"The Room"-instruktøren Tommy Wiseau taber retssag – skal betale 5 mio. kroner til dokumentarister

Den gådefulde filmmager bremsede en dybdeborende dokumentar om sin fortid for tre år siden. Nu skal han betale filmmagerne en kæmpe erstatning.

Instruktøren Tommy Wiseau er en af filmbranchens mest gådefulde skikkelser. Hvor kommer han fra? Hvor gammel er han? Hvem er han egentlig?!

Ja, manden bag "The Room" – kultfilmen, som ofte er blevet kaldt "den værste film nogensinde" – er i dén grad omgivet af mystik. Men efter adskilige års møjsommeligt arbejde fik dokumentaristen Rich Harper afdækket en masse svar i dokumentaren "Room Full of Spoons".

Men Harpers dokumentar, som oprindeligt var udset til at udkomme i 2017, blev lagt på køl før premieren, da Wiseau sagsøgte Harper og hans filmhold.

Wiseaus argument var, at filmmagerne brød copyright-loven ved at bruge klip fra "The Room" uden tilladelse, selvom Wiseau tidligere havde givet Harper og Co. grønt lys til at lave deres portrætfilm.

I virkeligheden var Wiseau nok irriteret over, at Harper var kommet for tæt på sandheden – dokumentaristen havde bl.a. afdækket, at Wiseau er cirka 65 år gammel og oprindeligt stammer fra Polen. Wiseau påstår selv, at han er godt 20 år yngre og fra New Orleans.

"Tyranisk og skammelig opførsel"

Men Wiseau har netop tabt retssagen mod Harper. Og ikke nok med det, han skal også betale 700.000 dollars (cirka 5 mio. kroner) i erstatning til dokumentaristen. 550.000 dollars dækker dokmentaristernes tabte fortjeneste, mens de sidste 150.000 dollars skal betales som straf for Wiseaus angiveligt "tyranniske og skammelige" opførsel over for dokumentaristerne.

Dokumentaren ville være udkommet omtrent samtidigt med James Francos Oscar-nominerede "The Disaster Artist", som handler om skabelsen af "The Room". Derfor har sagens dommer, Paul Schabas, formentlig beregnet, at "Room Full of Spoons" gik glip af en betragtelig omsætning, da den ikke udkom samtidig med, at "The Room" i den grad var i rampelyset igen.

Schabas udtaler om sagen: "I mine øjne blev retssagen startet med det uretmæssige mål at forhindre udgivelsen af en dokumentar, som Tommy Wiseau ikke brød sig om.

"Informationen [i dokumentaren] kommer fra offentlige kilder. Wiseau er måske ømfindtlig over for disse informationer, fordi han har skabt en aura af mystik omkring dem, men objektivt set kan offentliggørelsen af disse fakta ikke betegnes som 'stærkt krænkende'."

Schabas pointerede i øvrigt, at der ikke var nok klip fra "The Room" i "Room Full of Spoons" til at retfærdiggøre Wiseaus sagsanlæg. Og samtidig bemærkede han, at Wiseau havde været "uberegnelig" under retssagen:

"En stor del af Wiseaus vidnesbyrd var blot postulater. Han undgik mange spørgsmål og brokkede sig over processen." Wiseau forsøgte desuden at udskyde retssagen flere gange og undlod at dukke op den første dag.

Harper og Co. undersøger nu, hvordan de kan få "Room Full of Spoons" distribueret. Den udkommer formentlig snart på en streaming-tjeneste.

Her på Moovy er vi lykkelige over, at Wiseau trods alt ikke har forsøgt at fjerne vores egen, dybdeborende udsendelse om skabelsen af "The Room":

Kommentarer

"The Room"-instruktøren Tommy Wiseau taber retssag – skal betale 5 mio. kroner til dokumentarister

 • ★★★★★0

  Havde helt glemt retssagen! Glæder mig til at se dokuen!

  The Insider 7-05-20 14:15

 • ★★★★0

  Havde helt glemt retssagen! Glæder mig til at se dokuen!

  Det hjælper nok at snakke med ham der Johan selv om jeg godt ved han kan være skide irreterene.

  Elwood 7-05-20 14:48

 • ★★★★★0

  Det hjælper nok at snakke med ham der Johan selv om jeg godt ved han kan være skide irreterene.

  Duuuuude - jeg forstår den ikke! :-(

  The Insider 7-05-20 14:55

 • ★★★★★★1

  Oh damn! Jeg har været superked af, at jeg missede den i Husets Biograf, hvor den nåede at blive vist en enkelt gang, før Wiseau sagsøgte filmskaberne.

  Zero Cool 7-05-20 15:47

 • ★★1

  Damn, crazy Wiseau! Håber godt nok den udkommer snarest - Disaster Artist vidner jo om en fantastisk historie bag manden, og ikke mindst The Room.

  Mikkel Abel 8-05-20 11:46

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen