighed, som er nødvendig for fortællingen i "The Death of Superman".

Billede & Lyd

Billedet kan sagtens virke uimponerende pga. den simplistiske animationsstil, men farverne har en naturlig varme, som udgivelsen her formår at gengive helt korrekt. Der er dog tilfælde, hvor overgangene i billedet er en smule slørede, hvilket sagtens kunne være reddet i post-produktionen. Udgivelsens DTS-HD MA 5.1-lydspor gør heller ikke det store væsen af sig. Der er ikke mange detaljer til baghøjtalerne, men til gengæld har lydsporet masser af kraft i form af bas især i actionsekvenserne, og al dialog er ganske tydelig hele vejen igennem.

Ekstramateriale

Ekstramaterialets kronjuvel er en featurette, hvor DC Comics' eksperter snakker om de oprindelige tegneserier, som "The Death of Superman" er baseret på. Her gives et indblik i forskellene på den animerede film og kildematerialet i 16 underholdende minutter. Udgivelsen indeholder også de to sidste sammenhængende episoder af den animerede tv-serie "Legion of Super Heroes" fra 2008, hvori Superman i kampen mod Brainiac også tilsyneladende er død. Selvom det er en jævnt underholdende fornøjelse, er det en lidt spøjs tilføjelse til ekstramaterialet, da det som sådan ikke har den store forbindelse til "The Death of Superman". Til sidst indeholder udgivelsen et sneak peak på "Reign of the Supermen", der afslører en smule for meget for min smag, men samtidig giver et godt indblik i filmens produktion.

The Death of Superman (Blu-ray)

Kommentarer

The Death of Superman (Blu-ray)

  • ★★★0

    Jeg må indrømme at jeg kedet mig lidt, og fandt den lidt for simpel, eller så er det fordi jeg stadig er mæt over Supermans lange kamp i Batman V. Superman, som det mindede lidt om, dog bedre lavet her og nu i farver eller fordi jeg så Batman Ninja lige inden. Men jeg glæder mig til at se Reign of the Supermen ser og lyder interessant. Og jeg håber virkelig snart at DC Animated for sig taget sammen til at få lavet Red Son.

    MOVIE100025-10-18 18:20

  • ★★★★★0

    32 film i universet.. wow. 

    Lars!26-10-18 09:07

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen