Hyldesterne vælter ind til Betty White, som døde i går, 99 år gammel

Den legendariske powerkvinde døde nytårsaftensdag, og bl.a. Præsident Biden, Sandra Bullock, Ryan Reynolds og USA’s hær hylder White med store lovord.

Det netop forgangne og på mange måder frygtelige år, 2021, valgte at dolke os i hjertet endnu en gang lige før målstregen, da en af underholdningsbranchens største og sødeste legender, Betty White, i går sov ind i sit hjem i Los Angeles.

White nåede at blive hele 99 år gammel, og i årevis har internettet leveret muntre memes om den utrættelige Whites "udødelighed", men White gik altså bort blot et par uger før siden 100-års fødselsdag den 17. januar 2022.

En pragtfuld pantertante

Det er svært at sammenfatte Whites mangeårige karriere på få paragraffer, men herhjemme er hun nok bedst kendt for sin rolle som den kærlige, blåøjede Rose Nylund i den ikoniske sitcom "The Golden Girls" (på dansk: "Pantertanter"), som kørte fra 1985 til 1992.

I serien spillede White en af fire aldrende veninder i Miami, der enten er fraskilte eller enker, og som nu bor og morer sig sammen. White var faktisk den ældste af de fire pantertanter, og de tre andre – Estelle Getty, Bea Arthur og Rue McClanahan – døde i hhv. 2008, 2009 og 2010.

I 1986 vandt White en prestigefyldt Emmy-statuette for sin indsats i serien, og hun vandt yderligere fire Emmy-priser – bl.a. for sin rolle som gæstevært på tv-showet "Saturday Night Live" i 2009 i en alder af 87 år.

Whites agent, Jeff Witjas, bekræftede hendes død over for Variety og udtalte i den forbindelse: "Selvom Betty var lige ved at fylde 100 år, troede jeg, at hun ville leve for evigt. Jeg tror aldrig, at Betty frygtede at gå bort, for hun ønskede altid at være sammen med sin mest elskede mand, Allen Ludden, igen. Hun troede på, at de ville være sammen igen."

Netop Ludden – som arbejdede som skuespiller, tv-vært og producer – var Whites sidste mand, som hun var gift med fra 1963 og frem til 1981, hvor han døde af mavekræft. White betegnede ham som "sit livs kærlighed" og blev aldrig gift igen.

Det var Whites arbejde på flimmerkassen, som gjorde hende til en vellidt verdensstjerne, og ud over "The Golden Girls" medvirkede hun bl.a. i "The Mary Tyler Moore Show" (som sikrede hende karrierens to første Emmy-priser), "The Love Boat", "Suddenly Susan", "Yes, Dear", "Glamour" og "My Name Is Earl".

"Verden ser anderledes ud nu"

White fremstod altid som et glad, smilende energibundt, og hun dukkede også op i film som "Lake Placid", "Holy Man" og "Røven på komedie". En af hendes sidste roller var en bitte stemmerolle i Pixars "Toy Story 4", og hendes præstation i den romantiske komedie "The Proposal" gav hendes karriere et nyt boost kort før hendes 90-års fødselsdag – kort derefter medvirkede hun bl.a. i førnævnte "Saturday Night Live" og en herligt spydig, skæg Snickers-reklame.

Og netop stjernerne fra "The Proposal", Ryan Reynolds og Sandra Bullock, er et par af de utallige kendisser, som siden Whites død har talt varmt om deres nu afdøde kollega. I filmen spillede White Ryan Reynolds' bedstemor, og Reynolds skriver på Twitter:

"Verden ser anderledes ud nu. Hun var fantastisk til at trodse folks forventninger. Hun blev meget gammel, men ikke gammel nok. Vi vil savne dig, Betty." Og Sandra Bullock fortæller People: "Jeg drikker ikke vodka... men det vil jeg gøre i aften – med is og lidt citron og en hot dog – og så bare være okay med at være trist."

"Star Trek"-skuespilleren George Takei, som også har arbejdet sammen med White, skrev på de sociale medier: "Det er et kæmpe tab for os alle sammen. Vi vil savne hende enormt."

Og over for den amerikanske presse fastslår USA's nuværende præsident, Joe Biden: "Hun var en storartet kvinde. 99 år gammel... som min mor ville have sagt: Gud velsigne hende!"

Og Whites frivillige arbejde for den amerikanske hær under 2. verdenskrig sikrede hende også en flot bemærkning på den amerikanske hærs Twitter-profil.

I sit privatliv var White en kæmpe dyreelsker, og der er flere historiske eksempler på, at hun kæmpede for dyrevelfærd og minoriteters rettigheder – det sidste har The Martin Luther King Jr Center også anerkendt i en hyldesterklæring til White.

Kære White – thank you for being a friend:

Kommentarer

Hyldesterne vælter ind til Betty White, som døde i går, 99 år gammel

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen