Den danske filmfestival CPH PIX lukker

Nedlukningen bør dog komme både dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX og børnefilmfestivalen BUSTER til gode.

Fonden De Københavnske Filmfestivaler, der har drevet filmfestivalen CPH PIX siden 2008, har valgt at lukke ned for Danmarks største fiktionsfilmfestival grundet manglende finansiering og en skærpet konkurrencesituation. Det fremgår af en pressemeddelelse, som fonden har udsendt i dag.

Fremadrettet vil fonden bruge alle administrative og økonomiske ressourcer på at styrke den internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX og børnefilmfestivalen BUSTER.

Erik Stephensen, som er bestyrelsesformand for Fonden De Københavnske Filmfestivaler, siger: "Vi har ikke økonomi til at drive tre ambitiøse festivaler. Derfor vælger vi nu at koncentrere kræfterne om CPH:DOX, der markerer sig som en uundværlig festival i verdensklasse – og ikke mindst videreudviklingen af børnefilmfestivalen BUSTER, der har en stor opgave at løfte i dannelsen af det helt unge filmpublikum.

"I fremtidens medielandskab bliver det vigtigere end nogensinde før, at vi kan tilbyde børn og unge filmoplevelser af højeste kvalitet, der kan være med til at gøre dem til kritiske og engagerede samfundsborgere."

Læs også: Årets CPH:DOX tiltrak over 100.000 publikummer

Med nedlukningen af CPH PIX understreger Stephensen, at fiktionsfilmen fremover bliver prioriteret som en integreret del af BUSTER, der har en målsætning om at blive en af de vigtigste filmfestivaler i Europa for børn og unge. Samtidig fortsætter det ambitiøse arbejde med at videreudvikle CPH:DOX, der i løbet af en årrække er blevet en af verdens førende dokumentarfilmfestivaler.

CPH PIX blev dannet i 2008 af Jacob Neiiendam (festivaldirektør for CPH PIX fra 2008 til 2018) efter sammenlægningen af Copenhagen International Film Festival og NatFilm Festivalen.

Festivalen har været drevet af organisationen De Københavnske Filmfestivaler (også kaldt Copenhagen Film Festivals), der også står bag CPH:DOX og BUSTER. I 2019 blev CPH PIX – under ledelse af den tidligere adm. direktør Tine Fischer – relanceret med et weekendprogram med 20 film. I 2020 blev festivalen aflyst pga. corona, hvorefter festivalen i 2021 vendte tilbage i et kompaktformat med 40 film, der blev vist over 5 dage.

Men forsøgene på at gentænke formaet for CPH PIX har altså ikke været en succes i en sådan grad, at filmfestivalen kunne fortsætte med at eksistere.

Årets BUSTER-festival løber af stablen i perioden 26. september - 9. oktober, mens næste omgang CPH:DOX afvikles i perioden 15. marts - 26. marts 2023.

Kommentarer

Den danske filmfestival CPH PIX lukker

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen