Cormac McCarthy, forfatteren bag "No Country for Old Men" og "The Road", er død – 89 år gammel

En af USA's største fortællere i nyere tid er gået bort.

Den Pulitzer-belønnede forfatter Cormac McCarthy er død i en alder af 89 år. Det skriver flere amerikanske medier, herunder Variety. McCarthys søn, John, bekræfter, at hans far døde af naturlige årsager.

McCarthy var en tilbagetrukket og ikke voldsomt produktiv forfatter, som udgav sammenlagt 12 romaner – og derudover et par teaterstykker, en håndfuld manuskripter og tre noveller – gennem karrieren, som blev kickstartet tilbage i 1960'erne med bogen "The Orchard Keeper".

McCarthy skrev ofte dystre og dystopiske fortællinger om menneskeligt fordærv og ondskabsfuldhed – såsom "No Country for Old Men" og "The Road", der begge blev filmatiseret i Hollywood. Coen-brødrenes "No Country for Old Men" vandt fire Oscars – herunder Bedste film og Bedste adapterede manuskript.

Det var filmudgaven af McCarthys "All the Pretty Horses" fra 2000, som for alvor skubbede forfatteren ind i rampelyset, selvom han allerede havde fået stor anerkendelse og vundet talrige priser inden da. På trods af hæderen var han frem til start-1990'erne relativt fattig, alt imens hans bøger ikke trak imponerende salgstal. Det ændrede sig dog, da Hollywood fik øjnene op for hans værker, som ofte beskrev store følelser, personer og dramaer med et relativt beskedent, simpelt sprog, som for mange fik ordene til at gå lige i kroppen.

Han skrev også det originale manuskript til Ridley Scotts stjernespækkede thriller "The Counselor" fra 2013, som forfatteren også producerede. Filmen skuffede dog ved billetlugerne og fik en lunken modtagelse blandt filmkritikerne. En alternativ udgave af filmen blev udgivet på hjemmevideo, som fik større ros.

Som sagt var McCarthy ikke særligt produktiv, men han udgav hele to nye romaner sidste år: "The Passenger" og "Stella Maris".

Og i april i år kom det frem, at instruktøren bag "The Road", John Hillcoat, arbejder på en filmatisering af McCarthys "Blood Meridian" fra 1985 (på dansk: "Blodets meridian"), som de fleste betegner som McCarthys hovedværk og tilmed en af de bedste amerikanske bøger nogensinde, og som Hollywood i årevis har forsøgt at omdanne til levende billeder.

McCarthy efterlader sig sine to sønner, Cullen og John.

Det er i øvrigt blot få dage siden, at Moovy hyldede en af McCarthys uforglemmelige karakterer, lejemorderen Anton Chigurh fra "No Country for Old Men", i et interview med Javier Bardem, som vandt en Oscar for sin præstation i rollen:

Kommentarer

Cormac McCarthy, forfatteren bag "No Country for Old Men" og "The Road", er død – 89 år gammel

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen