Første kig på David Finchers "Mank" om skabelsen af "Citizen Kane"

Finchers første spillefilm siden "Gone Girl" handler om én af filmhistoriens allermest sagnomspundne klassikere. 

Gary Oldman ("Darkest Hour") spiller hovedrollen som Herman J. Mankiewicz i David Finchers kommende biografiske drama "Mank", der får premiere på Netflix.

Filmen handler om Mankiewicz' kamp for at få manuskriptet til Orson Welles' ikoniske mesterværk "Citizen Kane" færdiggjort – et filmmanuskript, der af mange anses som et af de absolut bedste nogensinde.

"Mank" er optaget on location på Kemper Campbell Ranch i Victorville i Californien. Her tilbragte den alkoholiserede Herman Mankiewicz mere end to måneder på at udarbejde det sagnomspundne manus uden at indtage så meget som én dråbe alkohol. Det var nemlig strengt forbudt at drikke på ranchen, og "benspændet" frigjorde Mankiewicz i en sådan grad, at han endte med at skrive hele 300 sider.

Læs også: David Fincher optog scene 200 gange til sin kommende "Citizen Kane"-film

Det endelige manus blev med input fra Orson Welles kogt ned til 156 sider, og "Mank" adresserer angiveligt det helt store rosebud-agtige spørgsmål: Hvem skrev egentlig manuskriptet til "Citizen Kane"? Mankiewicz, Orson Welles himself eller begge kunstnere?

"Citizen Kane" fra 1941 er en af filmhistoriens mest hyldede klassikere, og filmen blev i sin tid nomineret til hele ni Oscars. Mesterværket løb dog kun med én enkelt statuette for Bedste originale manuskript, som blev delt af Mankiewicz og Welles.

Udover Gary Oldman prydes rollelisten af Tom Burke ("The Souvenir"), der spiller Orson Welles, samt Amanda Seyfried ("Mamma Mia! Here We Go Again") og Lily Collins ("Tolkien").

"Mank" ventes at ramme Netflix i løbet af efteråret, og du kan se de første billeder fra produktionen her:

Kommentarer

Første kig på David Finchers "Mank" om skabelsen af "Citizen Kane"

 • ★★★★★★1

  Jeg er altid klar til lidt David Fincher, så at sige. Samtidig finder jeg det jo altid sjovt og spændende at komme bag ved "kulisserne" til en af de store film og en personlig favorit her. Også selv om Fincher filmen selvsagt kun er et bud på en sandhed, som de kan bevæge sig tæt op ad eller langt fra.

  T. Nielsen 6-09-20 13:07

 • ★★★★★1

  Jeg er stor fan af David Fincher og jeg elsker Citizen Kane, så det her er klart den film, jeg p.t. ser mest frem til.

  Jeg har dog set folk nævne, at manuskriptet baserer sig i en vis grad på Pauline Kaels bog Raising Kane, som giver nærmest al kredit for Citizen Kane til Herman J. Mankiewicz. Den bog er sidenhen blevet stærkt kritiseret og pillet fra hinanden. Jeg har dig tiltro nok til at David Fincher har styr på sin research, og ikke låser sig fast på én kilde.

  Kruse 6-09-20 13:31

 • 1

  Det bliver så godt. Jeg kan ikke vente.

  Bobby Long 7-09-20 14:07

 • ★★★★★0

  Ja, den film glæder jeg mig også rigtig meget til at se. "Citizen Kane" er i forvejen en dybt fascinerende film og måden den blev skabt på det samme, så "Mank" kan næsten kun gå hen og blive en fantastisk oplevelse.

  Det med at der stort set angående alle Orson Welles produktioner findes flere myter og excentriske baggrundshistorier er også en af grundene til, at jeg finder Orson Welles evigt fascinerende både som instruktør og som privatperson. 

  NightHawk 7-09-20 15:03

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen