Lise Nørgaard er død, 105 år gammel

Den folkekære og legendariske skaber af "Matador" er gået bort efter et langt og begivenhedsrigt liv.

Mens Danmark trådte ind i det Herrens år 2023, mistede nationen en af sine utvivlsomt største kulturpersonligheder nogensinde: Lise Nørgaard.

Den forhenværende journalist, redaktør og forfatter sov ind sent i går aftes. Det rapporterer flere danske medier, herunder DR. Nørgaards familie slår fast, at hun forinden havde døjet med sygdom i en kort periode.

Nørgaard blev født den 14. juni 1917 – vel at mærke mens den første verdenskrig stadig stod på – i Roskilde og uddannede sig som journalist. Hun skrev senere to erindringsbøger, "Kun en pige" og "De sendte en dame", om sine prøvelser som ung journalist under og efter besættelsen. Hun skrev bl.a. for Politiken og Berlingske Tidende og var i flere år chefredaktør for ugebladet Hjemmet.

Men mange husker nok Nørdgaard bedst for hendes indsats i den danske tv- og filmbranche. Hun skrev bl.a. folkekomedierne "Mig og mafiaen" og "Mor bag rattet" med ligeledes legendariske danskere som Dirch Passer, Poul Bundgaard, Helle Virkner, Axel Strøbye og Ove Sprogøe foran kameraet.

Hun skrev også flere afsnit af tv-serierne "Een stor familie", "Mor er major", "Brødrene Mortensens jul", "Huset på Chritianshavn" og "Ikk'".

Og det er på tv-fronten, at vi finder Nørgaards nok største bedrift: DR-dramaserien "Matador", som fra 1978 til 1982 bjergtog det meste af nationen med sin fortælling om krig, kærlighed og betændte familierelationer i den fiktive danske by Korsbæk, som mindede meget om Nørgaards fødeby, Roskilde.

"Matador" er siden sin oprindelige transmission blevet en storsællert af rang på VHS, dvd og sågar Blu-ray. 3,5 millioner danskere så seriens sidste afsnit i januar 1982 – episoden havde altså 900.000 flere seere end herrelandsholdets EM-finale mod Tyskland i 1992.

Puk Scharbau og Amalie Dollerup spillede Nørgaard i "Kun en pige" i Peter Schrøders prisbelønnede autentiske drama baseret på Nørgaards autobiografier.

Nørgaard forblev en aktiv foredragsholder og fortæller frem til 2018, hvor hun gik på pension – efter hun i øvrigt var fyldt 100 år.

Nørgaard efterlader sig sine fire børn – Anne, Bente, Dorte og Christian – samt adskillige børnebørn og oldebørn. Hun bisættes fra Sankt Pauls Kirke i København

Kommentarer

Lise Nørgaard er død, 105 år gammel

 • ★★★★★★0

  Fantastisk dame, som kærligt hudflettede den danske folkesjæl.

  Matador, med hende som forfatter og Balling i instruktørstolen - et unikt makkerpar som måske aldrig bliver overgået. Bedste danske serie, med afstand.

  Wayne 2-01-23 13:29

 • ★★★★0

  Imponerende at blive 105 år gammel og stadig være klar i hukommelsen og rap i replikken lige til det sidste.

  Lise Nørgaard var på mange måder et beundringsværdigt menneske og en pioner på flere måder - særligt når det kom til spørgsmålet om ligestilling og kvinders rettigheder og muligheder for at bryde med de fastlagte normer.

  Hvil i fred Lise Nørgaard og tusind tak for alle de herlige kommentarer og evigt underholdende værker så som bl.a. mesterværket "Matador" og en af de sjoveste danske komedie-serier "Huset På Christianshavn".

  NightHawk 2-01-23 17:24

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen