Moovy Exclusive: Moovy dækker Berlinalen 2022

Moovy trodser landegrænsen for at dække årets Berlinale i højt humør og iført mundbind.

Vanen tro dækker Moovy årets Berlinale, der officielt skydes i gang torsdag 10. februar. Modsat sidste års digitale løsning bliver Berlinalen 2022 afholdt fysisk – med ret heftige restriktioner. De kalder det selv et såkaldt 2G-plus-mask-plus-test-event. Kort sagt betyder det, at man skal have et godkendt 5-lags mundbind på under alle forestillinger, dagligt skal vise et negativt Covid-19-testresultat og enten have minimum to skud vaccine eller have være smittet med corona for nylig.

Allerede nu er jeg forpustet over tanken om at skulle stå i kø i testcentrene sammen med tusindvis af andre pressefolk. For dernæst at stå i kø til at fremvise diverse dokumenter. For til sidst at stå i kø til de enorme biografsale. På den lyse side kører de kun med halv kapacitet i salene, og med kun 256 film på programmet – i forhold til sidste års 340 – skæres der tilpas ned til at imødekomme det kaos, som uden tvivl er i vente.

Hvis dette er første gang, du læser om Berlinalen, er det kort fortalt en filmfestival i Berlin, der uddeler de prestigefyldte Guldbjørne. Og som ikke mindst betragtes som verdens mest vigtige og største filmfestival efter Cannes. Til det er der Sølvbjørne, Krystalbjørne og et hav af andre uafhængige priser.

Berlinalen består af en række filmprogrammer, hvor hovedfokus er på hovedprogrammet – også kaldt Competition. Det er hér, den væsentligste Guldbjørn bliver uddelt, og dette program består af alt fra debutanter til gamle kendinge fra Jordens fire verdenshjørner. Hvert år får en ny jury til opgave at vurdere filmene og uddele priserne, og i år er det selveste M. Night Shyamalan, der har fået æren af at være juryens præsident. Han har det sidste ord i beslutningsrunderne. Allerede nu har mange undret sig over valget af Shyamalan, da filmene på Berlinalen er en helt anden størrelse end instruktørens egne. Berlinalens film er generelt langsomme, tunge og med stor fokus på filmkunst og kulturer, så for første gang i mine nu 15 år på festivalen har jeg absolut ingen anelse om, hvilken film der løber med hovedprisen. Festivalens artistiske direktør, Carlo Chatrian, har selv udtalt, at hovedemnerne i år er menneskelige og følelsesmæssige bånd. Med det in mente bliver det muligvis mere opløftende film, end vi er vant til.

Blandt de mest opsigtsvækkende film i hovedprogrammet finder vi Francois Ozons "Peter Von Kant". Ozon har haft verdenspremiere på flere af sine film på Berlinalen i årenes løb, og han skuffer sjældent. Filmen er baseret på teaterstykket "The Bitter Tears", og Ozons take på sadomasochisme skal nok blive interessant.

En anden kending er canadieren Denis Côte, der med hver film er kommet et skridt nærmere Guldbjørnen. Om hans nye film, "That Kind of Summer", endelig løber med hovedprisen, må tiden vise. Dokumentaren med den ironiske titel "Everything Will Be OK" løber nok minimum med nogle artistiske priser – lidt à la den danske "Flugt" bruger filmen animation (i dette tilfælde dukker) til at fortælle sin historie, som bruger protesterne i Myanmar som springbræt til at diskutere demokrati som styreform.

Sydkoreanske Hong Sangsoo vandt Sølvbjørnen for Bedste manuskript for "Introduction" sidste år og er endnu en gang tilbage i sin vante sort/hvide slowburn-stil med "The Novelist's Film". Personligt synes jeg, at instruktøren lavede sine bedste film i starten af karrieren, men spændende bliver det at følge.

Skal jeg på forhånd pege på en mulig vinder, svinger jeg mellem "Everything Will Be OK"; den spanske "One Year, One Night", der handler om psykisk traume efter et terroristangreb; og tyske "A E I O U", der fortæller en kompleks kærlighedshistorie mellem en elev og dennes lærer. Men med Shyamalan som jurypræsident er alle kort som sagt åbne.

Som altid ligger årets mest spændende titler dog ikke udelukkende i hovedprogrammet. Quentin Dupieux (manden bag kultfilmen "Rubber") har lavet endnu en gal film. Selvom der ikke er kommet mange plotdetaljer ud om "Incredible But True", og selvom den vises i programmet Berlinale Special (hvor ingen priser bliver uddelt), vil filmen uden tvivl blive én af årets mest omtalte, da instruktører som Dupieux utrolig sjældent får en plads i Berlin.

Dario Argento har også sin nye film, "Dark Glasses", i Berlinale Special, og denne film ligner præcis det, som man kan forvente sig af manden. Encounters er Berlinalens nyeste program. Det får mere og mere fokus og er efterhånden ved at finde sit eget fodfæste ved at vise narrativt udfordrende film, som fokuserer på verdens forskellige kulturer. "See You Friday, Robinson" dokumenterer mødet mellem filmskaberne Jean-Luc Goddard og Ebrahim Golestan og skal nok blive en god omgang filmnørderi. Peter Stricklands "Flux Gourmet" lyder som en klassisk arthouse-film, der sagtens kunne gå hen og blive et hit, mens den japanske "Small, Slow but Steady" om en døv, kvindelige bokser muligvis kan ende som årets mest rørende filmoplevelse.

Danmark er kun meget svagt repræsenteret på årets Berlinale. Overlevelsesfilmen "Against the Ice" om en ekspedition i Grønland – med Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollen – bliver vist uden for konkurrence og er kun delvist danskproduceret. Det eneste helt oprigtigt danske på årets program er to afsnit af Lone Scherfigs kommende tv-serie, "Ellas Vagt", der bliver vist i programmet Berlinale Series. Her bliver der heller ingen priser uddelt, så Danmark må gå tomhændet hjem endnu en gang.

Følg med i de kommende artikler, når Moovy over den næste uges tid rapporterer fra Berlinalen!

Kommentarer

Moovy dækker Berlinalen 2022

 • ★★★★★★1

  Fedt David - jeg glæder mig til at følge med igen.

  Wayne10-02-22 12:41

 • ★★★★★1

  Fedt David - jeg glæder mig til at følge med igen.

  Godt at læse =)

  Sidder klar til den nye Argento nu. Så må vi jo se, om den er noget værd =)

  David Lund11-02-22 08:44

 • ★★★★★★0

  Godt at læse =)

  Sidder klar til den nye Argento nu. Så må vi jo se, om den er noget værd =)

  Jeg forventer en fuld rapport :-D

  Wayne11-02-22 09:05

 • ★★★★0

  Sidder klar til den nye Argento nu. Så må vi jo se, om den er noget værd =)

  Det glæder jeg mig til at høre om :)

  Kruse11-02-22 10:03

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen