Brugeranmeldelse: Mad Max 2 (1981)

2'eren har mere og bedre action, og den holder et højt tempo og bruger ikke tid på unødige side-historier.

Andel del af historien om enspænderen Max satte i sin tid en ny standard for at skrue actionscener sammen med denne voldelige og set i forhold til første film anderledes postapokalyptiske omgang ramasjang. Den blev i øvrigt startskuddet til et utal af (ofte dårlige) efterligninger, hvor rockere og lignende i latterligt overdimensioneret outfits bekæmpede diverse groteske helte i diskutable voldsforherligende film, der altid foregik efter en atomkrig.

Men "Mad Max 2" er den ægte vare og en kvalitativ en af slagsen trods de typisk tidlig punk 80'er-inspirerede kostumer og indfald, der kan virke en anelse dateret og barokke i vore dage. Den regnes også af mange for bedre end den første film, hvad der såmænd nok er rigtigt. Men det er ikke meget, der skiller de to film. 2'eren her har indrømmet mere og bedre action, og den holder et højt tempo og bruger ikke tid på unødige side-historier. Der skæres ind til benet i, hvad en actionfilm drejer sig om.

Jeg kunne så personligt også rigtigt godt lide den mere subjektive indgangsvinkel til emnet, som første film havde. I den handlede Max af meget personlige årsager, og hævnen blev motivet til hans gerninger, frem for her hvor han indimellem lidt uklart bare handler. Der er selvfølgelig et usagt og måske også ubevidst dødsønske, efter at Max har mistet alt, og det kan være en pointe i forhold til forrige film. Det går fint i tråd med karakterens udvikling. Det bliver bare ikke så subtilt spændende som første film.

Anmeldelsen fortsætter under billedet

Til gengæld er det denne gang mere underholdende. Det lykkes også rigtigt godt for instruktør George Miller at skabe en medrivende og fascinerende historie, bygget op som en klassisk western, ud af det spinkle præmis, som handlingen hviler på. Spændingskurven stiger og stiger og ender i et fantastisk klimaks, hvor en lang og underholdende biljagt eksemplarisk viser, hvor meget man kan få ud af så lidt.

Gibson er stadig velvalgt i hovedrollen og virker som skuespiller mere sikker på sine afgrænsede virkemidler end tidligere, så selvom der egentlig ikke er meget spil, så får han det optimale ud af rollen og skaber på den måde en mytisk kultfigur og tragisk antihelt.

Teknisk er filmen også et skridt fremad. Klipningen er god, kameraarbejdet fint, og actiondelen er gennemført bestialsk, flot lavet, og så er der rigeligt af den til, at den burde tilfredsstille enhver med forkærlighed til den slags. Af den årsag ender del 2 her med at overgå første film. Men altså, den dag i dag er den australske "Mad Max 2" så absolut et kig værd og leverer varen, hvis man søger hårdkogt ramasjang, hvor hensyntagen til poleret korrektheder ikke er tilstede – noget, man ofte ser en lidt kedelig tendens til i mange amerikanske film i genren.

Se også: Brugeranmeldelse: Mad Max (1979)

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

Mad Max 2 (1981)

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

Kommentarer

Mad Max 2 (1981)

 • ★★★1

  Fin anmeldelse. Det er nu også en herlig actionbasker. Jeg foretrækker den stadig frem for den nye - ikke mindst fordi den er så pragtfuldt usentimental.

  Benway 7-01-19 14:47

 • ★★★★★★0

  Fin anmeldelse. Det er nu også en herlig actionbasker. Jeg foretrækker den stadig frem for den nye - ikke mindst fordi den er så pragtfuldt usentimental.

  Jeg sætter dem nok mere eller mindre lige højt....og dog. Jeg kan jo bedre lide Gibson som Max:)

  T. Nielsen 7-01-19 15:54

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen