"Oppenheimer" og "Succession" blev årets store Golden Globes-vindere

Christopher Nolans historiske drama vandt fem priser, herunder Bedste film (Drama), Bedste instruktør og Bedste mandlige hovedrolle (Drama).

Vinder Christopher Nolan – Hollywoods nok største instruktørnavn siden årtusindskiftet – monstro endelig sin første Oscar her til marts?

Hans chancer blev i hvert fald ikke mindre i nat, dansk tid, hvor Nolan vandt Golden Globe-prisen for Bedste instruktør takket være sit arbejde på "Oppenheimer" – dramaet om fysikeren J. Robert Oppenheimer, som havde hovedansvaret for udarbejdelsen af atombomben under 2. verdenskrig.

"Oppenheimer" vandt derudover i kategorierne Bedste film (Drama) og Bedste musik (Ludwig Göransson, som Moovy TV interviewede sidste år), mens skuespillerne Cillian Murphy og Robert Downey Jr. vandt for hhv. Bedste mandlige hovedrolle (Drama) og Bedste mandlige birolle.

Golden Globes deler som bekendt deres hovedpriser op i to relativt brede kategorier: Bedste drama og Bedste komedie/musical. I sidstnævnte sektion hjemtog "Poor Things" hovedprisen, og Emma Stone vandt også i kategorien Bedste kvindelige hovedrolle (Komedie/musical) for sin indsats i Yorgos Lanthimos' seneste skæve perle. I kan snart læse Moovys interview med dén films komponist, Jerskin Fendrix. "Poor Things" udkommer herhjemme den 18. januar.

I kan også snart se Moovy TV's interviews med de to store stjerner i Alexander Paynes "The Holdovers", Paul Giamatti og Da'Vine Joy Randolph, som vandt i kategorierne Bedste mandlige hovedrolle (Komedie/musical) og Bedste kvindelige birolle.

Der er i øvrigt forpremiere på netop "The Holdovers" til halv pris i FORMAT Biograf i aften – book billetter her. Filmen får almen premiere den 11. januar.

Læs også: Flere danske film er stadig med i Oscar-kapløbet

Det var måske en lille smule overraskende, at "Poor Things" sejrede over 2023's største hit, "Barbie", i komediekategorien.

Greta Gerwigs film var nomineret i syv kategorier og hjemtog blot to priser: Bedste sang (for Billie Eilishs "What Was I Made For?", som således sejrede over "I'm Just Ken" og "Dance the Night" fra selvsamme film) og Største filmiske/boxoffice-bedrift, som er en helt ny kategori, der hylder årets største publikumshits – og dér er det knap så overraskende, at "Barbie" sejrede efter at have indtjent næsten 1,5 mia. dollars på verdensplan.

Den sidste skuespillerpris i filmsektionen, Bedste kvindelige hovedrolle (Drama), gik til Lily Gladstone for hendes hjerteskærende præstation i Martin Scorseses "Killers of the Flower Moon". Gladstone er vel at mærke den første oprindelige amerikaner, der vinder i den kategori.

Den franske "Anatomy of a Fall" vandt noget overraskende i kategorien Bedste manuskript, mens det var mindre overraskende, at Cannes-vinderen sejrede i feltet Bedste ikke-engelsksprogede film. Det er umiddelbart heldigt for "Bastarden" (hvis den altså Oscar-nomineres den 23. januar), at Frankrig har udpeget en anden Oscar-kandidat i år end årets vinder af Guldpalmen.

Hayao Miyazakis angiveligt sidste animationsfilm, "Drengen og hejren" (dansk biografpremiere den 8. februar), blev kåret til Bedste animationsfilm for snuden af bl.a. megahittet "Super Marios Bros. Filmen" og den skamroste "Spider-Man: Across the Spider-Verse".

Golden Globes hylder også årets bedste præstationer på tv-fronten, og her blev "Succession" – som for nylig rundede af med sin 4. sæson – aftenens helt store vinder med fire priser: Bedste dramaserie og også Bedste mandlige tv-drama-hovedrolle (Kieran Culkin), Bedste kvindelige tv-drama-hovedrolle (Sarah Snook) og Bedste mandlige tv-birolle (Matthew Macfadyen).

Også "Beef", "The Bear" og "The Crown" modtog priser, og du kan se en komplet oversigt over vinderne på den officielle Golden Globes-hjemmeside her.

Kommentarer

"Oppenheimer" og "Succession" blev årets store Golden Globes-vindere

 • ★★★★1

  Jeg bemærkede, at Elizabeth Debicki fik en pris for sin rolle som Diana. Hun har fået på puklen for at være fejlcastet ift. hendes udseende/højde. Og jeg var vist nok en af dem.

  Men jeg må indrømme, at man ikke kunne sætte en finger på selve skuespillet. Det gjorde hun sgu' ret så fremragende.

  S. Rico 8-01-24 14:35

 • ★★★★★★1

  Jeg bemærkede, at Elizabeth Debicki fik en pris for sin rolle som Diana. Hun har fået på puklen for at være fejlcastet ift. hendes udseende/højde. Og jeg var vist nok en af dem.

  Men jeg må indrømme, at man ikke kunne sætte en finger på selve skuespillet. Det gjorde hun sgu' ret så fremragende.

  Der bliver jeg nok nødt til at give dig ret - højden kan hun jo ikke ændre og hun nailede den ret pænt.

  Wayne 8-01-24 15:53

 • 0

  Golden Globes har aldrig haft en ret god track record hvad angår nomineringer og vindere af TV priser. Det er meget tydeligt at de betragter det som andenrangsunderholdning og de er mest af alt med for at fylde rummet ud og placeres bagerst i lokalet, så de store stjerner kan få rampelyset.

  Det udarter sig også nogengange i nogle mærkeligt nomineringer og ikke mindst de samme. Der har Emmyen noget større værdi.

  I det hele taget kan det siges at Globen efterhånden har mistet sin værdig og hvor den tidligere var den næststørste awardshow har både BAFTA og Critic's Choice overhalet den. I forhold til oscarnomineringerne har de to shows også mere sammenfald med Oscaren.

  Det er som om den kører på kunstigt åndedræt.

  En helt anden ting. Jeg er ikke den store fan af største boxoffice hit, som Globen dog ikke skal have ris for at have opfundet. Det er så tydeligt at den er lavet for at please producerne og filmselskaberne for stadigvæk at lave dyre film og holde biograferne i gang. Der er ikke meget kunstnerisk værdi i at vinde den pris.

  Kiyonji 8-01-24 16:29

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen