Anmeldelse: La La Land

Indimellem opstår der oprigtig og dybfølt magi på lærredet. De få gange i løbet af en biografgængers liv, hvor man er vidne til noget helt ekstraordinært og livsforandrende. Den type oplevelse, der bliver hængende i krop og sind som en kærlighedserklæring til filmmediet. Måske havde biografpublikummet det sådan med "Rumrejsen år 2001" eller måske "Singin' in the Rain". Sådan fik jeg det med "La La Land". Damien Chazelles forførende musical ramte mig så gennemtrængende i hjertekulen, at jeg blev hovedløst forelsket. Og forelskelsen rumsterer stadig, små to måneder efter første pressevisning.

For så vidt er der plotmæssigt intet nytænkende ved "La La Land". Drømmefabrikken Hollywood og Los Angeles er kulissen, hvor den idealistiske jazzpianist Sebastian (Ryan Gosling) og den aspirerende skuespillerinde Mia (Emma Stone) møder og forelsker sig i hinanden. Begge ønsker de at udleve drømmen om at kunne leve af deres kunstarter – Sebastian vil åbne en jazzklub for at udbrede sin kærlighed til musikken, mens Mia bestræber sig på at blive en stor filmstjerne. At imødekomme sine drømme har en pris, og forholdet udfordres af de beslutninger, som de hver især er tvunget til at tage for at nå deres mål.  

Ingen havde nok regnet med, at Damien Chazelle kunne gøre tricket så overbevisende efter ovenpå den sensationelle "Whiplash" fra 2014, der uventet gik hen og vandt tre Oscars. Efterfølgende blev vejen banet for "La La Land", baseret på et manuskriptet, som den nu 31-årige instruktør skrev allerede i 2010. Anno 2017 er det blevet til hele 14 Oscar-nomineringer. Måske lyder det overdrevet, men går "La La Land" hele vejen og nupper alle statuetter, vil det i dette tilfælde ikke være én for meget.

Fra start til slut er "La La Land" en altopslugende fortryllelse i farvemættet Cinemascope, der maler håb og glæde i store varme strøg hen over hverdagens grå trummerum, fordi det er Another Day of Sun. Fordi Chazelle tør og gør, hvad fanden det end passer ham. Fuldstændigt over the top og så alligevel ikke, fordi det føles som det mest naturlige i verden. Der sættes ikke så meget som én tå forkert, når en dyttende bilkø så langt øjet rækker bryder ud i spontan dans og ørehængende sang, når førsteelsker Ryan Gosling gør tangenterne rødglødende og charmerende Emma Stone leverer sit livs præstation med legende og menneskelig lethed. Kærlighedens poesi løftes til grådkvalt rørende sekvenser, når knuste forhåbninger splintrer i rungende melankoli, og vi alligevel formår at drømme os langt væk blandt de dansende stjerner, og når den fantastisk timet komik afvæbner på et øjeblik – for slet ikke at tale om en slutning, der vender bøtten – og vælter bægeret.

Når "La La Land" er så enormt helstøbt som musical, skyldes det i høj grad musikforståelsen. Igen står instruktørens gamle roomie, Justin Hurwitz, bag det forrygende soundtrack – præcis som på "Whiplash" – hvilket i sig selv er værd at se og høre filmen for. Chazelle selv er efter sigende en forrygende trommeslager, og narrativen føles opbygget som flydende, fri jazz. Hele filmen emmer af eminent klippet orkesteret energi mellem musik, lyd og billede, der giver sig tid og plads til at folde sig ud - og pludseligt køre ud ad uventede tangenter. At sætte lid til drømmene omsættes i både stille ballader, fuldblods liveoptræden, hvor der øves på at ramme de rette toner – og ikke mindst dér, hvor man af nød er tvunget til at spille falsk på kommando.

"I’ve seen the future of American cinema and his name is Damien Chazelle," har legendariske William Friedkin ("Eksorcisten", "The French Connection") sagt om den unge instruktør. Og der er noget om snakken. "La La Land" er larger than life. Det er en triumf på alle parametre. Alt går op i en højere enhed, og det er ganske enkelt én af de bedste film i dette årti. Sådan. Så er dét slået fast – smut så i biffen og forelsk dig!

La La Land

Kommentarer

La La Land

  • ★★★★1

    Jeg kan ihvertfald konstatere, at Whiplash var en bedre film. 

    Kan du ikke først bedømme det, når hypen har lagt sig og du genser filmen, med de rette forventninger;-)

    Whiplash var i hvert fald ret fantastisk!

    T. Nielsen25-02-17 19:01

  • 0

    Jeg var heller ikke just blæst omkuld af "La La Land" men synes stadig at det var en fin nok film. Historien er rigtig nok meget tynd og banal og så synes jeg faktisk ikke at der var særlig meget kemi mellem Gosling og Stone i filmen. Men den er uden tvivl teknisk flot og veludført og så hæver slutningen også filmen en smule. 

    Synes stadig at Whiplash er en bedre film. 

    Essal25-02-17 19:09

  • ★★★0

    Kan du ikke først bedømme det, når hypen har lagt sig og du genser filmen, med de rette forventninger;-)

    Whiplash var i hvert fald ret fantastisk!

    Jeg refererede ikke til mig selv, men MB. Jeg tror jeg har fået det ud af denne film, jeg kom efter. 

    Babo25-02-17 19:47

  • ★★★0

    Jeg var heller ikke just blæst omkuld af "La La Land" men synes stadig at det var en fin nok film. Historien er rigtig nok meget tynd og banal og så synes jeg faktisk ikke at der var særlig meget kemi mellem Gosling og Stone i filmen. Men den er uden tvivl teknisk flot og veludført og så hæver slutningen også filmen en smule. 

    Synes stadig at Whiplash er en bedre film. 

    Jeg synes kemien var der, men jeg synes nu ikke Gosling skulle nomineres for præstationen. Der var altså bedre præstationer, som blev forbigået. 

    Babo25-02-17 19:50

  • ★★★2

    Jeg var hel vild med den, må jeg sige som stor fan af de klassiske musicals varmer det mit hjerte og se en film som den her, og jeg smilede stort da jeg så en direkte Homage eller hvad man siger kort scene bid til Singin in the rain hen mod slutningen, og sågar An American in Paris.

    Det er tydeligt at Damian er stor Musical fan også.

    Afsindig flot filmet, historien er ikke særlig dyb eller noget, men den understøttede for mig fint filmen, og jeg elsker kemi'en mellem Emma Stone og Ryan Gosling.

    Så ja jeg nød virkelig min tur i biografen.

    Elwood25-02-17 19:55

  • ★★★★0

    Jeg refererede ikke til mig selv, men MB. Jeg tror jeg har fået det ud af denne film, jeg kom efter. 

    Jeps, men jeg referede til dig, når du kunne konstatere at Whiplash var en bedre film allerede så tæt på hypen af La La Land (jvf dine egne ord;)

    T. Nielsen25-02-17 20:07

  • 0

    Jup, det er han. Eller har været. Den kan du roligt se, den er virkelig medrivende. 

    Mht hype, ja..... man skal passe på, lyder klicheen :)

    Jeg var vild med "Whiplash". Ikke mindst pga J.K. Simmons. Teller gør det også godt. Filmen er ikke perfekt og begår fodfejl hist og her, men sørg for at se den :)

    Will do! Skal bare lige have set "Pigerne fra Rochefort" inden! :D

    BusinessMonkey25-02-17 20:20

  • ★★★0

    Helt fænomenalt filmet! Som I noget af det bedste, jeg har nogensinde har set. Det er på sin vis en simpel historie om drømme og kærlighed, jazz og Hollywood.

    La La Land er på mange måder en herlig film, hvor man bare kan nyde forestillingen. Den spiller sikkert, og når aldrig rigtig dybt - hvilket selvfølgelig er helt fint, fordi den ikke foregiver sig at være det. Jazz og Hollywood har ikke en specielt lang historie, men begge er de fyldt med drømme, historie og fortidsromantik, selvom virkeligheden helt sikkert er en anden.

    Der er især to scener, jeg vil fremhæve - stjernedansen og slutningen. I førstnævnte fik jeg et meget bredt smil på læben, og slutningen var jeg meget imponeret af.

    Jeg kan ikke give den en karakter lige nu, fordi jeg ikke helt kan finde ud af, om den er fantastisk eller om den er lidt tom. Ofte er jeg lidt for analyserende, når jeg ser en film, så hvis indtrykket ikke er helt klart, så kan jeg ikke bedømme den ordentligt før 2. gennemsyn.

    Anyway...det er en cinematografisk og designmæssig genialitet, men måske med en lidt for ufarlig historie? Det ved jeg næste gang, jeg ser den - for den bliver set igen :)

    Jeg lander på en 8'er indtil videre, men det kan godt bliver til en stor 9'er ved gensyn.

    Guldager25-02-17 20:59

  • ★★★0

    Jeg er tættere på 7 end 9, men det kan ændre sig ved gensyn ;) 

    Men flot filmet, det er jeg enig i. Teknisk er der ikke noget at udsætte den for. 

    Babo25-02-17 21:08

  • 0

    Så denne film i Ikast bio, og skal se den i morgen i Cinemaxx i Aarhus. (IMAX).

    Årets film, ikke pga handling, men ellers lykkedes alt perfekt i denne

    film perle, hvor bare starten på filmen giver en følelse af glæde, hvor man i en trist

    hverdag, måske har stress,holder i bil kø eller hvad ved jeg :) Nøglen i denne film er

    drømme, at man tager beslutninger i livet, nogle rigtige, nogle forkerte. Se den !!

    jamesconfrey@gmail.com25-02-17 22:38

  • ★★★0

    Var lige nødt til og undersøge det nærmere, og jeg kan ikke lige komme frem til andre Musicals det ku være, der var en scene til sidste der payer homage til Broadway Melody of 1940, en Musical med Fred Astaire og Eleanor Powell, med et af de stadigvæk mest forrygende Tap Dance numre for mig, med de to mester.

    Tøjet og det at de ikke Tappede snød mig bare lige lidt men den baggrund der benytter er bare så velkendt fra numret Begin the Beguine.

    Mit indtryk var ikke det er en musical som tit nævnes når det er de store klassikere der tales om, jeg har ikke hørt den nævnt meget hvert fald, så det gjorde mig dælme også glad :)

    Elwood25-02-17 23:47

  • ★★★★1

    Skal se den i aften. Spændt på om jeg bliver forelsket i filmen eller i Emma Stone eller i min kone, som jeg skal se den med ;) 

    Riqon26-02-17 10:54

  • ★★★★1

    Skal se den i aften. Spændt på om jeg bliver forelsket i filmen eller i Emma Stone eller i min kone, som jeg skal se den med ;) 

    Lyder mere som du forelsker dig i dig selv:-D

    T. Nielsen26-02-17 11:25

  • ★★★★2

    Det behøver jeg ikke La La Land for. 

    Riqon26-02-17 11:29

  • ★★★★1

    Sådan!

    T. Nielsen26-02-17 11:35

  • ★★★★0

    Jeg blev nok ikke helt nyforelsket i nogen i aften, men den er da bestemt charmerende og sød, hvad man næsten må forvente af en film, der kalder sig "La La Land". Er den muligvis lidt forelsket i sig selv? En meget sanselig oplevelse med et par ballader til det ømme hjerte, men også lidt meget tomt glimmer og glamour for min smag. 

    Riqon26-02-17 20:44

  • 0

    Tak for en super flot og velskrevet anmeldelse, som gjorde at jeg skyndte mig i biografen for at se La La Land. Faren ved så flotte anmeldelser er selvfølgelig, at man får (for) høje forventninger til en film. Levede den op til forventningerne? Til dels - det er en utrolig flot film, og jeg håber da, at den nuppede nogle statuetter i går (har ikke set Oscars). Det vil være velfortjent, især pga.

    slutscenen med den kontrafaktiske historieskrivning.

    Men når det så er sagt, så er det ikke en film, der gjorde større indtryk eller jeg vil huske fremadrettet, men fin var den da. 

    ullsau27-02-17 17:46

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen