Anmeldelse: Kvinde, ukendt

Fransktalende film er ikke længere en sjældenhed i de danske biografer – og heldigvis for det. Efter de relativt døsige 00'ere, hvor østrigske Michael Haneke ironisk nok var den mest markante instruktør ud det franske, har særligt de seneste par år budt på en stadig voksende talentmasse. Godt hjulpet på vej af prisvindere som "The Artist", publikumsfavoritter som "De urørlige" – og små mesterværker som sidste års "Disorder" og "Markedets lov". Når det regner på præsten, drypper det også på degnen, og belgisk film kan andet end at spille med Matthias Schoenaerts' muskler. Brødrene Luc og Jean-Pierre Dardenne er med "Kvinde, ukendt" tilbage med den socialrealisme, som gjorde "To dage, en nat" så tankevækkende. Denne gang ved at skyde et snas original social bevidst krimi oveni et råt portræt af skyldfølelsens irrationelle natur. 

Benhårde Jenny (eminent spillet af Adèle Haenel) står til at tage springet fra at være alment praktiserende læge i et socialt belastet område i Liège til en karrieremæssigt klogere stilling i en større institution. Alt ændrer sig imidlertid, da hun en aften afviser en ung, afrikansk kvinde – en time efter lukketid. Det viser sig nemlig, at den ukendte kvinde næste dag bliver fundet dræbt nær klinikken. Tynget af skyldfølelse forsøger Jenny at løse mysteriet om kvindens identitet – og ender med at komme ud på dybere og dybere uetisk vand.   

"Kvinde, ukendt" er lige så meget fortællingen om en vestlig karrierekvindes tiltrængte snap out of it-lussing, som det er en lige højre på kæben af den moderne europæiske selvbevidsthed. I takt med Jennys overvældende skyldfølelse over ikke at have hjulpet den afrikanske kvinde udvikler den ellers kyniske læge en smertelig selverkendelse om sin eget hykleri som læge, der ellers har forpligtet sig til at hjælpe mennesker i nød. De dobbelt-Guldpalme-vindende brødrene Dardenne går skridtet videre og stiller spørgsmålet, om den velmenende bevidsthed ikke blot er betinget af egoistisk skyldfølelse fremfor et oprigtigt ønske om at hjælpe medmennesker.

For hvem har Jenny mest ondt af, når det kommer til stykket. Den ukendte afrikanske kvinde – eller sig selv? Den franske filosof Alain Badiou omtaler i sit etik-begreb vestlig humanitarisme som et paradoks. Medfølelse er en art foragt for menneskedyret, en undermenneskeliggørelse af de uciviliserede, når vi som civiliserede europæere kommer til undsætning. Medlidenhed er tarvelig selvtilfredshed. Som når Jenny græder salte tårer over ikke at have reddet den ukendte afrikanske kvinde, mens hun selvretfærdigt vender op og ned på moral og etik ved at jage identiteten på den afdøde kvinde, som de lokale Liège-borgere kender til – men helst undgår at tale om. Så længe det altså ikke har noget direkte at gøre med dem eller kommer for tæt på, forstås.

Luc og Jean-Pierre Dardannes fortælling om os og dem er ikke kun intellektuelt provokerende. Til trods for at "Kvinde, ukendt" er en forholdsvis simpel historie, kryber den effektivt ind under huden. Jennys altopslugende besættelse i at opklare navne-mysteriet er nervepirrende realistisk, når lægen i sit korstog opsøger og presser patienter til gå til bekendelse - samtidig med at hun udfordres og udvikles som menneske. Samt ikke mindst stiller sig selv – og de mennesker, som er ansvarlige for den ukendte kvindes død – til ansvar for deres handlinger. 

Hvad der på overfladen er en socialrealistisk krimi om en læges skyld og skam, rammer "Kvinde, ukendt" råt for usødet den moderne europæisk selvopfattelse. I den nuværende flygtningekrise reagerer vi med ligegyldighed over verdenshistoriens måske største humanitære katastrofe, på nær når den kommer tæt på livet af os. Dardenne-brødrene udstiller spidsfindigt og elegant dette tankevækkende modsætningsforhold uden at fordre svar eller pege fingre. Det kan sågar være, at pointen helt ignoreres.

Kvinde, ukendt

Kommentarer

Kvinde, ukendt

 • ★★★★0

  Rigtig god, velskrevet og meget inspirerende anmeldelse du har lavet, Nicki.

  Jeg er dog ikke selv lige så vild med Dardenne brødrenes seneste film, hvilket mest af alt har noget at gøre med, at jeg ikke synes de rammer samme spændingsniveau eller tempo, som de plejer. Det føltes lidt som om, at de i denne omgang kører med håndbremsen trukket i deres eksekvering af historien og ligeså hvad filmens hovedperson angår, og det gjorde at jeg, (trods det at “Kvinde, Ukendt”s temaer og problemstillinger i sig selv er både vedkommende og interessante), ikke sad helt ude på kanten af sædet i spænding, som jeg ellers har gjort med Dardenne brødrenes andre film. Deres måde at skildre socialrealisme på med et konstant nærværende håndholdt kamera, (ofte visualiseret gennem et hektisk tempo der alt lagt sammen minder om samme intensitet man kunne finde i en action/thriller film), er jeg fuldstændig vild med og derfor kunne jeg ikke lade være med at være en smule skuffet over deres nyeste værk. Når det så er sagt, er “Kvinde, Ukendt” stadig en god film og jeg vil trods min kritik godt kaste en solid anbefaling af sted. (4/6)

  Hvis der skulle sidde nogen derude, som endnu ikke har stiftet bekendtskab med Dardenne brødrenes film, kan jeg varmt anbefale at starte med dette boxset, som indeholder deres første 6 film, heriblandt mine fire yndlingsfilm “The Promise”, “The Son”, “The Silence of Lorna” og brødrenes i mine øjne allerbedste film, “Rosetta”.

  www.amazon.co.uk/Dardenne-Brothers-Collection-Disc-Set/dp/B00979K7NA/ref=sr_1_1

  Og hvis man ikke har tid til at smutte en tur i biffen, eller man har været inde og se “Kvinde, Ukendt” og var helt vild med filmen, ja så er den allerede ude på Blu-Ray.

  www.amazon.co.uk/dp/B01N8W75JB/ref=sr_1_1

  NightHawk 9-06-17 00:51

 • ★★★0

  Mange tak for ros. :)

  Dardenne brødrene er bestemt værd at stifte bekendtskab med, ikke mindst pga den boks, som du har linket til. Jeg har kun set et par af titlerne, så jeg er selv ret fristet til at bestille den samling - for sølle 20 pund.

  Selvom jeg synes at "Kvinde, ukendt" er virkeligt god, er niveauet så højt hos d'herrer Luc og Jean-Pierre, at jeg endda vil vedkende mig at den er blandt de "svageste" i deres imponerende bagkatalog.

  Dolphinfriendly 9-06-17 21:06

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen