Anmeldelse: Midsommar

Generelt er løjerne mere gennemtænkte end i de fleste gyserfilm.

Sidste år debuterede Ari Aster på det store lærred med gyseren "Hereditary". En film, der fik ros fra kritikere, men hvor modtagelsen hos publikum var mere blandet. Enten elskede man den, som undertegnede gjorde, eller også fandt man den kedelig og intetsigende. Dette forhindrede dog ikke filmen i at være en økonomisk succes. Nu er amerikanske Aster så tilbage med "Midsommar". En film, der desværre ikke når sin forgængers niveau.

Vi følger unge Dani (Florence Pugh), der bliver udsat for en stor familietragedie. En begivenhed, der gør forholdet til hendes i forvejen emotionelt fjerne kæreste, Christian (Jack Reynor), værre. Da han står til at rejse til Sverige med studiekammeraterne – til en midsommerfejring i en afsidesliggende landsby – inviterer hun sig selv med i håb om at komme lidt væk fra de traumatiserende hændelser. Men da vennegruppen inviteres til at deltage i festlighederne, tager hændelserne langsomt en foruroligende drejning.

Der findes få visuelle instruktører som Aster. I blot sin anden spillefilm har han allerede markeret sig som værende en af de mest unikke æstetikere. Kreative kameravinkler, flotte stemningsbilleder, snedige klip og hyppige langskud. Nogle vil måske finde det for prætentiøst – jeg er vild med det. Dertil er det også skønt, at forstyrrelserne sker gennem eskalerende mørke situationer i en realistisk verden fremfor gennem jump scares. Dette er ikke en klassisk gyser. Dette er en film, der vil være forstyrrende. 

Desværre virker disse elementer ikke nær så godt i denne omgang. Problemet er todelt. Omgivelserne taget i betragtning kan man nemt regne ud, hvad der vil ske. Enkelte gange endda hvordan. Især hvis man har set film som "The Wicker Man". "Midsommar" er mere konventionel i forhold til "Hereditary", og enkelte dumme klichéer optræder. Andet problem er, at filmens præmis – et forhold, der hænger i tynd tråd, og bearbejdelsen af sorg – til tider træder for meget i baggrunden. Nogle gange alt for længe ad gangen. Det gør, at oplevelsen undervejs falder en smule igennem, hvor længden på 147 minutter i den grad kan mærkes.

Ærgerligt, for "Midsommar" har bestemt sine øjeblikke. Og de er ubehagelige og intense. Skuespillet er vellykket – især Pugh leverer en flot præstation – og generelt er løjerne mere gennemtænkte end i de fleste gyserfilm. Filmen har endda nogle overraskende komiske øjeblikke, selvom enkelte af disse sekvenser nok er ufrivilligt morsomme. Dette er en ambitiøs produktion af en mand, der tydeligvis oser af talent. Men i denne anden omgang er han lidt for ambitiøs.

Når dagen er omme, vil jeg dog hellere være vidne til overambition fremfor mangel på samme. Nok er "Midsommar" for lang i spyttet, og historie og gys ikke er lige så stærk som "Hereditary". Til trods for skuffelsen er Ari Asters anden film stadig en unik oplevelse. Til endda tider fremragende. Men bestemt ikke for alle.

Midsommar

Kommentarer

Midsommar

  • ★★★1

    Ser ikke mange film længere, men havde afgjort set frem til Ari Asters nye film. Desværre er jeg også lettere skuffet. Til trods for sin rigdom i kulissen omkring højtiden har Aster desværre ingen rådighed over persondramaet, som var så udslagsgivende i Hereditary. Den fjernede hurtigt fokus fra dét, som startede med at være kernen (et forhold) og bruger i stedet næsten det meste af sin lange spilletid på bizarre ritualer. Og det var alt andet end spændende. Bedre held næste gang, Aster. 

    Babo12-07-19 00:10

  • ★★★3

    Jeg er til gengæld på ingen måde skuffet. For mig var den om muligt endnu bedre end “Hereditary”. Den langsomme opbygning af den trykkende stemning og kulminationen af den fungerede fantastisk. Jeg var fuldstændigt opslugt. Fantastisk film!

    9/10

    Det er dog en af den slags film, hvor jeg tror, at størstedelen af publikummet, der går ind og ser filmen med forventningen om at se en gyser vil blive slemt skuffet. Det kunne jeg også se og høre ved den visning jeg var til. Der var nogen på et par rækker foran, der tog deres mobil frem hen mod slutningen, da de havde koblet helt fra filmen. På vejen ud kunne jeg også høre dem foran mig kalde det en dårlig film, som jo “slet ikke var uhyggelig”. Det er en art-house gyser-film, og det er væsenligt anderledes end en mainstream gyser-film. Det skal man være klar på. Det tror jeg dog også, at de fleste aktive Moovy-brugere er.

    Kruse12-07-19 10:22

  • ★★★0

    Jeg var helt klart på, at det ikke var et decideret gys i den forstand. Jeg var bare slet og ret ikke involveret i karakterdramaet og karakteren Christian er utrolig flad. Det samme er hans venner, som på mig virkede som horror stereotyper. Flere imponerende enkeltstående sekvenser, men også en del mindelser om Wicker Man, som dog forstod langt bedre at skære ind til benet end Midsommar. Der var alt for meget ritual nonsens og for lidt, ja drama. Jeg er faktisk mere skuffet end først antaget. Modsat Hereditary, en jeg formentlig ikke genser. 

    Babo12-07-19 10:33

  • ★★★0

    Det var nu heller ikke personer som dig jeg refererede til, men det almene ikke-filmnørdede publikum :)

    Kruse12-07-19 10:48

  • ★★★0

    Jeg er helt enig med Babo – og synes ærligt talt, at den er en ret konventionel og (og bogstavelig talt) lige ud ad landevejen ‘vacation for americans gone wrong’-fortælling, placeret ind i en “Hereditary”-narrativ struktur med tilsvarende temaer, motiver og pacing som dén og “The VVitch”. Virkemidler og plotstrukturer filmnørder typisk ser fra afstand, hvilket jeg selv fandt forudsigelig og kedelig, og ikke mindst som trist skabelon-genbrug.

    Derfor finder jeg det interessant, hvordan filmsnakken på diverse fora – ikke alene herinde – adskiller “Midsommar” fra såkaldt mainstream-horror. Personligt ser jeg den nemlig ikke som så anderledes. Er det fordi, den ikke er overklistret med jump-scares á la “The Conjuring”-franchisen, fordi tempoet er dvælende eller billedesiden (der ér flot, kombineret med den indimellem dynamiske “Stranger Things”-klipning), at den gør udslaget hos jer der synes om den? 

    Dolphinfriendly12-07-19 11:30

  • ★★★0

    Det var nu heller ikke personer som dig jeg refererede til, men det almene ikke-filmnørdede publikum :)

    I know og du har helt ret hvad det angår. De vil kede sig noget gevaldigt. Omend vil jeg sagtens kunne forstå det et eller andet sted, fordi meget af filmen desværre er en lang ørkenvandring. 

    Babo12-07-19 11:41

  • ★★★1

    Sys også den virkede en kende for velkendt og selvom jeg fandt interessante tilløb (man kunne virkelig godt have udforsket det dødsdømte forhold mere og bedre) så begyndte filmen blot at køre i ring med ritualerne. Fik dog lyst til at gense Wicker Man :)

    Babo12-07-19 11:51

  • ★★★0

    Fik dog lyst til at gense Wicker Man :)

    Samme her. :) Jeg satte “Willow’s Song” på da jeg kom hjem.

    Dolphinfriendly12-07-19 11:59

  • ★★★0

    Samme her. :) Jeg satte “Willow’s Song” på da jeg kom hjem.

    :)

    Jeg sys også soundtracket i Midsommar manglede noget sjæl. Det var en masse uhyggelige lyde, men intet man sådan husker bagefter. 

    Babo12-07-19 12:14

  • ★★★★0

    Det lyder som den deler vande. 

    T. Nielsen12-07-19 14:00

  • ★★0

    Den næsten tre timer lange Director's Cut af Midsommar bliver vist til Scary Movies XII-horrorfilmfestivalen i New York i næste måned. 

    www.filmlinc.org/daily/scary-movies-xii-lineup-features-villains-ready-or-not-directors-cut-of-midsommar-more/

    thomsen17-07-19 16:21

  • ★★★0

    Nej tak. Den føles allerede som 3. 

    Babo17-07-19 16:48

  • ★★★★0

    Den er ganske nice.

    Bruno17-07-19 22:47

  • ★★1

    Så lykkedes det også for mig endeligt at komme i biografen i går og få set den sammen med et par kammerater.

    Vi lagde ud med en mindre skuffelse. Den ene kammerat arbejder for NF og havde stillet os "recliner-seats" i udsigt. NF skal udskifte sæder i en lang række af deres biografer til luksussæder a la dem hos konkurrenten, og Falkoner Bio er åbenbart testbiograf, hvor alle sæder skiftes.

    Desværre havde de lavet en fejl og allerede lagt den nye seating-plan op i systemet, da vi bestilte billetter, selvom sæderne i lige den sal først skiftes i de næste uger. 

    Men bortset fra det så sad vi fint. Det var naturligvis en af de mindre sale, og der var vel en 10-12 tilskuere i alt - ikke voldsomt på en fredag aften, selvom det var interessant, at flertallet var kvinder. 

    Mht. filmen så var vi rimeligt splittede. Vi kunne alle tre rigtigt godt lide den, men de to af os, der havde set Hereditary i biografen, foretrak den, mens den tredje langt bedre kunne lide Midsommar. 

    Jeg er egentligt grundlæggende enig i kritikken fra anmeldelsen og her fra tråden. For mig går den i tomgang henover midten, og jeg synes, at der mangler noget uddybning omkring konflikterne i vennegruppen og især mellem Dani og Christian.

    Derfor håber jeg også, at Ari Asters Director's Cut, der får premiere i næste måned, kommer op herhjemme (Cinemateket kunne være en mulighed) eller i det mindste ud på blu-ray. For så vidt jeg kan læse mig til, så er noget af det, der er blevet klippet væk, bl.a. et skænderi mellem Christian og Dani og en uddybning af hele situationen omkring Maja ...

    Scenen hvor Christian bliver kaldt ind for at tale med Siv og får at vide, at Maja har udvalgt ham, skulle være noget længere og bl.a. indeholde dialog, hvor Siv forsikrer Christian om, at det bare er en engangsforestilling, og at Dani ikke behøver at få noget at vide, samt at Maja faktisk kun er 15-16 år gammel. Christian skulle være mere smigret af idéen, end han virker i den færdige film, og virke som om at han overvejede det seriøst. 

    Det er også en scene i manuskriptet, hvor Christian, Mark og Connie leder efter Simon. De deler sig op, og Mark og Connie leder sammen, mens Christian leder halvhjertet for sig selv. Han finder et slæbespor af blod på jorden. Men da han senere møder Mark igen, fortier han det og påstår, at han ikke har set noget. 

    Manuskriptet skulle ikke indeholde de store udpenslede dødsscener for nogle af de forsvundne. Der skulle være et enkelt ritual mere, hvor det antydes, at Connie druknes. Noget må der dog være, for Midsommar fik jo i første omgang en NC-17-rating, som de beholdt i seks uger, mens filmskaberne forhandlede med MPAA og klippede om. Jeg vil tro, at noget at det skyldes henvisningen til Majas alder. Men der må også være andet. 

    For mig er det nok især materialet omkring Christian, jeg gerne ser sat ind igen. 

    Den er interessant at holde op mod Hereditary. De handler begge to bl.a. om sorg - Midsommar nok endnu mere gennemgående end Hereditary. Men de handler også begge om mennesker, der bliver fanget i et net eller en fælde, og som ikke kan komme ud igen, men bliver manipuleret hen mod et mål fra filmens begyndelse (jf. dukkehuset i første indstilling i Hereditary). 

    Jo mere jeg tænker over det, så gør det også Christian til en temmelig interessant figur, for han er jo netop fanget i sit eget fængsel. Han har svært ved at tage sig sammen til at gøre noget ved sit forhold og sin afhandling og vil hellere glide af og lade stå til end rent faktisk at handle. 

    Jeg tænker også, at Midsommar er mere klassisk i sin fortælling end Hereditary. Modsat Hereditary så har Midsommar jo en klar hovedperson, der gennemgår en (slags) personlig udvikling. Jeg ved ikke helt, om man kan sige det samme om Hereditary, hvor fokus jo skifter mellem mor og søn undervejs. 

    Jeg ender i første omgang på 4/6, men kan snildt se mig selv smide 5/6 efter den efter næste gennemsyn. Den har i hvert fald sat gang i en masse tanker hos mig. 

    thomsen20-07-19 14:30

  • ★★1

    Jeg har lige været et smut hjemme i Sønderborg og benyttede lejligheden til at læse manuskriptet på togturen. 

    Det, der primært mangler, er det samme, som jeg beskrev i spoilerteksten ovenover.

    Der er to ritualer, som er klippet ud, men begge er ublodige. Det ene er dog et vink med en vognstang til Connies skæbne. 

    Den eneste blodige sekvens, som jeg umiddelbart kan se, at der mangler - i hvert fald i forhold til manuskriptet - er et kort klip, hvor Christian opdager, hvad der er sket med Josh. 

    I filmen ser vi Christian gå ind i et et hønsehus, hvor han finder Simon hængende ned fra loftet. I manuskriptet ser han øjeblikket forinden Josh, der er lænket til et stakit, stadigvæk levende, men med hans underkrop skåret op og strakt åben, så man kan se hans lever og hjørnerne af hans ribben. 

    Det er meget muligt, at det med Josh slet ikke er blevet filmet, for i filmen ser vi, så vidt jeg husker, Simon hænge ned, men kroppen skåret åben og huden strukket til side på lignende vis. I manuskriptet hænger Simon blot død med hovedet nedad, fødderne bundet op i reb, og fødderne har fået hestesko slået ind i sig!

    De scener, jeg nævnte i sidste indlæg, er gode nok, og filmen ville efter min mening have klar fordel af at få den genindsat. 

    Desuden er der et mere reelt skænderi mellem Dani og Christian. I det hele taget bliver Christian stillet i et noget dårligere lys i de scener fra manuskriptet, der ikke er med i den færdige film. De ville ellers nok have bidraget bedre til, at man forstår Danis beslutning til sidst (udover at det fremgår direkte af manuskriptet, at Dani til slut har mistet al forbindelse til virkeligheden og er blevet vanvittig. På den måde kommer slutningen på sin vis til at minde mere om Motorsavsmassakrens klassiske slutning). 

    Grundlæggende var jeg overrasket over, hvor trofast film og manuskript følges ad. Ari Aster har ikke taget sig voldsomt mange friheder i forhold til det, der er blevet skrevet ned, hvor man jo med andre manuskripter kan føle, at det nogle gange er en helt anden historie, der er endt oppe på lærredet.

    Jeg er spændt på at høre, hvad director's cut kommer til at indeholde, når den får premiere i NY her om halvanden uge. Jeg er i hvert fald frisk på at se den (igen), hvis director's cut ender med at blive tilgængelig på disk engang. 

    thomsen30-07-19 12:34

  • ★★1

    Midsommar Directors Cut havde urpremiere i NY i går, og reaktionerne var positive. 

    En bruger på Reddit har beskrevet tilføjelserne spoilerfrit: 

    "... there were a couple of scenes that were a bit extended, a new ritual scene was added and there were two plotlines that fleshed out - Dani and Christian's relationship and the thesis competition. The Dani/Christian parts that were put back in were fantastic."

    Den nye udgave er 25 minutter længere og indeholder ikke mere blod, heller ikke i det ekstra ritual. 

    I det store hele ser folk ud til at være begejstrede for director's cut. Flere skriver, at de ekstra minutter ikke ødelægger tempoet eller trækker filmen i langdrag, men tværtimod får filmen til at føles mere komplet, og at det er et klart bedre cut ned biografudgaven. 

    Midsommar udkommer på BD omkring på BD i USA den 1/10 og i UK den 28/10. Der er pt. ikke noget om en evt. UHD BD på vej. 

    Ari Aster har pustet til rygterne om, at den amerikanske BD kommer til at indeholde hans nye director's cut. Men der er intet officielt endnu. 

    thomsen19-08-19 13:41

  • ★★★★1

    Det lyder nice nok. Jeg kunne godt være frisk på et DC.

    Bruno19-08-19 13:51

  • ★★★★1

    Tak Thomsen for info om DC cut. Har ikke set den endnu og vil så absolut se den i den "rigtige" udgave.

    Bruce19-08-19 13:57

  • ★★★0

    Man skal da være begejstret for filmen for at retfærdiggør ekstra 25 min tænker jeg. Tvivler på skeptikere (som fx mig) synes ekstra tid til en i forvejen dybt langtrukken affære, vil give mening. Så det kommer da lidt an på hvem der anmelder :) 

    Babo19-08-19 14:05

  • ★★★★0

    Man skal da være begejstret for filmen for at retfærdiggør ekstra 25 min tænker jeg. Tvivler på skeptikere (som fx mig) synes ekstra tid til en i forvejen dybt langtrukken affære, vil give mening. Så det kommer da lidt an på hvem der anmelder :) 

    Var det ikke dig der på et tidspunkt citerede Ebert i forhold til et eller andet med en films længde?

    Bruno19-08-19 14:08

  • ★★★0

    Var det ikke dig der på et tidspunkt citerede Ebert i forhold til et eller andet med en films længde?

    Ha, jo da. Han har da ret. En god film er aldrig for lang og en dårlig aldrig kort nok. 

    Men Midsommar synes jeg ikke var vildt god. Jeg havde en del problemer med den. Det er ikke mange dage siden jeg så Burning, som var vel ligeså lang. Men med helt andet udbytte. 

    Jeg var måske lidt for opsat på at holde af denne film. Er virkelig vild med Hereditary. Men måtte sande, at den var dybt problematisk. I mine øjne. 

    Babo19-08-19 14:13

  • ★★★0

    Jeg glæder mig til at gense filmen i en Director’s cut-udgave. Dejligt at høre, at de ekstra minutter ikke ødelægger filmens tempo.

    Kruse19-08-19 16:13

  • 0

    Jeg glæder mig virkelig også til DC. Synes endnu bedre om filmen, da jeg genså den, men det står også tydeligere frem hvor noget er blevet klippet fra. Føler ikke, at det skader indholdet, men tror alligevel det kunne løfte endnu bedre hvis man fik noget mere med. 

    Mikkel Abel19-08-19 16:43

  • ★★0

    Jeg må indrømme, at jeg også følte, at den var lidt lang i spyttet undervejs, og havde jeg haft et ur, så havde jeg sikkert også kigget på det. Men nu er jeg jo rimeligt pænt opdraget, så jeg tager af princip aldrig mobilen frem for at tjekke tidspunktet, når jeg er i biografen. :)

    Når det er sagt, så synes jeg netop, at noget af det, der manglede i den, var nogle af de ting, der bliver nævnt skulle være med i director's cut. 

    Uden at spoile så manglede jeg især mere om Dani og Christians forhold for at få slutningen til at fungere for mig. 

    Det håber jeg, at den nye udgave kan levere. 

    Jeg ville egentligt allerede gerne have genset den, for jeg fornemmer, at den ligesom Hereditary kan give endnu mere anden gang. Men nyheden om en director's cut har ligesom bremset det projekt. Så nu venter jeg på, at den forhåbentligt kommer på disk. 

    thomsen19-08-19 17:27

  • ★★0

    Nå, rygtet om director's cut på BD blev hurtigt afkræftet:

    Filmen udkommer digitalt i 4K i USA den 28/9 og på BD den 8/10. Der er ingen UHD, intet director's cut og kun en smule ekstramateriale. :-(

    Til gengæld ser det ud til, at den amerikanske biografkæde AMC viser director's cut i et begrænset antal amerikanske biografer fra slutningen af måneden.

    Man kan jo håbe, at det er derfor, at vi ikke får dc i denne omgang, og at der kommer en anden udgave på disk senere. 

    thomsen20-08-19 12:38

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen