Anmeldelse: LEGO filmen 2

Umiddelbart kan det virke absurd at kritisere en film for at være fremragende.

"LEGO filmen – Et klodset eventyr" fra 2014 var på mange måder en overraskelse. Hvad der på papiret lignede en omgang lettjente penge, viste sig at være en charmerende film med hjerte og humor til alle aldre. Siden da har vi fået den fremragende "Lego Batman filmen" og den udmærkede "LEGO Ninjago Filmen". Nu er det danske legetøjsmærke tilbage med "LEGO Filmen 2", der nok skal lune midt i vinterkulden.

Der er gået fem år, siden Klodsby blev forvandlet til et postapokalyptisk landskab takket være Lego Duplo-invasionen i slutningen af første film. Emmet (Timm Valdimir) holder humøret højt på bedste vis, imens vennerne omkring ham er i dystert humør. Men da Lucy (Lise Baastrup), Batman (Alexandre Villaume) og de andre venner bliver kidnappet, må Emmet drage ud på eventyr for at redde dem fra Dronning Jakabli Wajavil (musikeren Szhirly).

Modsat forgængeren er makkerparret Phil Lord og Christopher Miller kun at finde som forfattere og producere, men det kan ikke mærkes på filmen. Humoren er på højt plan, hvor der balanceres mellem popkultur, falden-på-halen komik og metajokes. Détte tilsat elskværdige karakterer, sjove referencer til andre film og en sød moralsk lektion til sidst. Præcis som i den første film og sidste års "Spider-Man: Into the Spider-Verse".

Tingene er dog ikke helt så super-duper som tidligere. Mest af alt fordi "LEGO Filmen 2" ikke formår at overraske på samme måde som med den oprindelige. Lord og Millers formular er gennemskuet på forhånd. Det er ikke ment som et stort kritikpunkt, da kvalitetsniveauet stadigvæk er rigtig højt. Byggeklods-konstruktionen har ikke helt den samme effekt i dag som i 2014.

Den danske stemmerollebesætning gør det fint, selvom det ikke altid virker, som om skuespillerne er så tætte med karaktererne, som de burde være. Til tider tales eksempelvis alt for roligt, selvom det er midt i en actionscene. Den danske oversættelse er mere end godkendt, til trods for at enkelte jokes ikke kan oversættes. Visse jokes falder igennem, men det forhindrer ikke løjerne i at være sjove, kloge og opfindsomme.

Umiddelbart kan det virke absurd at kritisere en film for at være fremragende, når den egentlig lever op til forventningerne. Seneste tilføjelse til Lego-filmatiseringerne føles bare ikke lige så frisk eller overraskende som tidligere. Det skal dog ikke komme i vejen for, at "LEGO Filmen 2" er et herligt og kreativt eventyr, der underholder både voksne som små. Ikke lige så god som den første, men tæt på.

LEGO filmen 2