Anmeldelse: Rick and Morty – Sæson 4 (HBO Nordic/Netflix)

Selv i fjerde sæson virker "Rick and Morty" til at rumme uendelige mængder kreativitet og vanvittige påfund, når Rick og Morty endnu engang drager på eventyr.

Siden december 2013 har voksen-animationsserien "Rick and Morty" været højtflyvende. En decideret vanvittig sci-fi-serie fyldt med forskellige dimensioner, grov humor og opfindsomhed – krydret med mørke filosofiske pointer. I anledning af, at anden halvdel af fjerde sæson er gået i gang, er det tid til at gøre status over sæsonen og ikke mindst Dan Harmon og Justin Roilands grænsesøgende serie. Og efter at have set første afsnit af anden halvdel tegner fjerde sæson til at være endnu en succeshistorie.

"Rick and Morty" handler om den narcissistiske og dybt alkoholiserede forsker Rick (med stemme af medskaber Justin Roiland), der sammen med barnebarnet Morty (også Roiland) tager på eventyr i forskellige galakser, dimensioner og – til tider – forskellige tidslinjer. Rejser, der skaber eksterne og interne problemer for de to familiemedlemmer. Især da morfaren Rick ikke har nogle hæmninger eller moral på tværs af universer.

Et kendetegn ved "Rick and Morty" er, at den sjældent er forudsigelig. Det er aldrig til at vide, hvad Justin Roiland, Dan Harmon og kompagni vil byde på af kulørte fortællinger. Hvad end det gælder plot-twists, de forskellige omgivelser og væsner eller de seriøse øjeblikke. For selvom størstedelen af tiden bruges på grove løjer og spas – altid serveret med meta-humor – så er der alligevel en gennemgående rød tråd, der gør Rick og Mortys mange eventyr medrivende. Til tider subtilt, andre gange overraskende effektivt. Når tunge, emotionelle emner melder sin ankomst, er serien ikke bleg for at imødekomme dem og udforske øjeblikkenes betydning.

Brugen af toilethumor falder ikke altid i god jord, hvor andet afsnit, "The Old Man and the Seat", beviser påstanden. Givet seriens standard er afsnittet usædvanligt svagt. Og alligevel er dette en yderst velovervejet serie. Især tredje og sjette afsnit viser de bedste kvaliteter ved serien. Præmisser, der starter genkendeligt, men som udvikler sig og konstant tager røven på seeren. Sjette afsnit går endda endnu længere, hvor der gøres grin med serie-tendenser, eksistensgrundlag og det arbejde, som manuskriptforfattere gennemgår for at skrive et afsnit.

Stemmeskuespillet er også eminent. Til trods for at Justin Roiland lægger stemme til begge hovedpersoner, føles samspillet mellem Rick og Morty alligevel naturligt. Det vidner om talentet hos den 40-årige amerikaner, hvis tendens til at stamme som Morty eller bøvse som Rick efterhånden er ikonisk. Sarah Chalke, Chris Parnell og Spencer Grammer er også fremragende som resten af Rick og Mortys familie, selvom deres respektive roller lidt for ofte står i skyggen. Der er dog også masser af morskab at finde i velovervejede gæsteoptrædener.

Med fjerde sæson viser serieskaberne Justin Roiland og Dan Harmon, at der stadig hersker masser af potentiale i "Rick and Morty"-universet. Selvom topkarakteren ikke nås, er dette en seværdig voksen-tegnefilmsserie, der nærmest rummer uendelig kreativitet. Det er aldrig til at vide sig sikker på, hvad der kan forventes af "Rick and Morty", hvilket fjerde sæson fortsat vidner om. Opfindsom, kreativ og med en god portion dybde og morskab. Der findes få serier, som kan matche Rick og Mortys vanvittige eventyr.

Anmeldelsen er baseret på seks ud af ti afsnit, hvoraf de sidste fem kan ses ugentligt fra 10. maj på HBO Nordic og Netflix.

Rick and Morty – Sæson 4 (HBO Nordic/Netflix)

Kommentarer

Rick and Morty – Sæson 4 (HBO Nordic/Netflix)

  • 0

    Jeg er sgu nødt til at få startet på den serie. Ved ikke hvorfor jeg har ventet så længe, da den ser ud til at ramme min smag 100%

    Nagash10-05-20 14:14

  • ★★★★0

    Jeg har set en del af det, og det fanger mig ikke helt. På sin egen sære facon er det lidt ensformigt. Hvis alt er tilladt, er der i princippet ingen overraskelser - det er bare anarkistisk sjov. Det er selvfølgelig også tiltalende, men det gør også, at det ikke for alvor bliver hævet op til andet.

    Guldager10-05-20 15:26

  • ★★0

    Jeg har set en del af det, og det fanger mig ikke helt. På sin egen sære facon er det lidt ensformigt. Hvis alt er tilladt, er der i princippet ingen overraskelser - det er bare anarkistisk sjov. Det er selvfølgelig også tiltalende, men det gør også, at det ikke for alvor bliver hævet op til andet.

    Det synes jeg netop, at det gør, når den så - midt i alt det anarkistiske sjov - alligevel behandler de lidt mere alvorlige emner (som anmeldelsen her også er inde på).

    Det er nok også derfor, at jeg synes mindst om de afsnit, der netop bare er 100% (bevidst) åndssvage (som når de har de unscriptede afsnit, hvor de ser TV - dem har jeg det decideret svært med at se til ende).

    HonoDelLoce11-05-20 08:30

  • ★★★★0

    Det synes jeg netop, at det gør, når den så - midt i alt det anarkistiske sjov - alligevel behandler de lidt mere alvorlige emner (som anmeldelsen her også er inde på).

    Jeg har langt fra set det hele, så måske jeg skulle se mere, for husker det kun som ren fjolleri. 

    Guldager11-05-20 11:47

  • ★★★★0

    Mest af alt ser jeg Rick & Morty pga. den overflod af kreativitet, serien byder på. Flere enkelte afsnit har ideer nok til en hel række film. Men der er bestemt også mere end blot kreativitet og spas i serien i form af alvor og kommentarer på samfundet, men det er nu ikke derfor, jeg ser det =)

    David Lund11-05-20 11:59

  • 1

    Jeg forstår ikke at man kan kalde det en anmelde af 2. halvdel af sæson 4, når kun det første afsnit er set :S. Kald det i det mindste hvad det er..

    Rodyfish11-05-20 22:54

  • ★★1

    Jeg forstår ikke at man kan kalde det en anmelde af 2. halvdel af sæson 4, når kun det første afsnit er set :S. Kald det i det mindste hvad det er..

    Som angivet er det en anmeldelse af sæson 4, baseret på seks afsnit, i anledning af anden halvdel nu er gået i gang. 

    Mikkel Abel12-05-20 00:42

  • 4

    Som angivet er det en anmeldelse af sæson 4, baseret på seks afsnit, i anledning af anden halvdel nu er gået i gang. 

    Jeg ville foretrække, at det stod forrest i jeres serieanmeldelser, så man ved det og har konteksten, før man læser anmeldelsen. 

    Endnu bedre ville det være, hvis I tog valget mellem at anmelde hele sæsoner og enkelte afsnit.

    Slayer12-05-20 02:45

  • ★★0

    ½Moo eller Seri/semi-MOO. kunne mooligvis være Jeres nye TV/Stream-ting?

    Man skal jo følge med tiden.

    Gasivodo12-05-20 06:31

  • ★★1

    Jeg ville foretrække, at det stod forrest i jeres serieanmeldelser, så man ved det og har konteksten, før man læser anmeldelsen. 

    Endnu bedre ville det være, hvis I tog valget mellem at anmelde hele sæsoner og enkelte afsnit.

    Det er noteret. 

    Og jeg er ikke sikker på hvad du mener med det sidste? Vi anmelder altid hele sæsoner, udfra de afsnit vi har til rådighed. 

    Mikkel Abel12-05-20 08:54

  • 6

    Det er noteret. 

    Og jeg er ikke sikker på hvad du mener med det sidste? Vi anmelder altid hele sæsoner, udfra de afsnit vi har til rådighed. 

    Det er det præmis, jeg ikke er helt glad for.

    For mig giver det kun rigtigt mening at anmelde en sæson, hvis man har set hele sæsonen. Der er alt for mange eksempler på sæsoner, der enten starter skidt og bliver bedre undervejs, eller starter godt, og det hele så kollapser halvvejs inde i en sæson.

    Et alternativ til det kunne være at anmelde hvert enkelt epsiode særskilt - eller i en review-in-progress anmeldelse af hele sæsonen. Eller man kunne anmelde 1. halvdel af en sæson og 2. halvdel af en sæson særskilt.

    Anyways, så er jeg glad for flere serieanmeldelser, så det er kun ment som feedback.

    Slayer12-05-20 10:01

  • ★★0

    Det er det præmis, jeg ikke er helt glad for.

    For mig giver det kun rigtigt mening at anmelde en sæson, hvis man har set hele sæsonen. Der er alt for mange eksempler på sæsoner, der enten starter skidt og bliver bedre undervejs, eller starter godt, og det hele så kollapser halvvejs inde i en sæson.

    Et alternativ til det kunne være at anmelde hvert enkelt epsiode særskilt - eller i en review-in-progress anmeldelse af hele sæsonen. Eller man kunne anmelde 1. halvdel af en sæson og 2. halvdel af en sæson særskilt.

    Anyways, så er jeg glad for flere serieanmeldelser, så det er kun ment som feedback.

    Det er nu almindelig praksis, når det kommer til serie-anmelderi - ikke bare på Moovy, men hos langt de fleste nationale og internationale anmeldere.

    Det er distributørerne, der styrer, hvor mange afsnit, anmeldere får adgang til. Og det er sjældent, det er hele sæsoner.

    HonoDelLoce12-05-20 10:02

  • 4

    Det er nu almindelig praksis, når det kommer til serie-anmelderi - ikke bare på Moovy, men hos langt de fleste nationale og internationale anmeldere.

    Det er distributørerne, der styrer, hvor mange afsnit, anmeldere får adgang til. Og det er sjældent, det er hele sæsoner.

    Men netop derfor er der også en del sider, der anmelder hvert enkelt episode særskilt.

    Jeg forstår godt, hvorfor der er flere der gør det på den gængse måde, men det giver unægteligt distributørerne vide rammer for at påvirke anmeldelserne gennem stærke sæsonindledninger. 

    For mig at se svarer det til at se de to første film i en trilogi og så anmelde alle tre.

    Jeg forventer heller ikke, at det bliver ændret, og mit første forslag ville i hvert fald være det nemmeste at imødekomme.

    Slayer12-05-20 10:35

  • ★★2

    Det er det præmis, jeg ikke er helt glad for.

    For mig giver det kun rigtigt mening at anmelde en sæson, hvis man har set hele sæsonen. Der er alt for mange eksempler på sæsoner, der enten starter skidt og bliver bedre undervejs, eller starter godt, og det hele så kollapser halvvejs inde i en sæson.

    Et alternativ til det kunne være at anmelde hvert enkelt epsiode særskilt - eller i en review-in-progress anmeldelse af hele sæsonen. Eller man kunne anmelde 1. halvdel af en sæson og 2. halvdel af en sæson særskilt.

    Anyways, så er jeg glad for flere serieanmeldelser, så det er kun ment som feedback.

    Vi har desværre hverken tid eller bemanding til at gå i dybden med hver eneste episode, eller anmelde en sæson over to-tre omgange. Det tror jeg gælder de fleste medier.

    Vi kan kun arbejde med hvad distributørerne giver os, og det er noget de suverænt bestemmer. Derfor angiver vi hvor mange episoder anmeldelsen er baseret på (vi har eks. lige anmeldt The Eddy udfra alle afsnit). Så må det jo være op til læser selv at vurdere, hvor meget man vil lægge i stjernerne, hvad end det er baseret på to, fire eller otte afsnit.

    Dertil er der også et spørgsmål om aktualitet, som vi alle begår os på. Det vil ikke rigtig give nogen mening at anmelde en ny serie ti uger senere efter alle andre. 

    Mikkel Abel12-05-20 10:38

  • 5

    Jeg må indrømme at lysten til at læse serieanmeldelser er faldende, fordi “anmeldelser-af-hele-sæsoner-baseret-på-halve-sæsoner” giver ikke meget mening i mit hoved. I kan kun anmelde hvad distributørerne giver jer - fair nok - men hvorfor I finder jer i det, fatter jeg ikke.


    Hvis Warner Bros. bestemte sig for kun at give anmelderne en forsmag på “Tenet”, ville I heller ikke godtage det. “Anmeldelsen er baseret på de første 45 minutter af filmen”. Det ville I jo aldrig finde jer i, så hvorfor er det ok med serier? Det forstår jeg ikke.

    Michael Andersen12-05-20 13:24

  • ★★2

    Jeg må indrømme at lysten til at læse serieanmeldelser er faldende, fordi “anmeldelser-af-hele-sæsoner-baseret-på-halve-sæsoner” giver ikke meget mening i mit hoved. I kan kun anmelde hvad distributørerne giver jer - fair nok - men hvorfor I finder jer i det, fatter jeg ikke.

    Igen, vi angiver jo altid antal episoder anmeldelsen er baseret på, så hvor meget værdi man vil putte i stjernerne må være op til egen fortolkning. 

    Sammenligningen med film, synes jeg ikke rigtig holder vand. Der er væsentlig forskel på størrelsen og den samlede kvalitet af serier kontra film. Filmen er langt mere kompakt og udgør sig i sin helhed fremfor hvad en serie oftest gør. Det er lettere at sige noget om en series generelle kvalitet baseret på fem ud af ti afsnit fremfor 40 minutter ud af en films 110 minutter. Serie-formatet er nu engang en anden fortælleform, så for mig at se er det at sammenligne æbler og bananer.

    Hvorvidt det er fair af distrubutørene må tages med dem, men det handler også om vores tid. Vi kan på ingen måde nå at se det hele, så hvis vi skulle se hele sæsoner hver gang ville der komme meget få anmeldelser. Ligesom alle andre anmeldelser må de jo forstås, som et pejlemærke af kvaliteten. Hvad end de er baseret på alle afsnit eller tre. Og så synes jeg også vores anmeldere plejer at være gode til at indikere i teksten, hvorvidt der er plads til forbedring, eller hvor kvaliteten peger henad i i den aktuelle sæsons resterende afsnit. 

    Mikkel Abel12-05-20 14:14

  • 4

    Som sagt er det også fair nok, men jeg synes stadig I burde slå i bordet. Men ok, hvis du siger at I ikke har tid til at se en hel sæson hver gang, så ser vi nok bare forskelligt på tingene. Uden at vide hvad I ellers går og laver, vil jeg dog påstå at det nok burde kunne sig gøre, for altså vi taler jo ikke om se en hel serie på f.eks. 6 sæsoner, men bare nogle afsnit mere af en sæson.

    Som læser vil jeg da også 100% hellere have 1 anmeldelse, hvor I ser hele sæsonen, frem for 2 anmeldelser af halve sæsoner.

    Michael Andersen12-05-20 15:53

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen