Moovy Exclusive: "Star Trek"-interview med instruktøren bag "Strange New Worlds"-afsnittet "Charades"

Som det eneste danske medie har vi talt med Jordan Canning om et af den succesfulde spin-offs suverænt sjoveste og bedste afsnit.

For få uger siden talte Moovy TV med skuespillerne Anson Mount og Rebecca Romijn om deres hovedroller i "Star Trek: Strange New Worlds". I serien spiller de hhv. Starfleet-kaptajnen Christopher Pike og hans højre hånd, Una Chin-Riley. Og om bord på det legendariske rumskib Enterprise udforsker de Mælkevejen i det 23. århundrede sammen med bl.a. en ung, spidsøret Spock – en håndfuld år før kaptajn James T. Kirk overtager roret.

Og under vores interview blev afsnittet "Charades" fremhævet, og pudsigt nok blev vi forleden så inviteret til at sludre med netop dét afsnits instruktør, Jordan Canning, over Zoom. Canadiske Canning er en af sit lands mest prominente tv-instruktører med hele (i skrivende stund) 22 priser i trofæskabet. Og hendes CV prydes af ikke blot af adskillige prisbelønnede kortfilm, men også af bl.a. 12 afsnit af den både Emmy- og Golden Globe-belønnede komedieserie "Schitt's Creek".

Det er formentlig Cannings arbejde på netop "Schitt's Creek", som overbeviste producerne bag "Star Trek: Strange New Worlds", at hun var den rette instruktør til at lave netop "Charades" – for det er slet og ret et af de sjoveste "Star Trek"-afsnit, der nogensinde er blevet produceret. Og selvom "Star Trek" måske nok hovedsageligt er kendt for sine relativt seriøse, tankevækkende og/eller actionfyldte fortællinger, så er der altså masser af humoristiske højdepunkter i "Star Trek"-franchisens anseelige bagkatalog:

Fra den "Rick and Morty"-agtige animationsserie "Star Trek: Lower Decks" og Iggy Pops optræden som gæv gnavpot i "Star Trek: Deep Space Nine" til spillefilmen "Star Trek IV: The Voyage Home" fra 1986, hvor Kirk og Spock rejser tilbage til nutidens Jorden for at redde et par pukkelhvaler(!) – dén film udkom vel at mærke i kølvandet på tre enormt alvorlige film og blev alligevel en verdensomspændende kæmpesucces, der tilegnede sig fire Oscar-nomineringer.

 

"Jeg havde 'Star Trek IV' på VHS som barn, og jeg så den hele tiden, hvilket nok ikke overrasker nogen, for det er jo komedien i filmserien," fortæller en storsmilende og veloplagt Canning os over Zoom, da vi spørger hende ind til hendes forhold til "Star Trek"-franchisen. Hun er iført en T-shirt med en anden legendarisk tv-series persongalleri på brystet: pantertanterne fra "The Golden Girls". Undertegnede er naturligvis iført en T-shirt med Spock som påtrykt motiv.

"Og jeg er godt nok ikke en lige så stor trekkie som dig, kan jeg udlede, men da jeg var barn, var jeg helt pjattet med 'Star Trek: The Next Generation'. Jeg så den hver aften sammen med mine forældre. Men det var sådan set det. Jeg så lidt af den oprindelige serie, som min far elskede, men jeg blev ikke ved med at følge med... Jeg så ikke 'Deep Space Nine'. Jeg tror bare, jeg startede på college, og så faldt jeg fra."

Men netop "Star Trek: Strange New Worlds" har genoplivet Cannings kærlighed til "Star Trek", særligt fordi serien – mere end nogen anden af franchisens mange live-action-serier – tager komikken til sig.

"De sendte mig en ufærdig udgave af seriens første sæson, før den var blevet færdiggjort, med midlertidige computereffekter, og jeg tænkte bare... 'Åh, Gud, det her er jo fantastisk! Det minder mig så meget om 'The Next Generation'. Den er så dejligt legesyg, og skuespillerne er så gode, og karaktererne er utrolige.' Så nu er jeg med på vognen igen. Så nu tænker jeg, at jeg nok bør få set alt det, jeg sprang over..."

Efter tre dramatiske film understregede netop "Star Trek IV", at du sagtens kan lave noget humoristisk inden for dette univers. Og der er masser af humor i "Star Trek: Strange New Worlds". Hvordan var det for dig at boltre dig i sjov og spas inden for "Star Trek"-franchises rammer?

"Vi er så vant til at se de her karakterer – særligt Spock – være enormt reserverede og alvorlige. De følger et bestemt mønster. Så det at lade skuespillerne og rollerne lege med en anden tone... Og for dem var overgangen helt problemfri. Det er ligesom det, du siger med 'Star Trek IV'... Alle skuespillerne ramte plet. De var alle enormt sjove. Og jeg tror, at man som fan af seriøse sci-fi-serier har en fest, når karaktererne får lov til at lege.

"Jeg er også en kæmpestor fan af 'The X-Files', og netop komedieafsnittene... Det er bare så sjovt, når munterheden kryber ind, og de leger. Det var det, der gjorde mig så glad ved det her afsnit, 'Charades': Alle får en sjov scene. Især Spock og Chapel (Enterprises sygeplejerske, red.), men alle får en god replik, et sjovt blik eller noget fysisk komik... Det var virkelig et fantastisk manuskript, som gav skuespillerne lov til at vise, hvor alsidige de er. De var bare sådan... 'Komik? Det får du. Intet problem!'

"What the f…?!"

Et kort resumé af "Charades" for de uindviede: i starten af afsnittet udforsker Chapel og Spock et solsystem via en af Enterprises rumfærger. De to har længe haft en flirt kørende, men kærligheden har svært ved at blomstre – både fordi Spock er forlovet med en anden, og fordi han er halvt menneske, halvt vulcan. Og eftersom Spock har helliget sig den vulcanske levevis, så har han også siden barndommen undertrykt sine følelser og i stedet omfavnet følelsesforladt logik.

Men da Chapel og Spocks rumfærge styrter, bliver de reddet af nogle ekstremt avancerede rumvæsner. Desværre har disse væsner fjernet den vulcanske del af Spocks DNA, da de helede ham, så han vågner pludselig op på Enterprises sygelukaf uden sine karakteristiske ørespidser og med et anderledes udfarende følelsesapparat – hvilket selvfølgelig fører til en masse humoristiske scener, hvor den normalvis kølige Spock pludselig forvilder sig ud i følelsesladede optrin på grinagtig vis.

"What the f..." udbryder Ethan Peck, som er decideret brillant i rollen (og i øvrigt Gregorys barnebarn), da Spock indser, hvad der er sket, før der prompte klippes til seriens smukke introsekvens.

Det er mit yndlingsøjeblik i afsnittet! Og undskyld, at jeg bander, men jeg er nysgerrig på, om man i sådan en situation faktisk får skuespilleren til at sige "what the fuck?", og så klipper man i det bagefter, eller lavede Ethan bare et langt "f"?

"Det er faktisk et godt spørgsmål! Jeg er ret sikker på, at vi bare lavede 'fu-lyden'. Jeg husker ikke, at han nogensinde færdiggjorde ordet. Men det var altid tænkt som overgangen til åbningssekvensen. Og det er jo bare så sjovt at forestille sig Spock, der bander. Vi gav det ikke helt til fans, men næsten!"

Men jeg synes, det er lidt sjovt, fordi i begge sæsoner er Ethan Peck – som først og fremmest er en fantastisk skuespiller – virkelig god til at spille komedie. Selvom han på papiret spiller en følelsesforladt vulcan, så er der så mange øjeblikke, hvor han er virkelig sjov. Så jeg vil gerne høre om jeres samarbejde på "Charades", hvor han har haft langt større frihed til at udtrykke sig på humoristisk vis.

"Jeg forguder Ethan. Jeg så første sæson af 'Strange New Worlds' og også sæson 2 af 'Discovery', som handler rigtig meget om Spock, før jeg gik i gang med afsnittet. Og jeg tænkte bare: 'Okay, den fyr er dygtig.' Han har også en særlig herkomst. Men han er bare en virkelig sød person. Han minder om en golden retriever (griner). Han er så sjov og legesyg. Og han holder meget af Spock, og han er meget opsat på at yde karakteren retfærdighed. Og vi havde masser af samtaler både før og under optagelserne om samtlige øjeblikke.

"Vi lagde en nøje plan for, hvordan Spock forandrer sig gennem afsnittet. Og for, hvordan de store menneskelige øjeblikke skulle spilles. Og for, hvordan nogle af de menneskelige øjeblikke skulle undertrykkes. Der er så mange lag – han er et menneske, men han lader, som om han er vulcan, men han er ikke særlig god til at være vulcan, fordi han glemmer, hvordan...

"Og vi diskuterede også meget, hvilke små visuelle, adfærdsmæssige og fysiske forandringer, som kunne vise, at Spock har forandret sig. Vi talte meget om kropssprog, kropsholdning, fysiske berøringer... Spock er ikke typen, der giver dig et henkastet klap på skulderen eller et kram, eller som trænger ind i din personlige zone. Så det legede vi meget med. Når han ler ved bordet, giver han Rebecca (Romijn, som spiller Chin-Riley, red.) et slag på armen, som hun bliver vildt overrasket over. De her situationer, hvor resten af besætningen tænker: 'Okay, det er en meget anderledes Spock.'"

Huller i luften og vittige vulcans

Apropos det fysiske, så er et andet højdepunkt i "Charades" en scene, hvor Spock har svært ved at lægge låg på sin vrede, mens svigerforældrene er på besøg. Timingen kunne selvfølgelig ikke være værre, og da svigermor bliver ved med at være nedladende over for Spock og hans menneskelige mor, føler den hårdt prøvede Starfleet-officer sig nødsaget til at gå ud på badeværelset og få aggressionerne ud ved at slå en masse huller i luften.

"Det var Ethans idé," indskyder Canning og ler, mens minderne dukker op til overfladen. "Vi talte om, at scenen kunne udfolde sig på flere forskellige måder. Den kan være underspillet, hvor han bare ryster arrigt, mens han holder munden lukket. Og ellers kan han også slå huller i luften. Og Ethan sagde: 'Må jeg godt dét og også råbe ind i en pude?' Og jeg sagde: 'Ja, du må meget gerne gøre det hele!'

"Altså, han er jo lige blevet svinet af sin kommende svigermor, og man tænker jo bare: 'Ja, hvis det var mig, så ville jeg miste besindelsen.' Og det er jo en, som aldrig før har fået lov til at udtrykke sin vrede på den her måde."

Jeg vil ikke betegne mig selv som "religiøs" i forhold til kanon, men det må vel netop have været en særlig udfordring at lave et komedieafsnit om vulcans, der undertrykker deres følelser? Jeg elsker svigerfaderen, der hele tiden er på nippet til at have det sjovt, men gang på gang trækker sig tilbage...

"Det er sjovt at tænke på, fordi... Der er en hel vulcan-race, så selvfølgelig er de alle sammen forskellige. De har visse fællestræk, men de er ikke ens. Men Michael [Benyaer] og Ellora [Patnaik], som jeg elsker i rollerne som svigerforældrene, får os til at indse, at der er beta-vulcans. Svigermor er virkelig den, der har bukserne på, så selvfølgelig er svigerfar mere underdanig, og han bøjer sig for hende. De har ikke alle sammen den samme status. Det var sjovt at leve med, og det lod os vise, at langtfra alle vulcans er fjolser. Han er sød! Han er bare en tøffelhelt."

"Charades" og alle andre episoder af "Star Trek: Strange New Worlds" kan streames eksklusivt i Danmark på  SkyShowtime. Nye afsnit udkommer i øjeblikket hver fredag.

Kommentarer

"Star Trek"-interview med instruktøren bag "Strange New Worlds"-afsnittet "Charades"

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen