"Mad Max"-skuespilleren Hugh Keays-Byrne er død, 73 år gammel

Den engelsk-australske skuespiller spillede både skurken i den oprindelige "Mad Max" fra 1979 og i "Mad Max: Fury Road" fra 2015.

Filminstruktøren Brian Trenchard-Smith offentliggjorde for få timer siden på Facebook, at skuespileren Hugh Keays-Byrne døde på et hospital i tirsdags, og nyheden er siden hen blevet bekræftet af adskillige medier, inklusive Variety. Dødsårsagen er i skrevne stund ikke blevet offentliggjort.

Keays-Byrne blev født i Indien, men flyttede som barn til Storbritannien sammen med sine britiske forældre, før han i 70'erne drog til Australien sammen med en engelsk teatertrup og besluttede sig for at blive boende down under.

Skuespilleren medvirkede i talrige australske film og tv-produktioner, og han fik sit store gennembrud i George Millers første "Mad Max" fra 1978, hvor Keays-Byrne spillede bandelederen "Toecutter", som går i clinch med Mel Gibsons titulære actionhelt.

Hele 37 år senere dukkede Keays-Byrne op i Millers "Mad Max: Fury Road" i en helt anden rolle: den gruopvækkende diktator Immortan Joe, som regerer en stor del af verden i filmens postapokalyptiske ørken. Keays-Byrne var exceptionel i det kritikerroste actionbrag, som vandt 6 Oscar-priser og blev kåret af Moovys redaktion som 2010'ernes allerbedste film.

Forinden "Mad Max: Fury Road" havde Keays-Byrne ikke haft nogen nævneværdig rolle foran kameraet siden kultserien "Farscape" godt 10 år forinden. I den kulørte science fiction-føljeton spillede han den nederdrægtige forretningsmand Grunchlk.

Selvom Keays-Byrne spillede adskillige ubehagelige og voldelige typer gennem karrieren, så var han efter sigende en ekstremt gavmild gut, der kæmpede for miljøet, hjalp folk i nød og sågar lod hjemløse overnatte i sit hjem.

På Twitter har Charlize Theron, som spillede Furiosa i "Mad Max: Fury Road", netop skrevet: "Det er utroligt, at du var så god til at spille en ond krigsherre, for du var en så rar, smuk sjæl. Du vil virkelig blive savnet."

Kommentarer

"Mad Max"-skuespilleren Hugh Keays-Byrne er død, 73 år gammel

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen