Anmeldelse: Fast & Furious X

Årets med afstand dummeste film er symbolet på alt, der er i vejen med Hollywood.

Der er ikke mere benzin i tanken for Vin Diesel. I hvert fald ikke med den nu højtbrølende "Fast & Furious"-franchise, der for tyve år siden kickstartede actionstjernens karriere, og snart burde være ved vejs ende. For med "Fast & Furious X", som er den ellevte bidrag til sagaen tælles "Fast & Furious: Hobbs & Shaw"-spin off’en fra 2019 med, ser vi nu lys for enden af tunnelen. For "Fast & Furious X" er den efter sigende næstsidste i rækken. Lad os skåle i Corona-øl på det.

For dem, der trofast har fulgt "Fast"-filmene siden 2011, vil navnet Hernan Reyes fra 5. del nok huskes. Den brasilianske narkobaron fik dengang sit imperium kørt ud over en bro af vores allesammens Dom Toretto (Vin Diesel), bogstaveligt talt. Heldigvis giver det anledning til at trække et nemt hævnmotiv op i ørerne fra tryllehatten. For Hernan havde en vred søn, der var vidne til sin far død. Han hedder naturligvis Dante (Jason Momoa), som nu har tænkt sig at få både himmel og hav til at gå op i Helvedes flammer for familien Toretto. Og man skal som bekendt ikke true Doms familie. Skide være med om millioner af mennesker og byer eksploderer undervejs. Fordi family.

Herfra er vi vidne til en forrykt parodi på "Team America", der bedst kan beskrives som verdensmesterskaberne i kanelgiffel-wrestling for evnesvage benløse puddelhunde med ild i, bundet fast på longboards, sparket ud over en bjergside overdækket af kanonslag og pizza med ananas. Eller gid. For intet giver mening i "Fast & Furious X". Den uden sammenligning mest infantile sammensætning af levende billeder og retarderet nonsens, jeg har spildt to timer på i mine knapt 20 år som filmanmelder.  

        

Ja, siger du så, men "Fast & Furious"-filmene er skabt til at slå hjernen fra. At se fede biler køre mega stærkt. Vroom-vroom. Ja, siger jeg så, men ikke for at få dig til at føle, at din hjerne sparkes ud gennem dine næsespor og køres over af en parade af twerkende muskelbiler. Forduftet i røgen af brændt gummi er den overbærende fjollethed, der kunne få dig til at tænke netop sådan. Dén, der med et skævt Vin Diesel-smil forsikrede dig om, at den 80’er kitschede kulisse med 90’er-bling-bling underholdning for enhver pris havde sin berettigelse som tømmermændsfilm. Men ikke længere. Metaltrætheden har ædt sig ind bag lakken. Dybt ind i karrosseriet. Dækket er punkteret som en defekt pruttepude. At Justin Lin, der stod bag de bedste to "Fast"-film ("Fast Five" og "Fast & Furious 6") samt "F9",  trak sig som instruktør pga "kreative uoverensstemmelser" giver mening set i bakspejlet. At Louis Leterrier siden overtog styringen, filminstruktørernes svar på et harmonikasammenstød med titler som "Clash of the Titans" og "Transporter 2" på samvittigheden, giver slet ikke mening. Til gengæld skal han også instruere opfølgeren.  

"Fast & Furious X" er formularisk og set før, men ikke tidligere så søvndyssende, så ligegyldig og så usjov. Når en rullende Indiana Jones-bombe lægger Den spanske trappe i Rom i ruiner burde flot effektarbejdet få os til at kigge væk fra den uoverskuelige mængde af plothuller. Men man har virkeligt ikke lyst. For så får man øje på skuespillerne. Og gid, man ikke havde set den vej. Adskillige af dem er Oscar-vinderne. Andre mere end habile actionstjerner. Tidligere har de typisk givet et nødvendig pondus. Sammen udgør de et større levn fra de andre "Fast"-film og dukker op i tide og utide. Dertil har vi også et par nye ansigter og mere end kompetente kræfter som Brie Larson og Alan Ritchson ("Reacher"), som heller ikke gider deres roller. Eller overspiller på et helt grotesk bundniveau. Såsom en gakkeløjerlig Jason Momoa, der er direkte tåkrummende som Joker-karikatur. Et minimum af charme, kemi og kækhed fra blandt andet "Fast & Furious 7" er pist væk. At eksistentiel lommefilosofi oversættes til meme-billedsprog om motorveje, hvordan veje deler sig, hvordan veje typisk – sjovt nok – som afsæt går i to retninger og at man selv vælger sine afkørsler på livets bump er ikke overraskende stadig utroligt dumt. Det kunne man leve med i den åndssvagt fjollede "Fast & Furious 8". Hér herskende en vis selvironisk distance til universet. Denne gang er den kørt helt af sporet.

Med et budget på 340 millioner dollars er "Fast & Furious X" i skrivende stund den 8. dyreste film nogensinde produceret i historien. Jeg havde hellere set en film med alle sedlerne brændt af enkeltvis.

Fast & Furious X

Kommentarer

Fast & Furious X

 • ★★★0

  En historisk hård anmeldelse….

   - jeg har aldrig rigtig selv været til franchisen, har vel set 2-3 af dem, men husker ikke engang plottene i filmene udover noget med “family” og nogle hurtige biler. Havde nok tømmermænd :)

  i øvrigt: “kreative overensstemmelser” tænkes nok rettet til uoverensstemmelser ;-)

  Gormanden18-05-23 06:48

 • ★★★★★0

  Jeg tror efterhånden også at min entusiasme for denne franchise er løbet tør for benzin. Den forrige film var desværre hård at komme igennem, og det lyder ikke som om, at denne er bedre.

  Kruse18-05-23 08:58

 • 0

  Use your aggressive feelings, boy. Let the hate flow through you!

  Jeg har til dato kun set en enkelt af filmene i den her franchise. Alligevel er jeg fuldt ud overbevist om at jeg er enig med dig Nicki.

  jarlen18-05-23 09:55

 • ★★★2

  i øvrigt: “kreative overensstemmelser” tænkes nok rettet til uoverensstemmelser ;-)

  Rettet, tak for heads up! Selvom det havde været en federe fortælling, hvis Lin havde smuttet pga kreative overrensstemmelser. :D

  Dolphinfriendly18-05-23 11:15

 • 0

  Er sikker på det ikke er en fantastisk film, men anmeldelsen virker som om det eneste formål er jorde filmen bare for at skabe opmærksomhed..

  TheRealLukeSkywalker18-05-23 15:38

 • ★★★0

  Rettet, tak for heads up! Selvom det havde været en federe fortælling, hvis Lin havde smuttet pga kreative overrensstemmelser. :D

  Absolut :)

  Gormanden18-05-23 17:08

 • 0

  Var det ikke Rob Cohen som instruerede den første?

  Kan ikke se hvad Justin Lin har med The Fast and The Furious at gøre...

  Goodspeed18-05-23 18:33

 • 0

  Såå, filmen er en must see?

  Johnny4218-05-23 21:44

 • ★★★0

  Var det ikke Rob Cohen som instruerede den første?

  Kan ikke se hvad Justin Lin har med The Fast and The Furious at gøre...

  Korrekt, Lin kom først ind i franchisen med Tokyo Drift og har instrueret fem af filmene.

  NSF19-05-23 07:42

 • ★★★★★0

  Glem Vibranium!

  Hvis Captain America's Skjold var lavet ud af Dom's car, så ville han ha gennembanket Thanos!

  Jebus det her er jo ren Loony Toons på en dårlig måde, eneste der "overraskede" mig lidt var slutningen, men når jeg husker, hvad folkene bag havde udtalt, om filmen, så burde jeg ha set det komme.

  Joker sammenligningen kom jeg også til at tænke på, Jason Momoa gør hvad han kan med den her karakter, og prøver at være lidt agent of Chaos, går i farvestrålende tøj, og snakker i et væk fordi han er loco, men hele hans persona, og det han gør, bygger så meget på held, der er konstant scener, hvor han snakker om at det her var hel efter planen, i setups, som han umuligt kunne ha forudset, eller regnet med ville falde ud på den måde, især hen mod slutningen.

  Stakkels Jason Statham, han har reelt kun en hel scenen i filmen, jeg var så glad da jeg så ham, fordi han var en af de nyer karakter som jeg godt ku li.

  Filmen har nok ogsåde grimmeste hvad kaldes de Location titles, jeg har set længe (de de brugte i en af Marvel filmene, og vidst nok også en MIssion Impossible film, dem der som fylder hele billedet, det er som om en har fundet den grimmeste Metal Font i Microsoft Office Wordart.

  Der er så mange scener der er så Random, der intet bidrager til plottet, der er en hel scenen med Pete Davidson, som en Black Arms dealer som del af teamet besøger, men scenen bidrager intet den ændrer ikke på deres situation. Kampen mellem Cypher og Letty, da jeg så årsagen til den var jeg færdig af grin, og rysten på hovedet, igen den bidrager intet til filmen.

  Faktisk er det de enkle scener med Jon Cena, hvor jeg morede mig bare lidt, hans musikvalg da han køre med Dom's Søn, i en skrotbunke og hans entusiasme, smilte jeg lidt af.

  Der er også en anden karakter som vender tilbage, fra de tidligere film, og snakker ikke om det som er skrevet om på Moovy, Han's måde at vende tilbage på er nok stadigvæk den dummeste, men jeg er ret spændt på at se, hvilken obskør måde de forklare den anden karakter her på.

  Nå ja og en blink and youl miss it scene, jeg grinte en del over en kvinder, flygter fra sit liv på grund af en eksplosion, men det er ikke det første hun tænker, på, nej, hun når lige at fidne sin mobil frem for at tage et billede eller video af det ske.

  Rygterne om at den næste film måske splittes, op, håber jeg ikke sker, fordi jebus det her er dumt, og der er intet glimt i øjet mere. koble hjernen fra, og nyd filmen, vil nogen sikkert sige, men my dear friend, der skal meget mere til, den her film kune ligeså godt være skrevet af ChatGPT.

  Elwood19-05-23 22:26

 • 0

  For sørensen, hvor er den dum. Jeg stod meget tidligt af, ca. der hvor der hvor Mamoa skifter gear i en automatgearet bil, som var det én med manuelt gear. Og det sker flere steder i "filmen", samt utilgivelige kæmpe plotholler. Bilerne er løbet tør for Diesel, her :(

  Ronni Pedersen20-06-23 20:24

 • ★★★★★1

  Bilerne er løbet tør for Diesel, her :(

  They don't run on Diesel, they run on Family.

  Elwood20-06-23 21:02

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen