Anmeldelse: Space Force – Sæson 1 (Netflix)

Steve Carell når ikke "The Office"-højder med sit seneste påfund, men mindre kan også gøre det, når "Space Force" gør grin med rumrejse og USA anno 2020.

Det var Ricky Gervais og Stephen Merchant, der skabte komedieserien "The Office" tilbage i 2001. Men på mange måder var det Steve Carell og Greg Daniels, som perfektionerede serien, da de lavede en amerikansk udgave fire år senere. Med Daniels som showrunner co-producerede Carell, samtidig at med skuespilleren indtog hovedrollen igennem syv sæsoner. Med "The Office" fik Steve Carell for alvor bevist sit komiske talent og gummiansigt, der sidenhen primært har været hensat til film. Med Netflix' nyeste bud på en binge-værdig komedieserie, "Space Force", er Steve Carell og Greg Daniels nu gået sammen igen for at få os til at le – men lykkes missionen?

Satiriske "Space Force" baserer sig på Donald Trumps nyanlagte militærafdeling, Space Force, som præsidenten allerede snakkede om ved valget tilbage i 2016. Her er ambitionen, at amerikanerne skal dominere alt, hvad der hedder rumrejse, anlæggelse af satellitter og være de første til at bosætte sig på Månen. Steve Carell spiller generalen Mark Naird, som skal lede afdelingen og jonglere hundedyre budgetter, begrænsede midler og et hold af aparte forskere og soldater samt sin egen dysfunktionelle familie.

Det ligger selvfølgelig lige til højrebenet at sammenligne "Space Force" med den amerikanske udgave af "The Office", som leverede tåkrummende sjov komik fra 2005 til 2013. I "The Office" spillede Steve Carell den hovedrystende, pinagtige kontorchef Michael Scott, der trods et hjerte af guld bragte sig selv – og sine ansatte – i den ene pinlige situation efter den anden. I "Space Force" deler Mark Naird flere ligheder med Michael Scott, når det kommer til dårlig ledelse, naivitet og omskifteligt humør. Det virker til Steve Carells fordel at spille denne type dumdristige karakter, og det er et klogt træk at tage netop dette element med videre.

"Space Force" behøver dog ikke være nogen ny "The Office" og er det bestemt heller ikke. Men det er nok også her, at flere vil føle sig skuffet, når forventningsafstemningen rammer ved siden af. Først og fremmest er mockumentary-stilen væk, og "Space Force" er trods sine mange komiske påfund en langt mere alvorlig og traditionel komedieserie. Det virker både til seriens fordel og ulempe. Ulempe, fordi de mere fjogede jokes ikke altid passer til tonen, men fordel, da serien kan stå på egne ben og fortjent kalde sig andet end blot en "The Office"-wannabe.

Mens humoren og de mere alvorlige emner ikke altid rammer rent, hvad end det er Michael Nairds opgør med sin rebelske teenagedatter eller stikpiller til den amerikanske regering, stråler karaktergalleriet til gengæld. Foruden Steve Carell på rollelisten medvirker John Malkovich i en noget atypisk rolle for den temperamentsfulde skuespiller som den afdæmpede seniorforsker Dr. Mallory, der får flere af seriens guldkorn. Lisa Kudrow dukker også op som Marks distancerede kone i en mindre rolle, omend i overraskende sjove indslag.

Der er klart plads til forbedringer i "Space Force", hvor Greg Daniels og Steve Carell endnu ikke helt har fundet formen, som skal forene let alvor og fjoget komik. Får serien lov til at fortsætte i flere sæsoner, er der dog gode muligheder for, at rumsjoven vil vokse i kvalitet, hvis karaktergalleriet fortsætter med at stråle, og vittighederne lander mere rent. Steve Carell brillerer som altid med sit gummiansigt, og serien har for mange sjove ideer til, at dette bør være det bedste skud i raketten.

Anmeldelsen er baseret på hele sæsonen, som kan ses på Netflix.

Space Force – Sæson 1 (Netflix)

Kommentarer

Space Force – Sæson 1 (Netflix)

  • ★★0

    Jeg har set de tre første afsnit og fandt den ikke særlig god.

    Mikkel, er de tre første afsnit en god indikator på hele første sæsons niveau eller synes du, at sæsonen bliv bedre som den skred frem?

    Essal 5-06-20 21:38

  • 0

    Vi har set med end halvdelen, og ja, serien bliver bedre henad vejen, imo. 

    Det er ikke The Office eller Parks and Rec, men synes alligevel, at det er en udmærket komedieserie.

    steadi 5-06-20 22:51

  • ★★★★0

    Da jeg først gav mig i kast med “Parks and Recreation”, så opgav jeg inden jeg blev færdig med første sæson. Det var først senere, at jeg gav det en chance igen, da jeg havde hørt om, hvor meget bedre den blev fra sæson 2, og det fortrød jeg ikke. Det samme gør sig gældende for “The Office” og jeg håber det også er tilfældet med “Space Force”.

    Kruse 5-06-20 23:16

  • ★★0

    Mikkel, er de tre første afsnit en god indikator på hele første sæsons niveau eller synes du, at sæsonen bliv bedre som den skred frem?

    Jeg synes de tre første episoder er ret gode indikatorer for resten af sæsonen, så hvis man ikke var fan af dem, tror jeg desværre ikke man bliver overbevist af resten. :) Personligt syntes jeg endda bedste om første halvdel. 

    Mikkel Abel 5-06-20 23:17

  • ★★★★★0

    Da jeg først gav mig i kast med “Parks and Recreation”, så opgav jeg inden jeg blev færdig med første sæson. Det var først senere, at jeg gav det en chance igen, da jeg havde hørt om, hvor meget bedre den blev fra sæson 2, og det fortrød jeg ikke. Det samme gør sig gældende for “The Office” og jeg håber det også er tilfældet med “Space Force”.

    Jeg sad igennem en hel sæson af Stargate SG-1, før jeg blev overbevist om, at serien var noget for mig. I dag er min tålmodighed ikke så stor, når det kommer til tv-serier.

    Bruno 5-06-20 23:20

  • ★★0

    Da jeg først gav mig i kast med “Parks and Recreation”, så opgav jeg inden jeg blev færdig med første sæson. Det var først senere, at jeg gav det en chance igen, da jeg havde hørt om, hvor meget bedre den blev fra sæson 2, og det fortrød jeg ikke. Det samme gør sig gældende for “The Office” og jeg håber det også er tilfældet med “Space Force”.

    Og rigtig godt eksempel, Kruse! Jeg synes virkelig også første sæson af Parks and Rec var frygtelig, mens resten blev rigtig godt - første sæson af The Office er dog selvfølgelig genial. :-) Men ja, så der er klart rum til Space Force kan udvikle sig rigtig godt. 

    Mikkel Abel 5-06-20 23:47

  • 0

    Jeg har ikke set The Office (ja skyd mig)... og jeg tror det er min fordel med Space Force.

    Jeg er i hvert fald underholdt (har set halvdelen af sæsonen) og grin højlydt med.

    Kan det blive bedre? Ja - og her tænker jeg ligesom Kruse tilbage på Parks and Rec som også lige skulle bruge en sæson på tilslibninger inden den blev en diamant.

    Tiany 6-06-20 10:13

  • 0

    P.S. hvor kan jeg streame the Office (US)?

    Tiany 6-06-20 10:14

  • ★★★★0

    Og rigtig godt eksempel, Kruse! Jeg synes virkelig også første sæson af Parks and Rec var frygtelig, mens resten blev rigtig godt - første sæson af The Office er dog selvfølgelig genial. :-) Men ja, så der er klart rum til Space Force kan udvikle sig rigtig godt. 

    Mit største problem med første sæson af den amerikanske “The Office” er egentligt også, at det alt for meget er en direkte kopi af den britiske serie. Det er først fra sæson 2 af de slipper tøjlerne, og serien for alvor bliver sin egen.

    Kruse 6-06-20 10:26

  • ★★0

    P.S. hvor kan jeg streame the Office (US)?

    HBO Nordic.

    Mikkel Abel 6-06-20 10:27

  • ★★0

    Mit største problem med første sæson af den amerikanske “The Office” er egentligt også, at det alt for meget er en direkte kopi af den britiske serie. Det er først fra sæson 2 af de slipper tøjlerne, og serien for alvor bliver sin egen.

    Det kan jeg godt give dig ret i - og det samme var gældende med Parks and Rec, som så tydeligt gerne ville være en ny The Office. Lidt en ond cirkel, som det heldigvis lykkedes begge serier at bryde. :)

    Mikkel Abel 6-06-20 10:29

  • ★★★★★0

    Mit største problem med første sæson af den amerikanske “The Office” er egentligt også, at det alt for meget er en direkte kopi af den britiske serie. Det er først fra sæson 2 af de slipper tøjlerne, og serien for alvor bliver sin egen.

    Præcis derfor er jeg aldrig kommet i gang med den amerikanske udgave. Det kan være at man bare bør skippe sæson 1.

    Bruno 6-06-20 11:00

  • 0

    Jeg så de første 20 minutter, så måtte jeg slukke. Simpelthen for plat en humor til mig. 

    Nagash 6-06-20 13:35

  • ★★★★0

    Præcis derfor er jeg aldrig kommet i gang med den amerikanske udgave. Det kan være at man bare bør skippe sæson 1.

    Ja, det vil jeg faktisk anbefale. Sæson 2 og 3 af The Office (U.S.) hører til blandt de bedste sæsoner af nogen komedieserier.

    Kruse 6-06-20 14:05

  • 0

    Mit største problem med første sæson af den amerikanske “The Office” er egentligt også, at det alt for meget er en direkte kopi af den britiske serie. Det er først fra sæson 2 af de slipper tøjlerne, og serien for alvor bliver sin egen.

    Så synes jeg da heller ikke at det er værre med sæson 1, at den skulle være en direkte kopi af den engelske. Nu er det godt nok noget tid siden jeg har set den engelske udgave, men er det ikke kun piloten i den amerikanske der er en direkte kopi?

    kamikazedk 9-06-20 08:06

  • ★★★★0

    Så synes jeg da heller ikke at det er værre med sæson 1, at den skulle være en direkte kopi af den engelske. Nu er det godt nok noget tid siden jeg har set den engelske udgave, men er det ikke kun piloten i den amerikanske der er en direkte kopi?

    Det er også for langt tid siden at jeg har set begge, så jeg kan ærligt talt ikke huske det godt nok. Jeg mener også at flere at jokes’ne går igen, og at første sæsons humor minder mere om den britiske serie end de følgende sæsoner. Det var også mit indtryk, at Michael Scott-karakteren var mere lig David Brent i første sæson, som var lidt en uudholdelig pinlig chef, som i de efterfølgende sæsoner blev mere elskelig og knapt så arrogant.

    Kruse 9-06-20 11:16

  • 0

    Det er også for langt tid siden at jeg har set begge, så jeg kan ærligt talt ikke huske det godt nok. Jeg mener også at flere at jokes’ne går igen, og at første sæsons humor minder mere om den britiske serie end de følgende sæsoner. Det var også mit indtryk, at Michael Scott-karakteren var mere lig David Brent i første sæson, som var lidt en uudholdelig pinlig chef, som i de efterfølgende sæsoner blev mere elskelig og knapt så arrogant.

    Helt enig i at Michael Scott mindede mere om David Brent fra starten. Det var de også klar over, og ændrede ham derfor, så han var en hovedrolle man kunne sympatisere med, på trods af hans hjernedøde opførsel til tider. Det er klart en af de største styrker ved den amerikanske version, at de gør Michael Scott til en karakter man kan holde af. Og så inddrager de løbende også en stor del af det øvrige cast, som også får deres del i spotlyset. Der var det en noget mindre personkreds der var i fokus i den engelske udgave. 

    kamikazedk 9-06-20 11:24

  • ★★★★★0

    Jeg synes nu også, at man (læs: jeg) kommer til at holde af Brent. Især når man ser de to juleafsnit.

    Bruno 9-06-20 11:54

  • ★★0

    Nå, nu endte jeg faktisk med at se hele første sæson alligevel. Måske havde jeg fået forventningerne tilpas langt ned efter de tre første afsnit, og en mindre pause fra serien, men endte med at finde den nogenlunde okay.

    Der er i den grad plads til forbedring og jeg synes at seriens jokes er 50/50. Halvdelen rammer og den anden halvdel rammer ved siden af. Selv nogle af de jokes der så rammer fremtvinger ikke meget mere end et lille smil. Der er langt op til de bedste sæsoner af The Office.

    Med Greg Daniels ved roret og et solidt cast burde serien ærlig talt være skarpere og sjovere. Jeg kan ikke lade være med at sidde med følelsen af at specielt John Malkovich virker spildt. Så når seriens humor ikke er skarp nok, så overlever den lige med nød og næppe på grund af Steve Carells karisma.

    En serie af skaberen bag den amerikanske version af The Office med Steve Carell og John Malkovich, der tager tykt pis på Trumps idé om et amerikansk space force, burde være lårklaskende satire af den fineste karat, men det er det bare ikke. 

    Jeg håber virkelig at serien finder sit fodfæste med den potentielle næste sæson for lige nu virker den en smule tandløs.

    3/6

    Essal 9-06-20 21:53

  • ★★0

    Spoiler angående første sæson, men har jeg overset noget?

    Får man nogensinde at vide, hvorfor konen er endt i fængsel? Synes aldrig at det blev forklaret. 

    Essal 9-06-20 21:51

  • ★★0

    Spoiler angående første sæson, men har jeg overset noget?

    Får man nogensinde at vide, hvorfor konen er endt i fængsel? Synes aldrig at det blev forklaret. 

    Man får det ikke at vide - jeg ventede også spændt, men forklaringen kom aldrig (hvis det skete har jeg i hvert fald også overset det).

    Mikkel Abel 9-06-20 21:55

  • ★★0

    Man får det ikke at vide - jeg ventede også spændt, men forklaringen kom aldrig (hvis det skete har jeg i hvert fald også overset det).

    Holder det i spoilerbokse bare for en sikkerheds skyld:

    Så gemmes det nok som en reveal i en af de efterfølgende sæsoner. Fandt det bare lidt spøjst håndteret. Fint nok at de ikke ville afsløre det i første sæson, men de kunne i det mindste have hintet lidt til det. 

    Jeg sad nemlig og blev lidt i tvivl, om jeg bare have overset det fuldstændig og det kan næppe have været intentionen.

    Essal 9-06-20 22:00

  • ★★0

    Holder det i spoilerbokse bare for en sikkerheds skyld:

    Så gemmes det nok som en reveal i en af de efterfølgende sæsoner. Fandt det bare lidt spøjst håndteret. Fint nok at de ikke ville afsløre det i første sæson, men de kunne i det mindste have hintet lidt til det. 

    Jeg sad nemlig og blev lidt i tvivl, om jeg bare have overset det fuldstændig og det kan næppe have været intentionen.

    Højst sandsynligt - eller så er det bare en joke i sig selv, fordi det virker så random. :) 

    Mikkel Abel 9-06-20 23:09

  • ★★★★0

    Hvad med en bedste Mockumentary tv-serie-afstemning? 

    Guldager10-06-20 20:13

  • 1

    Har netop fået binget hele 1. sæson. Er på linjemed de fleste her. En serie, der som sådan er ganske ok, men ikke lever op til forventningerne. Den prøver at være alvorlig, og samtidig være sjov. Begge dele fejler, og det er der kommet en mærkelig hybrid ud af. Er enig med anmeldelsen i, at der skulle have været gået all-in på slap-stick mulighederne i dette rumunivers i stedet. Mulighederne vil være uendelige, også uden det vil blive plat.

    Ronni Pedersen13-06-20 22:24

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen