Moovy Exclusive: Moovy til Star Wars Celebration: Dag 4 – Mødre hyldes, og kulturer mødes

De computeranimerede "Star Wars"-serier var omdrejningspunktet på Star Wars Celebrations sidste dag.

Efter fire dage i selskab med stormtroopers, brølende wookies, pansrede mandalorianere, prisbelønnede historiefortællere og sågar danske verdensstjerner (nærmere bestemt de to Mikkelsen-brødre) rejste vi i går aftes hjem fra den fjerne, fjerne galakse med en masse mægtige minder i bagagen.

Ligesom de fleste mandage havde 2. påskedag dog svært ved at leve op til weekenden forinden. Der blev ikke leveret nogen store annonceringer (ud over at animationsserien "Star Wars: The Bad Batch" får en 3. sæson, som altså også bliver seriens sidste), og kun inkarnerede "Star Wars"-fans kan nævne navnene på de producere, instruktører og stemmeskuespillere, som fik taletid på scenen om formiddagen og eftermiddagen.

Men det er selvfølgelig også netop de virkelig passionerede fans, som indløser billet til Star Wars Celebration. Og selvom de ikke fik lov til at se nogen kendisser i aktion under mandagens to store paneldebatter, så var der stadig spændende samtaleemner og projekter på menuen. Og den tydelige glæde i salen efterlod ingen tvivl om, at de tilstedeværende fans følte, at de fik fuld valuta for pengene.

En syngende lussing til "Star Trek"

Her i den sidste dagsrapport fra Star Wars Celebration vil jeg i øvrigt gerne skamrose DJ Elliot og Atomic Blonde – de to entertainere, som gennem hele eventen varmede publikum op med quizzer, musik og en lind strøm af jokes forinden de mange arrangementer. De genbrugte ganske vist mange af deres vitser (det var nok også de færreste, der – ligesom os – var til stede under alle duoens introer), men deres ukuelige gejst smittede i dén grad.

I går lagde DJ Elliot ud med at advare salens gæster mod at filme de eksklusive teasers, som ville blive vist på storskærmen. "I har sikkert alle sammen filmet et fyrværkerishow på jeres mobiltelefoner, ikke? Hvor mange af jer har nogensinde genset dén video? Vær i nuet." Fair nok.

Og hvis man alligevel fristes til at fiske smartphonen frem og lave en grynet mobiloptagelse af en ny "Star Wars"-trailer, så er der en stor chance for, at man bliver spottet af en af salens mange habitklædte og muskuløse sikkerhedsvagter og dernæst trækkes ud af hallen. "Og så bliver I ført til et skummelt baglokale og tvunget til at se 'Star Trek'", siger Elliot til stor glæde for de fleste i salen. Selv denne trekkie kan ikke undlade at trække på smilebåndet.

Det dårlige slæng får en god modtagelse (men sushien er ikke så populær...)

Holdet bag "Star Wars: The Bad Batch" – den populære "Star Wars: The Clone Wars"-spin-off – indtog scenen som de første: instruktøren Brad Rau, hovedforfatteren Jennifer Corbett, produceren Athena Portillo og stemmeskuespillerne Dee Bradley Baker og Michelle Ang, som hhv. lægger stemme til seriens heroiske klonsoldater (ja, dem alle sammen) og den yderst snarrådige pige Omega, som soldaterne værner om.

En kort video blev vist på storskærmen med højdepunkter fra seriens to første sæsoner, og de to minutter udløste de suverænt største jubelskrig og klapsalver, som vi oplevede på Star Wars Celebration – hvilket måske er en anelse overraskende, når nu "Star Wars"-legender som Ewan McGregor, Hayden Christensen, Warwick Davis og Anthony Daniels også har optrådt på den såkaldte Celebration Stage. Måske føler fans en helt særlig tilknytning til de "Star Wars"-fortællinger, som ikke i samme grad kommer ud over stepperne og vinder ind hos masserne, og som så i højere grad på sin vis "tilhører" dem?

Folkene bag "Star Wars: The Bad Batch" har tydeligvis også en stærk emotionel tilknytning til den – for da snakken falder på (SPOILERS!!!) den ene klonsoldats død i slutningen af sæson 2, så får alle paneldeltagerne oprigtigt talt tårer i øjnene. "Det var svært for mig at sige farvel til Tech, for det var ham, jeg virkelig kunne relatere mig til," fortalte Baker, før han tørrede en tåre bort.

"Vi prøvede at overbevise hinanden om, at vi ikke skulle slå ham ihjel," indskød Corbett, som simpelthen var nødt til at overdrage mikrofonen til Rau, fordi hun fik en kæmpe klump i halsen. Det er tydeligt – og fedt – at seriens skabere er så sindssygt passionerede omkring deres egen fortælling og dens figurer.

Der blev dog også grint en del. Særligt da instruktøren Rau stolt proklamerede, hvor meget arbejde han havde lagt i at designe "rum-sushien" på planeten Pabu.

"Du talte så meget om sushi, at jeg havde lyst til at lukke ned for dig på Zoom," konstaterede Portillo (naturligvis med et stort smil på læberne). "Og du prøvede altid at få mere sushi med," supplerede Corbett. "Hey", svarede Rau, "jeg prøver bare at gøre maden bedre i 'Star Wars'!" Vi fandt desværre aldrig nogen "Star Wars"-inspireret sushi på kongrescentrets mange spisesteder...

Før panelet gik igen, annoncerede producerne, at "Star Wars: The Bad Batch" får en 3. sæson, som desuden bliver seriens sidste. Og så fik vi lov til at se en kort, actionfyldt teaser, som du kan læse mere om her.

Et verdenskort fyldt med visioner

Et af de seneste års mest interessante "Star Wars"-produktioner er animationsserien "Star Wars: Visions", som lancerede sin første sæson i efteråret 2021. Årgang 2 er lige på trapperne og udkommer på den officielle "Star Wars"-dag: den 4. maj.

"Star Wars: Visions" er en antologiserie bestående af adskillige animerede kortfilm, som eksisterer uden for den officielle "Star Wars"-kanon – det vil sige, at de kan fortælle historier, der både visuelt og historiemæssigt går i helt andre, nye retninger end alt andet "Star Wars", fordi de ikke skal forholde sig til franchisens etablerede spilleregler eller gennemgående historie.

Således lægger "Star Wars: Visions" op til en berusende kreativ frihed og mangfoldighed. Det var dog bemærkelsesværdigt, at paneldebatten om "Star Wars: Visions" var den enesteStar Wars Celebration, som ikke fyldte salen op – de forbavsende mange tomme rækker foran os antydede, at det måske stadig er det genkendelige og mainstream, som tiltrækker de fleste fans.

Seriens første sæson bestod af ni anime-kortfilm, som alle blev produceret i Japan. Men da sæson 2 fik grønt lys, fandt producerne det helt store atlas frem og udpegede animationsselskaber i hele 10 forskellige lande, som de gerne ville samarbejde med.

Da verdenskortet tonede frem på storskærmen, lyste Danmark desværre ikke op, men det gjorde til gengæld Chile, Spanien, Irland, Sydkorea, Frankrig, England, Indien, USA, Japan og Sydafrika.

Galaksens bedste pilot vender tilbage

De ni films respektive instruktører fik en håndfuld minutters taletid hver især. Og det var tydeligt, at hver eneste kortfilm (og vi så billeder og klip fra dem alle sammen) er et kæmpe passionsprojekt – og at langt de fleste af dem tager inspiration fra filmmagernes egne liv. Det hørte vi endnu mere om, da vi efter præsentationen kom med til en særlig pressekonference med filmmagerne.

Den spanske "Sith" handler om en ung, beslutsom kvinde, der går i clinch med en grum, maskeret Sith-fyrste, og da deres lyssværd kolliderede, udløste det et fortryllende festfyrværkeri af pulserende farver.

Instruktøren Rodrigo Blaas ("Trollhunters") talte om, at han blev inspireret af sin blot 10-årige datters beslutsomhed en tilfældig dag, hvor de sammen skulle ud på gaden ovenpå en corona-nedlukning. Datteren insisterede på at gå udenfor iført sine klipklapper. "Du skal altså have støvler på," fastslog farmand, men han blev meget påvirket af at se, at hans datter holdt fast i sit vovemod. Et smukt eksempel på, hvordan noget umiddelbart hverdagsagtigt kan munde ud i en fantastisk fortælling.

Chilenske Gabriel Osorio talte om, hvordan hans hjemlands hyppige kampe mellem undertrykte rebeller og systemet (lyder det bekendt?), prægede hans "In the Stars". Produceren Milind Shinde diskuterede, hvordan indisk kultur skinner igennem i "The Bandits of Golak", som også disker op med ægte Bollywood-musik. Irske Paul Young ("Wolfwalkers", "Song of the Sea") afslørede, at "Screecher's Reach" ret beset er et irsk folkeeventyr med et sci-fi-twist, og at selveste Angelica Houston er på hans tegnefilms rolleliste.

Og vi fik lov til at se "I Am Your Mother" i sin helhed – en stop-motion-kortfilm af genierne hos Aardman ("Wallace and Gromit", "Shaun the Sheep") med den polske instruktør Magdalena Osinska ved roret. En drøncharmerende hyldest til verdens ægte superhelte – mødrene – hvori en ung tekniknørd, hendes lige så nørdede mor og deres skønne robothund (inspireret af Osinskas egen gravhund) kæmper for at vinde et racerløb, som har selveste rebelpiloten Wedge Antilles – kendt fra den oprindelige "Star Wars"-trilogi og nok en gang spillet af Denis Lawson – som dommer.

Hvor den 1. sæson af "Star Wars: Visions" var én lang cadeau til japansk animation, så leverer sæson 2 både anime, stop-motion, bevægende plysfigurer, traditionel håndtegnet animation og overdådig 3D-computeranimation. Vi glæder os til at se hele sæsonen, og vi tør godt love, at I også godt kan glæde jer.

Tusind tak, fordi I læste med. Husk at læse vores rapporter fra Star Wars Celebration dag 1, dag 2 og dag 3. May the Force be with you!

Kommentarer

Moovy til Star Wars Celebration: Dag 4 – Mødre hyldes, og kulturer mødes

  • ★★★★★★0

    Tak for en levende og medrivende reportage - det var næsten som at være der selv. Du fanger virkelig essensen. Fedt.

    Tak for rettelsen af spoileren, men se lige afsnittet under ;-)

    Wayne12-04-23 10:02

  • ★★★★★1

    Tak for en levende og medrivende reportage - det var næsten som at være der selv. Du fanger virkelig essensen. Fedt.

    Tusind tak, hr. Wayne! Det var fedt at være med – nu skal jeg lige finde ud af, hvordan jeg lander ordentligt på Moder Jord igen, for det er svært ikke at blive lidt rundtosset af fire dages non-stop rumrejseri :-)

    Tak for rettelsen af spoileren, men se lige afsnittet under ;-)

    Den SPOILER-advarsel var der også, da du læste artiklen første gang :-) Men nu har jeg rykket citatet med navnet lidt op til at følge umiddelbart efter dén.

    The Insider12-04-23 10:22

  • ★★★★★★1

    Tusind tak, hr. Wayne! Det var fedt at være med – nu skal jeg lige finde ud af, hvordan jeg lander ordentligt på Moder Jord igen, for det er svært ikke at blive lidt rundtosset af fire dages non-stop rumrejseri :-)

    Den SPOILER-advarsel var der også, da du læste artiklen første gang :-) Men nu har jeg rykket citatet med navnet lidt op til at følge umiddelbart efter dén.

    Ikke det værste at "lande" fra :-)

    Og, tak.

    Wayne12-04-23 10:38

  • ★★★★★★0

    NB - fik først set Visions traileren nu, det ser godt nok lovende ud.

    Wayne12-04-23 12:04

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen