"Rogue One"-klipperne afslører, hvordan ekstraoptagelserne ændrede filmen (Spoilers)

For et halvt års tid siden gik rygtebørsen helt amok, da flere unavngivne kilder afslørede over for diverse amerikanske medier, at Disney var stærkt utilfredse med det første gennemklip af "Rogue One: A Star Wars Story".

Angiveligt forlangte Disneys direktører, at omtrent 40% af filmen skulle skydes om, og at nye scener også skulle tilføjes. For nylig rapporterede vi også om en video med hele 46 "Rogue One"-klip fra filmens trailere, som ikke var med i filmen, hvilket synes at understøtte rygterne om omfattende reshoots.

Klipperne taler ud

Og Yahoo har talt med to af filmens klippere, John Gilroy og Colin Goudie, som afslører, hvordan ekstraoptagelserne ændrede filmen.

"Filmens historie blev på sin vis rekonceptualiseret," afslører Gilroy. "Vi tilføjede nogle uddybende scener i starten. Vi ville gerne gøre mere ud af bifigurerne... såsom [kaptajn] Cassian og [afhopper-piloten] Bodhi."

"Scenerne i starten, hvor Cassian introduceres og taler med spionen... og hvor Bodhi går rundt i Jedha, før han møder Saw... de scener blev først tilføjet senere. Vores introduktion af Jyn (filmens hovedperson, red.) og hendes flugt blev også ændret, så filmen fik et bedre afsæt. De ændringer gjorde, at vi også blev nødt til at ændre flere scener senere i filmen..."

Goudie uddyber Gilroys kommentarer og bekræfter, at i den første udgave af filmen så man Jyn for første gang, da hun fik udleveret sin mission af rebellerne: stjæl planerne til Dødsstjernen. "Det var ikke en god introduktion til karakteren," indrømmer Goudie.

En ny slutning

Det var dog hovedsageligt filmens sidste akt, der blev revideret af filmholdet ovenpå den lunkne modtagelse af filmens førsteudgave. "Jeg vil helst ikke gå i detaljer omkring ændringerne, men den sidste akt ændrede sig meget," fastslår Gilroy, hvis bror, instruktøren Tony Gilroy, angiveligt overtog styringen på filmen, da strukturen skulle ændres.

"Men vi rykkede lidt rundt på, hvad de forskellige helte lavede til slut," siger Gilroy. "Det var et meget svært puslespil, og jeg er stolt over, hvad vi formåede at lave."

Klipperne brugte også fraklip fra "Star Wars: Episode IV - Et nyt håb", og de fik tilmed skuespilleren Angus MacInnes, som spillede en af rebellernes piloter i den allerførste "Star Wars"-film, til at indtale nogle nye replikker til "Rogue One".

Goudie afliver desuden rygterne om, at der findes en forlænget udgave af filmen, som en dag kan se dagens lys: "Det første gennemklip af filmen var ikke meget længere end den færdige udgave. Måske 10 minutter længere? Jeg husker det ikke så tydeligt, for det er over et år siden... Men den firetimersudgave, som der går rygter om, findes ikke og har aldrig eksisteret."

På trods af det tidskrævende efterarbejde på filmen og de mange reshoots er "Rogue One: A Star Wars Story" blevet en kæmpe succes – filmen har indtil videre omsat for godt 800 mio. dollars på verdensplan, og Moovys anmelder, Nicki Jensen, var også begejstret for filmen og gav den 6 stjerner i sin anmeldelse.

Kommentarer

"Rogue One"-klipperne afslører, hvordan ekstraoptagelserne ændrede filmen (Spoilers)

  • 2

    Jeg ville gerne have set det oprindelige cut. Var ikke specielt begejstret for "Rogue One", må jeg erkende. Men skal jeg være ærlig, så tror jeg en helt anden instruktør havde klædt filmen. Actiondelen fejler intet. Problemet er, at the good guys over hele linjen er dybt uinteressant forløst. Vi ved, hvor det hele ender, men ikke hvordan. Denne vished gør, at filmen kun kan blive interessant, hvis filmen går op i karakterer og deres indbyrderes relation, motivation og dilemmaer. Der er usandysnligt meget plot og ikke nok karakterdybde, hvorfor sidste akt føles for lang og en smule uvedkommende. Jeg havde ganske enkelt ikke knyttet et ordentligt bånd med karakterne og sad tilbage lidt emotionelt uberørt, selvom slutningen tydeligvis forsøger at rive op i følelserne. Jeg ville langt hellere have set en film, der udforskede Jyn Ersos splittelse mellem rebellerne og Imperiet, hvordan hendes forhold til sin far Galen komplicerer hendes situation. Måske skulle en håndfuld karakterer været skåret væk til fordel for Forest Whitakers militante ekstremist Saw Gerrera, der havde potentiale til at blive den velnok mest interessante karakter foruden Mikkelsens Galen, der på papiret synes at være den mest spændende, men i realiteten bliver brugt til umanerlig lidt. Et skærpet fokus på de moralske paradokser og etiske dilemmaer ift. hvad der er rigtigt at gøre i givne (krigs)situationer ville have klædt filmen og forhåbentlig gjort den mere kompleks. Det er enormt ærgerligt, at det ikke er lykkedes, for det er tydeligt, at den rent faktisk forsøger at drage paralleller til vores virkelighed. I stedet er "Rogue One" endt ud som en jævnt underholdende, enormt flot film med mange imponerende krigsslagscener - men heller ikke mere end det. Desværre. Sidste års store skuffelse.

    benjamin51 4-01-17 16:20

  • ★★0

    Jeg oplevede det ret anderledes: Jeg synes, at filmen med få, men til gengæld meget effektive midler fik etableret såvel de gamle venskaber som de nye. Jeg fik en klar fornemmelse af loyaliteten og sammenholdet mellem dem. Og dermed var MIT bånd til dem etableret, og jeg sad med pres på tårekanalerne tilsidst i filmen, hvilket jeg aldrig ville have gjort, hvis karaktererne havde føltes som fremmede for mig.

    De informationer og scener, der gav os Jyn Ersos baggrund og motivation, var ligeså sparsomme, men velfungerende som dem der i Episode 4 introducerer Luke Skywalker for os. Mere er ikke nødvendigt. Jeg oplevede det som en simpel, men rørende historie.

    Filmen lægger hverken op til eller gør krav på at skulle gå i dybden med de indbyrdes relationer mellem hovedpersonerne, endsige om såkaldte "dilemmaer" hos dem. Og hvorfor i alverden skulle Jyn dog føle "splittelse mellem rebellerne og imperiet"?? ... Med tanke på, at det var imperiet der tog hendes far fra hende og dræbte hendes mor, kan hun da kun hade imperiet. Der hverken er eller skal være nuancer i den henseende. Filmens plot lægger vægt på Jyns forhold til  hendes far; savnet og kærligheden til ham. Det eneste, som Jyn skal beslutte, er om hun vil engagere sig i oprørernes sag og samtidig realisere hendes fars ønske om at destruere Dødsstjernen eller bare passe sig selv. Og den eneste motivation filmen lægger vægt på hos den samling oprørere, vi følger på den farlige mission, er at de gerne vil gøre det rigtige (i modsætning til visse mere tvivlsomme ting, de tidligere har gjort) og gøre en positiv forskel.

    BN 4-01-17 17:22

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen