Moovy Exclusive: Yippee ki-yay, motherfucker! - alle "Die Hard"-film anmeldt

De indtil videre fem "Die Hard"-film spænder over 30 år – og med en kvalitet, der svinger fra 6 stjerner til 1 stjerne. Vi har her anmeldt dem alle!

Die Hard (1988) – 6/6

Den først film i rækken er jo noget, der ligner en prototype på en perfekt actionfilm anno 80'-90'erne. Vi har en fremragende protagonist i form af Bruce Willis' John McClane, som er et perfekt mix af badass med hjertet på det rette sted. One-liners og hans tongue-in-cheek-persona sidder lige i skabet, og så har han en klar drivkraft. Vi hepper på ham hele vejen, og ligeledes er det tydeligt, hvor meget Bruce Willis på dette tidspunkt nyder rollen og er i hopla.

Endnu bedre har vi som modstander til McClane den perfekte antagonist i form af Alan Rickmans Hans Gruber. Han er gennemført ond som en klassisk antagonist, men han er stadigvæk rationel, fornuftig og ikke mindst klog. De udgør virkelig en god symbiose, og så er der ellers bare klart skåret action for resten af pengene. Filmen udnytter også sin simple lokation virkelig godt, og den er med til at bakke op om den klaustrofobiske stemning, hvor nogle mennesker uheldigvis befinder sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt...

Die Hard 2 (1990) – 3/6

Andet kapitel er på mange måder en gentagelse af den første, men desværre føles den mere halvhjertet i sin udførelse. Filmens klart største problem er, at skurkegalleriet er virkelig uinteressant – modsat den første føles det ikke lige så farligt, og hvor John McClanes involvering blot er en gentagelse af første omgang, føles det ikke, som om der er ligeså meget på spil.

Toeren føles også en tand mere fjollet i både actionscener og Willis' fremførelse – de tidligere stramme replikker sidder slet ikke i skabet på samme måde.

Die Hard: Mega Hard (1995) – 5/6

Tredje kapitel er et supergodt skridt mod fordums storhedstid. Man har klogeligt sat Holly ud af fokus, og det klæder McClane at blive den her afdankede, alkoholiserede politibetjent, som dog stadigvæk har hjertet på rette sted, når det kommer til stykket. Jeremy Irons gør en fortræffelig skurk som Simon Gruber, og ligeledes er Samuel L. Jackson et virkelig godt sidekick til Willis.

De er gode til at udveksle morsom dialog, og især raceproblematikken, som skinner igennem flere steder, fungerer rigtig godt. Filmen lykkes rigtig fint med at få åbnet op for sine lokationer, hvor vi nu er rundt i hele byen fremfor blot på én lokation som de tidligere. Filmens tredje akt halter desværre en del, og især slutningen føles underligt forhastet.

Live Free or Die Hard (2007) – 3/6

På mange måder er den et godt sammenkog af de tidligere film, men det er, som om der mangler lidt af den der rigtige Die Hard-magi. Det hele er blevet lidt for poleret moderne action, og der går sgu lidt for meget übermensch i karaktererne, uden at det rigtigt giver mening.

Involveringen af datteren og McClane, der må blive en bedre far, fungerer bare heller ikke for mig. Timothy Olyphant en fin skurk, og hele hacker-setuppet fungerer meget godt med samtiden.

A Good Day to Die Hard (2013) – 1/6

Det er imponerende, at den er komplet ringe. Næsten intet fungerer i denne horrible Jason Bourne-wannabe. Først og fremmest er far-søn-dynamikken mellem Willis og Jai Courtney ekstremt forceret, og dialogudvekslingen mellem de to er tåkrummende.

Alt i filmen er forudsigeligt og hverken interessant eller engagerende med den ene kliché efter den anden. Far og søn, der får forløsning til sidst – tjek. Onde russere, som i virkelig onde russere – tjek. Quick-cuts og shaky-cam, som prøver at få dialog i et kontrolrum til at se medrivende ud – tjek. Alt her er bare dumt. Selv æstetisk er filmen totalt intetsigende. Alt i Rusland er tilsyneladende koldt, gråt, blåt og grimt at kigge på.

Og værst af alt er Bruce Willis helt ugidelig i rollen – han skal blot igennem Rusland for at hente sin store fede lønning. Det foreløbigt sidste kapitel i serien er en generisk actionfilm på alle tænkelige måder, og det er imponerende, hvordan den formår at mangle alt det, der tidligere har fungeret i serien. En ugidelig protagonist, platte one-liners, udueligt sidekick, ringe action og et forglemmeligt skurkegalleri.

Kommentarer

Yippee ki-yay, motherfucker! - alle "Die Hard"-film anmeldt

 • ★★★0

  Jeg er tæt på at være 100% enig, vil dog give 2 og 4 en stjerne ekstra.

  5eren har jeg virkelig svært ved at finde bare en enkel positiv ting ved, så bare det at give den 1/6 er svært at acceptere.

  5eren kan ikke laves ringere, men 1eren kan sgu heller ikke laves bedre.

  MOVIE100023-10-18 19:56

 • ★★★★0

  DIE HARD 2 (1990) – 3/6

  Fjollet, måske visse steder ja, men vil lige fremhæve en ting der ikke er.

  "We got you, we got you" den scene overraskede mig da jeg så filmen første gang og selv den dag i dag er det en ret ond scene, indbegrebet af Ondskab, selv ikke Hans Gruber ku ha været så ond, lidt weird at sige, men ja den scene og setuppet til den, samt McClanes desperarte forsøg på at redde dem, og hans sammenbrud bagefter.

  Udover det nej så er skurken ikke intressant.

  Elwood23-10-18 20:16

 • ★★0

  Jeg er tæt på at være 100% enig, vil dog give 2 og 4 en stjerne ekstra.

  5eren har jeg virkelig svært ved at finde bare en enkel positiv ting ved, så bare det at give den 1/6 er svært at acceptere.

  5eren kan ikke laves ringere, men 1eren kan sgu heller ikke laves bedre.

  Havde det været første gang jeg så Live Free kunne jeg snildt havde givet den 4, måske endda 5, ud af de 6. Men efter, at nu havde set den en del gang synes jeg kun den bliver mindre imponerende fra gang til gang. Jeg har svært ved at se imellem fingrer, hvor aldeles overdreven den er langt hen ad vejen (jeg er med på originalen også er det i flere henseender, men på en anden måde) og så taler den ikke rigtig til mig som en Die Hard film - mere bare en orninær actionfilm.

  Og seneste kapitel vil jeg meget gerne give 0/6. Skalaen forbyder mig dét desværre. ;) 

  Mikkel Abel23-10-18 21:18

 • ★★★0

  Måske lander jeg også på 3/6 til 4eren alligevel, er efterhånden nogle år siden jeg sidst så den.

  MOVIE100023-10-18 22:27

 • 0

  DIE HARD 6/6 

  Den bedste actionfilm endnu set ift skuespillere, one liners, actionssekvenser (tiden taget i betragtning), skurken, helten som ikke helt orker være helten og filmens drive. Kanon bygget op. Vanvittigt mange film forsøger stadig at ramme så god en opbygning. Også karaktermæssigt. Inden McClane ser sin kone, ved vi allerede noget om ham, ægteskabet, hans baggrund mm. Der er gået 8 minutter, og vi er med ham allerede. 

  DIE HARD 2 - 4/6

  Skuespillergalleriet/castingen kunne have været bedre, og havde nok tjent manuskriptet bedre. Flere skuespillere er lettere irriterende i deres roller, ganske ufrivilligt. Dog hiver BW den hjem med sin charme og gå-på-mod. Når dog aldrig 1’erens optræden i samme rolle. Skurken er heller ikke spændende nok. 

  DIE HARD 3 - 5/6

  Viser blot hvordan få mennesker kender deres karakterer. McTiernan tilbage i instruktørstolen, og BW/MCClane er i total hopla igen. Startscenen er kanon. Hele introduktionen af McClane er (IGEN) sublim. Vi lærer på 4 minutter i en varevogn, at McClane er one-step fra at være alkoholiker, Holly er skredet, han er suspenderet og er ikke i bedring qua sine tømmermænd. Kanon scene. 

  Skurken er igen kanon (instruktøren?), og persongalleriet er gradvist blevet bedre. En lettere overkarikeret bombe ekspert, samt en hysterisk kvindelig betjent, er blandt de som overspiller den lidt. 

  DIE HARD 4.0 - 4/6

  Sprænger ind i det nye årtusinde, med mere tids-“rigtig” action. Det hele er lidt for stort til Die Hard, på en måde. BW har ikke glemt rollen, men manuskriptforfatterne har måske lidt. At han pludselig kan flyve, når manden hader at flyve mm, er en skam. Et par one-liners er ikke helt i skabet, men McClanes gnist er intakt. 

  Scenen med lastbilen og jetjageren er med til at bekræfte de gik efter større, vildere, bedre. Det var bare ikke nødvendigt. Die Hard 1&3 lykkedes på deres simple tilgang. 

  A GOOD DAY TO DIE HARD - 3/6

  Man skal vel hade den? Gjorde jeg også første gang, næsten. Men er modsat Moovy anmelderen, har jeg faktisk kunne slå hjernen fra, de to seneste gange, jeg har set filmen, og det har gjort den udholdelig. BW er slet ikke i sit Es, udover et par gode scener. Der er ingen interessant skurk, og filmen lider klart under, at den blev skrevet, mens den blev optaget. Det er et hastværk for at ramme jubilæummet for Die Hard 1. Hverken manuskriptforfatter eller instruktør er nævneværdige og direkte dårlige valg. Hele sidste akt føles som det næstsidste i en normal Die Hard film. Den er også ca 20-30 minutter kortere end alle andre i serien, hvilket medfører meget mindre indblik i nogen som helst karakterer. 

  Det sjove er, at de er ekstremt tæt på at lave en kanon introduktion til hvor McClane er i verden, da hans kollega møder ham på skydebanen. Han er blevet grå, med skæg, og søger sin søn. Men scenen er for kort og går ikke dybt nok, som resten af filmen. 

  Hele scene i toppen af et højhus har flere gode momenter, specielt da skududvekslingen går i gang, og de flyver udbad vinduet. En ok mindeværdig skurk for en stund, men han dræbes kort efter. 

  Som actionfilm er den tilforladelig. I Die Hard regi kan man klart sige den er under niveau, og forstår folk hader den. 

  DIE HARD 6

  Gruer for deres ide om en ung McClane osv. Så hellere den som blev pitchet for et par år siden, som fik Sam J med igen, Naktomi i periferien og McClane kunne gå full circle. 

  Tror desværre de smadrer de to sidste kapitler i historien om John mcClane. 

  Gladiator24-10-18 10:19

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen