Finske "Little Wing" vinder Nordisk Råds Filmpris 2017

Desværre blev det ikke årets danske kandidat, Christian Tafdrups "Forældre", som løb med den prestigefulde pris.

Onsdag aften blev vinderen af årets Nordisk Råds Filmpris kåret under en ceremoni i Helsinki. Og det var den finske værtsnation, som vandt dét, der på sin vis kan beskrives som "de nordiske filmmesterskaber".

Selma Vilhunens anmelderroste debutfilm, "Little Wing", vandt prisen og samtidig 350.000 danske kroner, som deles ligeligt mellem filmens instruktør, manuskriptforfatter og dens to producere.

"Little Wing" handler om den 12-årige Varpu (Linnea Skog), som er godt på vej mod voksenlivet, mens hendes mor, Siru (Paula Vesala), derimod ikke har lyst til at blive voksen. En aften får Varpu nok af sine ridekammerater og af sin mor. Hun stjæler en bil og kører nordpå for at finde sin far, som hun aldrig har set.

"VI VIL GERNE SE MERE."

Juryens argumentation for at udvælge "Little Wing" lød således: "I 'Little Wing' præsterer Selma Vilhunen at indfange store og helt centrale følelser med meget små virkemidler, og hun beviser, at hun som instruktør og manuskriptforfatter besidder en følsomhed ud over det sædvanlige.

På intelligent vis leger hun med den typiske fremstilling af piger og unge kvinder i film, og hver gang publikum fornemmer og forventer en trussel mod hovedkarakteren, Varpu, lader Vilhunen hende styre uden om klichéerne, både bogstaveligt og i overført betydning.

Varpu er en sød og dygtig pige, som strejfer omkring i en verden, hvor karaktererne får lov til at være rigtige mennesker med gode og dårlige sider, og hvor deres omgivelser udgør en kulisse, men aldrig bliver et tema. I 'Little Wing' har juryen fundet øjeblikke af ren energi og filmisk storhed, og vi vil gerne se mere."

Selvom Tafdrup ikke kunne tage en statuette med hjem til Danmark, så kan han trøste sig med, at "Forældre" allerede har vundet et hav af priser – deriblandt Robert-prisen for Årets instruktør, som netop gik til Tafdrup.

Tafdrups næste (og allerede kontroversielle) film er "En frygtelig kvinde", som har premiere 1. juledag. Traileren kan ses her, og du kan se eller gense Moovy TV's "Forældre"-interview med Tafdrup herunder:

Kommentarer

Finske "Little Wing" vinder Nordisk Råds Filmpris 2017

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen