Anmeldelse: Star Trek: Strange New Worlds - Sæson 2 (SkyShowtime)

Den populære spin-off vender tilbage med en ny sæson, der både har sine op- og nedture – og klart flest af de førstnævnte.

"Star Trek"-serier (og der er efterhånden elleve af dem) er berygtede for at komme langsomt ud af starthullerne. Faktisk ikke bare langsomt, men decideret famlende. Selv "Star Trek: The Next Generation" – en af tv-historiens største succeser – lagde ud med to svage sæsoner fyldt med pinagtige brølere. Og 2. sæson af "Star Trek: Picard" var en håbløs bundskraber, mens dens nyligt overståede 3. sæson leverede det bedste "Star Trek" siden 1999.

Der er kun to undtagelser fra reglen. Den ene er den oprindelige "Star Trek"-serie fra 1960'erne, som blev skudt i gang med et kreativt big bang, før gassen gik af ballonen i dens tredje og sidste årgang. Den anden er "Star Trek: Strange New Worlds", som startede sidste år og øjeblikkeligt bjergtog både fans og kritikere med sit charmerende persongalleri og sine underholdende historier med ægte patos og herlig humor. Derfor er der måske en form for bagvendt logik i, at 2. sæson af "Star Trek: Strange New Worlds" – som undertegnede har set lige godt halvdelen af – ikke er nær så god som seriens første. En "Star Trek"-serie kan åbenbart ikke holde warp-motorerne kørende fra start til slut.

Nok en gang følger vi heltene om bord på Starfleet-rumskibet Enterprise (inklusive en ung Spock) i det 23. århundrede. Og en af grundene til, at sæson 2 er sin forgænger underlegen, er, at den i flere ombæringer skiller sine helte fra hinanden. Derved giver serien afkald på sin største force: den skønne dynamik mellem karaktererne. For eksempel er Enterprises kaptajn, den enormt empatiske og karismatiske Christopher Pike, næsten helt væk i to af sæsonens tre første episoder. Måske var skuespilleren, Anson Mount, nødt til at tage en timeout, så han kunne indspille sine scener som superhelten Black Bolt i Marvels "Doctor Strange in the Multiverse of Madness"?

Hvorom alting er, så famler resten af castet efter at kompensere for Mounts fravær – som musikere i et liveband, der pligtskyldigt spiller en monoton pausemelodi, mens forsangeren smører ganen backstage. Der er dog masser af imponerende action i åbningsafsnittet, "The Broken Circle", og selvom midterdelen er sløv, så er Ethan Peck (Gregorys barnebarn) simpelthen så god som Spock, at man rammes af en berusende glæde, når han til sidst træder i karakter som midlertidig kaptajn.

Men selvom hele Enterprise-besætningen er samlet igen i afsnit 2, "Ad Astra per Aspera", så er det en sløv episode med en kedelig retssag som omdrejningspunkt: Skal Pikes højre hånd, Una Chin-Riley, straffes for at have løjet om at være genetisk manipuleret? Iblandt "Star Trek"-franchisens næsten 900 tv-afsnit er der adskillige bedre retssalsdramaer med mindre prædikende plapren og mere interessante, samfundsrelevante overvejelser.

Dernæst får vi "Tomorrow and Tomorrow and Tomorrow" – et forglemmeligt tidsrejseafsnit, som bruger alle sine kræfter på (forgæves) at iscenesætte en rørende romance mellem Enterprises sammenbidte sikkerhedsofficer, La’an Noonien-Singh, og en yngre udgave af kaptajn James T. Kirk fra en alternativ tidslinje. Samtlige skuespillere er superbe og veloplagte, men de får for lidt at arbejde med her, og afsnittet snegler sig afsted i en kedelig, kold udgave af nutidens Toronto. Resten af sæsonen bugner vel at mærke af førsterangs scenografi og computereffekter.

Men dernæst finder sæsonen for alvor fodfæstet. "Among the Lotus Eaters" er en ufatteligt spændende thriller med en genial præmis: Pike og Co. kæmper for at undslippe et ugæstfrit solsystem fyldt med kæmpeasteroider og monstre, mens de samtidigt mister hukommelsen og dermed evnen til at udføre deres jobs. Og "Charades" og "Lost in Translation" er to "Star Trek"-nyklassikere, der med manér og henholdsvis effektiv komik og skrækindjagende gys fremfører et af franchisens stærkeste mantraer: Vær åben over for det ukendte og anderledes. Sæsonens stærke midterdel indikerer, at vi i dén grad kan se frem til sæsonens sidste akt og den uundgåelige sæson 3.

Anmeldelsen er baseret på 6 ud af 10 afsnit. Serien kan ses på SkyShowtime, hvor et nyt afsnit udkommer hver uge fra og med den 16. juni.

Star Trek: Strange New Worlds - Sæson 2 (SkyShowtime)

Kommentarer

Star Trek: Strange New Worlds - Sæson 2 (SkyShowtime)

 • ★★★★★★1

  Herligt med din ærlige anmeldelse - jeg kommer klart til at se den, uanset hvad - og mon ikke de når warp-speed til sæsonafslutningen?

  Wayne16-06-23 08:41

 • ★★★★★1

  Herligt med din ærlige anmeldelse - jeg kommer klart til at se den, uanset hvad - og mon ikke de når warp-speed til sæsonafslutningen?

  Tak, Wayne! Og jo, det satser (og tror) jeg på – særligt når nu syvende afsnit byder på koblingen mellem "Strange New Worlds" og den skæppeskønne "Lower Decks" instrueret af gode, gamle Jonathan 'Riker' Frakes :-)

  The Insider16-06-23 08:56

 • ★★★★★0

  På streaming??

  davenport16-06-23 09:36

 • ★★★★★0

  På streaming??

  Dude. 1) Det er Trek, 2) Jeg ved allerede, at den en dag også udkommer på Blu-ray <3

  The Insider16-06-23 09:47

 • ★★★★★★1

  Tak, Wayne! Og jo, det satser (og tror) jeg på – særligt når nu syvende afsnit byder på koblingen mellem "Strange New Worlds" og den skæppeskønne "Lower Decks" instrueret af gode, gamle Jonathan 'Riker' Frakes :-)

  Det bliver spændende!

  Wayne16-06-23 10:10

 • ★★★★0

  Mens man venter på at alle afsnittene bliver tilgængelige, kan man jo lige gense den super fede sæson 1.

  Jeg er ikke så bekymret for sæson 2. Der er mange herlige karakterer, og jeg tror godt at de kan bære, at der er nogle afsnit, hvor de ikke er samlet.

  Og fire stjerner er jo heller ikke ligefrem en dårlig karakter :-)

  S. Rico16-06-23 12:39

 • 1

  Jeg har set alle Star Wars serierne, syntes at de alle er gode og jeg troede jeg har hooked. Men efter at have set Strange New Worlds ved jeg hvordan det er at være RIGTIG hooked. Det er mange år siden jeg har været så begejstret for en serie. Den skriger Star Trek som det var da TNG gik på TV. Tusind tak for en endnu en fin fin anmeldelse Johan. Glæder mig så så meget til at få igang med sæson 2. PS. Spock er den bedste castet af alle karaktererne siden Nimoy prydede skærmen.

  ccbj17-06-23 02:33

 • 0

  mens dens nyligt overståede 3. sæson leverede det bedste "Star Trek" siden

  Du har alligevel Picard S3 over Strange New world S1? Er det ikke pga. S3 får en masse ekstra kredit på gensynsglæden?

  Men det er imponerende hvordan de har lavet en 180 fra sæson 2 - det er ikke til at begribe.

  Det ligner, der er old school (TNG) Klingons med - det burde være én hel stjerne værd ifht. bedømmelsen... :-)

  Dominar Rygel XVI17-06-23 14:57

 • 0

  som undertegnede har set lige godt halvdelen af – ikke er nær så god som seriens første.

  Hvordan kan du iøvrigt drage konklusionen at sæson 2 ikke er på højde med sæson 1 når du kun har set halvdelen - det virker som en noget forhastet konklusion.

  Dominar Rygel XVI17-06-23 14:59

 • ★★★★★0

  Tusind tak for en endnu en fin fin anmeldelse Johan. Glæder mig så så meget til at få igang med sæson 2. PS. Spock er den bedste castet af alle karaktererne siden Nimoy prydede skærmen.

  Tak for de søde ord! Jeg er også svært begejstret for den kære Peck. Quinto har også gjort det godt, men ud over de tre og Mark Lenard (Sarek) og Tim Rus’s (Tuvok) er det faktisk forbavsende, hvor få skuespillere der er gode til at spille vulcans - hvor de ikke bare fremstår arrogante og bitre i udpræget følelsesladet grad, hvilket er den helt forkerte tilgang. Hvilket også skinner igennem i SNW. 

  Håber du også får en fest med sæson 2 :)

  The Insider17-06-23 15:09

 • ★★★★★0

  Du har alligevel Picard S3 over Strange New world S1? Er det ikke pga. S3 får en masse ekstra kredit på gensynsglæden?

  Nej, der er, fordi der er en gammeldags klingon med, og derfor ender vi på 6 stjerner ;) Men jeg synes, P3 er mere helstøbt end 1. sæson af SNW, som har et par mindre udfald undervejs. Men selvfølgelig ikke nogen astronomisk kvalitetsforskel.

  Hvordan kan du iøvrigt drage konklusionen at sæson 2 ikke er på højde med sæson 1 når du kun har set halvdelen - det virker som en noget forhastet konklusion.

  Jeg har ikke set halvdelen, jeg har set 60%, og når de 60% bød på tre relativt middelmådige afsnit, som der kun var ét af i 1. sæson, er det svært at konkludere andet - for MIG, naturligvis :)

  The Insider17-06-23 15:12

 • ★★★★★0

  Havde fået det indtryk, at hele serien var oppe (eller 60%...), så jeg genstartede TV2 Play med gratis abb i 14 dage. Da jeg havde set første afsnit, var det så slut :/

  davenport19-06-23 19:16

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen