Oliver Stone takkede nej til at lave film om Oppenheimer flere år før Christopher Nolans film

Manden bag "JFK" og "Født den 4. juli" skamroser Nolans storfilm på de sociale medier.

Christopher Nolans "Oppenheimer" har allerede fået store roser af bl.a. anmeldere (vi gav filmen topkarakter her på Moovy) og prominente filmmagere som Paul Schrader, der skrev mesterværker som "Taxi Driver" og "Raging Bull", og som har betegnet "Oppenheimer" som århundredets bedste og vigtigste film.

Nu har endnu en stor filminstruktør lovprist Nolans film om fysikeren J. Robert Oppenheimer, som stod i spidsen for USA's udvikling af atombomben under 2. verdenskrig: Oliver Stone.

I et længere Facebook-opslag fastslog Stone – der også har lavet flere politisk ladede, autentiske dramaer såsom "JFK", "Nixon" og "Snowden" – at han ikke blot er fan af Nolans seneste opus, men at han engang takkede nej til selv at lave en film om Oppenheimer og atombombens skabelse:

"I lørdags så jeg 'Oppenheimer' og blev bjergtaget af Christopher Nolans beretning. Hans manuskript har masser af lag og er fascinerende. Jeg kendte godt til biografien af Kai Bird og Martin J. Sherwin ("American Prometheus", som Nolans drejebog tager afsæt i, red.) og takkede engang nej til at filmatisere den, da jeg ikke kunne finde frem til historiens essens. Det har Nolan gjort.

"Nolans instruktion er overvældende og iøjnefaldende, idet han tager massevis af begivenheder og indlemmer dem i en rivende strøm af action gennem dialogen."

Se også: Moovy TV møder Oliver Stone!

Ud over at skamrose filmen og Nolans arbejde på den, så roser Stone også irske Cillian Murphy, der spiller titelrollen:

"Hver eneste skuespiller overraskede mig, især Cillian Murphy, hvis intense blik føles normalt her, hvor han spiller et geni som Oppenheimer. Filmen er en klassiker, som jeg ikke havde forestillet mig kunne blive lavet i vor tid. Bravo."

Stone kritiserer til gengæld filmen for at undlade at fortælle, hvor stor en rolle den russiske hær spillede i Japans kapitulation under 2. verdenskrig. Det er i den forbindelse relevant at pointere, at den evigt kontroversielle og konspiratoriske Stone har et relativt nært forhold til Vladimir Putin og ofte har brugt sine SOME-kanaler til at forsvare Rusland og kritisere Vestens reaktion på invasionen af Ukraine.

Hvorom alting er, så sætter Nolan formentlig pris på så flot ros af en af USA's største nulevende filmmagere. Både fortællestilen og æstetikken i "Oppenheimer" har pudsigt nok fået mange anmeldere til at sidestille filmen med Stones "JFK".

Herunder kan I se Moovy TV's dybdeborende indslag om skabelsen af netop Stones "JFK", som bl.a. indeholder uddrag fra Moovy TV's 2016-interview med filmmageren:

Kommentarer

Oliver Stone takkede nej til at lave film om Oppenheimer flere år før Christopher Nolans film

 • 0

  Det er nok meget godt, at Stone sagde nej. JFK og Nixon er... interessante... dramatiske fortællinger, men ikke så meget mere end dét. Stones historiske kompas er ikke speciel godt.

  Når det så er sagt, så har manden ganske ret i, at Ruslands invasion af Manchuriet og dermed krigserklæring mod Japan, spillede en langt større rolle, end atombomben. Tidligere i 1945 havde USA brandbombet Tokyo med tilsvarende antal døde. Det havde ingen effekt på Japanernes vilje til at fortsætte krigen - også fordi de troede, at Sovjet jo ville agere fredsmæglere.

  Havde USA fortsat sit "almindelige" bombemønster, og Rusland invaderede, ville udfaldet af krigen have været det samme.

  Man kan så spørge, om det er op til filmen, at præsentere dét faktum, for der er heller ingen tvivl om, at efter atombombens nedkastning over Japan, kom overgivelsen. Den var bare ikke den (eneste) afgørende faktor.

  nwinther10-08-23 12:24

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen