Anmeldelse: Fargo - Sæson 5 (HBO Max)

Den seneste ‘sande’ historie fra "Fargo"-universet bringer serien tilbage på rette spor med sine absurde karakterer og sorthumoriske påfund.

Det er efterhånden ni år siden at Noah Hawleys serie "Fargo", inspireret af Coen- brødrenes udødelige film af samme navn fra 1996, fik premiere. En serie, der mod alle odds beviste, at filmfortællinger med succes kan finde nyt liv i serieformat. Hvilket især de tre første sæsoner understøttede. Efter en fjerde sæson af svingende kvalitet er det tid til at vende tilbage til North Dakota og Minnesota, og tjekke temperaturen i "Fargo". Og baseret på de første fem afsnit er serien tilbage på dette spor.

Den seneste ‘sande’ historie starter i Scandia, Minnesota. Vi er nu helt fremme ved 2019 i antologiserien. Dorothy Lyon (Juno Temple) lever et fredeligt liv med sin mand og datter, til trods for at hendes svigermor Lorraine (en djævelsk Jennifer Jason Leigh) dårligt kan tolere hende. Da Dorothy anholdes under et forældremøde, vækker det opsigt hos den konservative sherif, Roy Tillman (Jon Hamm), i nabostaten North Dakota. Han har længe ledt efter Dorothy – en kvinde, der gemmer på en blakket fortid.

Herfra bydes der op til mysterier, blodige løjer og sorthumoristiske påfund, drysset med snedynger af overdrevet sjove amerikansk-skandinaviske accenter. En af de mange ingredienser, der gør tonen i "Fargo" helt unik og Coensk. Selvom mystikken omkring forholdet mellem Dorothy og Roy hurtigt gennemskues, forbliver det medrivende, når blodet flyder og katten-efter-musen jagten bliver til alvor. Især når serien belønner med adskillige intense øjeblikke, der er teknisk flotte og veludførte. På disse fronter findes der få serier, som `'Fargo", der typisk har holdt et skyhøjt bundniveau.

I femte sæson er løjerne krydret mere med politik end hidtil, i takt med, at vi nærmer os nutiden. Her står både mænd og maskulinitet for skud, mens amerikanernes finansielle problemer og religiøs konservatismer står for fald. Noah Hawley har styr på sin skarpe pen og observationer i ærmet. selvom serien ikke altid er så skarpsindig med sin kritik. Her fungerede det bedre i anden sæson, hvor reaganisme dannede bagtæppet. "Fargo" har aldrig været en beskeden serie. Men aldrig så højtråbende som i femte sæson, omend det medfører mange sjove scener.

Som altid, består det seneste iskolde blodbad af et eminent cast. Jennifer Jason Leigh gør det godt som kynisk forretningskvinde, mens det er forfriskende at se Joe Keery – nok bedst kendt herhjemme som Steve i "Stranger Things" –  være en voldelig og lidt for ivrig politibetjent. Generelt gør alle skuespillerne det fint, med seriens største stjerner i Juno Temple og Jon Hamm. Temple formår at gøre Dorothy til en uendeligt spændende karakter med hendes betagende accent. Og ikke mindst skift mellem at være husmor og en hemmelighedsfuld kvinde, der kan slå fra sig. Hamm formår at være sjov og frygtindgydende. Skuespillerens tilstedeværelse mærkes i den grad, når han dukker op i en scene og udgør seriens reelle skurk. At Temple og Hamm har chancen for at vinde en Golden Globe med hver deres nominering er i den grad fortjent.

Det at serien har en så markant politisk agenda koster en stjerne, men tag alligevel ikke fejl. Den seneste sæson af "Fargo" bringer serien tilbage på rette spor med absurd humor, intense og teknisk flotte sekvenser og fremragende skuespil. Især Juno Temple og Jon Hamm imponerer, og forhåbentligt modtager de hæder for deres præstationer. Så hvis du bliver tilbudt at vende tilbage til North Dakota og Minnesota, er svaret et rungende "Yah!"

Anmeldelsen er baseret på 5 ud af 10 afsnit, der kan ses ugentligt på HBO Max.

Fargo - Sæson 5 (HBO Max)

Kommentarer

Fargo - Sæson 5 (HBO Max)

 • ★★★★★★0

  Absolut en af de bedre sæsoner - også efter de første 7 afsnit.

  Wayne 5-01-24 18:12

 • 0

  Meget enig. Fremragende sæson indtil videre. Alt er simpelthen så eminent udført - fra manuskript til skuespil til cinematografien. Hyggelig og grusom på samme tid. Et ekstra skud ud til Munch-karakteren, hehe.

  ZimaBlue 6-01-24 12:40

 • ★★★0

  Droppede tredje sæson efter første afsnit, da persongalleriet og historien overhovedet ikke sagde mig noget. 

  Gider ikke se fjerde sæson, da den har fået en lidt mere blandet modtagelse. 

  Men giver femte sæson en chance, da jeg forventer at den kan ses uden at have set samtlige sæsoner.

  Essal 6-01-24 14:25

 • ★★★1

  Jeg er lige startet, jeg må have været frosset ned, da de 2 første sæsoner gik i luften. Var de allerede på HBO dengang?

  Jeg er nået til S2:E7, og jeg er er helt hooked. Det er simpelthen så godt lavet, og gennemført kulisser og locations. Det er næsten lige før jeg vil sige det er på niveau med filmen, og til tider over. Jeg er træt af, hvis S3 ikke lever op til de 2 første, men jeg giver det en chance. Jaaaaaahhh!

  Fargo er røget ind i min Top 5 over de bedste serier nogensinde, sammen med Seinfeld, Twin Peaks, True Detective og Band of Brothers. (Sopranos nr. 6) :D

  Jeg er helt forgabt i det her med tiden S2 foregår i, i mine øjne lige så godt lavet som Zodiac.

  MadMartigan 7-01-24 16:32

 • 1

  Synes du trygt kan kaste dig over sæson 3. Alene hovedskurken er en af de mest velspillende og væmmelige karakterer jeg kan komme i tanke om... Undveg kun, hvis du har en fobi mod tænder.

  ZimaBlue 7-01-24 22:59

 • ★★★★★★1

  Synes du trygt kan kaste dig over sæson 3. Alene hovedskurken er en af de mest velspillende og væmmelige karakterer jeg kan komme i tanke om... Undveg kun, hvis du har en fobi mod tænder.

  Enig - sæcon 3 er absolut værd at se - det kniber lidt mere med sæson 4 som jeg synes var lidt mere tung at komme igennem.

  Wayne 8-01-24 08:45

 • 1

  Ja, sæson 1-3 er alle fremragende! Og personligt fortrækker jeg måske endda sæson 1 og 3 en lille smule over sæson 2.

  Sæson 4 står til gengæld svagere - der mangler et eller andet. Men jeg var stadigvæk fint nok underholdt, og den er stadigvæk bedre end så meget andet.

  Høegh 8-01-24 09:49

 • 0

  Jeg er netop blevet færdig med sæson 5, og den er mindst lige fremragende som sæson 1, 2 og 3.

  Virkelig mange fremragende karaktere og skuespilspræsentationer! 

  Juno Temple, Jennifer Jason Leigh, David Rysdahl, Joe Keery og Sam Spruell kæmper alle om at stjæle hver eneste scene de er med i. 

  Klart blandt de bedste af alle Fargo-sæsonerne.

  Høegh20-05-24 15:36

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen