Anmeldelse: Andre folks børn

Livsbekræftende slice of life-portræt om børn i alle aldre er en sprudlende charmeoffensiv.

Fertilitetsproblemer er højaktuelt. Ikke alene i Danmark, men især i den vestlige verden, når blandt andet biologi, livsstil og karriere kolliderer. Alt skal nås i en fart. Eller skal det nu også det? Franske Rebecca Zlotowski kaster et forfriskende sympatisk blik på dilemmaet det moderne menneske, især kvinder over 40, står med, når forestillinger om livet møder både drømme og virkelighedens verden. 

Lærerinden 40-årige Rachel (Virginie Efira) elsker sit liv, sine gymnasieelever, venner, ekskæresten og guitartimer. Da hun forelsker sig i Ali (Roschdy Zem), knyttes hun til hans 4-årige datter, Leila (Callie Ferreira-Goncalves). Hun putter hende, passer hende og elsker hende, som var hun hendes eget barn. Men at elske andres børn er risikabelt. Især, hvis man er barnløs og det biologiske ur tikker.

"Andre folks børn" havde som amerikansk film været en forviklingskomedie om en hormonforstyrret kvinde, der desperat har sat sig for at få et ego-barn. Koste hvad det vil. Under stor dramatik. I hænderne på Rebecca Zlotowski tages temaet alvorligt, uden at være skingert eller så belærende, som man kunne frygte. Derimod er portrættet voksent og reflekteret, uden at miste sødme og charme.

Rachel forholder sig intelligent og velovervejet til sin situation som barnløs kvinde og sine følelser om at hendes lillesøster pludseligt har en lille én på vej. Verdenen ses ud fra hendes fortolkning af den som et menneske i tvivl om hendes egen placering i den. Det er absolut navlepillende. Virginie Efira rammer dog portrættet af et livserfarent og sårbart menneske på godt og ondt, af kød og blod, perfekt på sømhovedet. der borer sig ind under ens egen hud. Nu dybere vi trænger ind i Rachels liv, åbnes lag på lag af psykologiske mekanismer og refleksionsniveauer op. Ikke alene blottes et menneskes kompleksitet og ståsteder i et liv med konstant forventningspres, også en spejling af ens egen scrapbog med livets mangfoldige kapitler tilføjes.

For selvom "Andre folk børn" har fokus på fertilitetsproblematikker, handler filmen i lige så høj grad om netop andre folk børn. Om forholdet til søsterens kommende barn, til Leila og ikke mindst hendes elever, som Rachel lærer om livet og ser flyve ud i det. Men også til hendes eget ophav som datter. Rebecca Zlotowski formår at balancere med alle de perspektiver, som et modent liv har givet, og stadig bliver ved med. For der er mange måder at se sig selv og unge mennesker vokse på, uden det behøver at være ens egne børn. Det i sig selv er et snusfornuftigt, moderne og ikke mindst livsbekræftende slice of life-portræt for både kvinder og mænd.

"Andre folks børn" er endnu en lille perle på højt niveau distribueret af Filmbazar, der om nogen har gjort det til en mission at opsnuse de filmskatte, der typisk går under radaren. Rebecca Zlotowskis dybt charmerende og ikke mindst livskloge drama er fransk eksistentialisme overført med sprudlende indsigt og ikke mindst åbenhjertig eftertænksomhed.

"Andre folks børn" har dansk biografpremiere 31. august.

Andre folks børn