Moovy Exclusive: Interview med Vivelill Søgaard Holm: "Jeg tror godt, ’Nisser’ kunne gå globalt"

Det danske Netflix-projekt "Nisser" er noget så sjældent som en dansk julegyser. I den anledning har Moovy talt med stortalentet Vivelill Søgaard Holm om hendes rolle som Liv i serien og det store gennembrud.

Streamingtjenesterne er så småt begyndt at se lyset i det danske mørke. På Netflix tog "Kastanjemanden" det globale publikum ud på en velkendt nordic noir-rejse, men tidligere har den postapokalyptiske "The Rain" gået sin verdensomspændende sejrsgang trods lunkne ord fra hjemlandet. "The Rain"-skaberne Jannik Tai Mosholt og Christian Potalivo er tilbage med noget så særegent som en dansk julegyser.

"Nisser" fortæller historien om en lille familie, der rejser fra storbyen mod det danske øhav i håbet om at komme lidt tættere på hinanden under julen. Her støder de først på mystiske lokale og dernæst mytiske væsner. En af de lokale er Liv, der spilles af det unge stortalent Vivelill Søgaard Holm, som Moovy har talt med om rollen i "Nisser", gyserfilm og det at blive sammenlignet med Sofie Gråbøl.

"Vivelill, du spiller jo fabelagtigt. Du spiller jo ligesom Sofie Gråbøl"

Efter sin roste præstation i Daniel Borgmans "Harpiks" annoncerede Vivelill, at hun satte skuespillet på pause for at fokusere på dans og skolen. Under samarbejdet på "Harpiks" sammenlignede den danske nationalskat Ghita Nørby den unge skuespiller med Sofie Gråbøl. Men selvom sådan en omgang ros kunne medføre et pres, var det altså ikke årsagen til pausen. Til sammenligningen med Sofie Gråbøl svarer Vivelill: "Jeg var rigtig usikker på mit skuespil, og det er jeg stadig. Jeg er jo totalt newbie. Jeg havde ikke gået til teater før 'Harpiks', så gjorde jeg det nu godt nok? Kunne jeg finde ud af det? Men da selveste Ghita Nørby sagde disse vise ord, boostede det helt klart min confidence."

Selvom hun ikke har følt et stort pres, svæver Vivelill ikke på en høj sky af uforbeholden selvtillid. Tværtimod er hun reflekterende over sit arbejde: "Jeg synes stadig, det er rigtig svært at spille skuespil, og det sværeste er at spille normalt skuespil. Man skulle ikke tro det, for man skal jo bare være sig selv."

I "Nisser" spiller hun Liv, der lever på en mystisk, isoleret ø, mens hun drømmer om at rejse ud og se verden, og lige dét kan Vivelill sagtens relatere til: "Det element, at man venter på, der skal ske noget i livet... Jeg vil gerne tage min backpack og rejse hele Jorden rundt med mine venner. Jeg ved ikke, om Liv længes efter det, men hun har da i hvert fald følelsen af, at der er noget større derude end den her lille ø."

Fra indiefilm til verdensomspændende streamingtjeneste

At gå fra indie-filmen "Harpiks" til den Netflix-producerede "Nisser" var ikke et aktivt valg, for først efter castingen åbenbarede det sig, at streaminggiganten stod bag projektet. Da Vivelill fandt ud af dette, steg forventninger lidt. Størrelsen på produktion steg også, og generelt var optagelserne på "Nisser" mere tilrettelagt kontra "Harpiks", der bar præg af en improvisatorisk tilgang.

"Jeg var ret hyped, fordi det var Netflix, og fordi det var globalt. Det var en historie, der ikke var dansk, men alligevel rimelig dansk. Det er jo ikke, fordi vi har lavet sådan en fortælling i Danmark før med sådan nogle væsner her, så det var ret nyt og spændende."

I samme ombæring overvejer Vivelill seriens mulighed for at blive et kæmpe hit som "Kastanjemanden" og "The Rain". "Amerikanerne er jo glade for skandinaviske serier, og efter jeg så, at traileren på Netflix’ amerikanske YouTube-kanal havde fået en million visninger, tænkte jeg, den måske godt kunne gå verden over."

Det er der bestemt også mulighed for, for i tone og stemning minder Danmarks første julegyser meget om Michael Doughertys kulthit "Krampus", hvor julehyggen erstattes med skrækindjagende monstre – og nisser! "Jeg tror bare, der er rigtig mange mennesker, som godt kan lide, at der både er julestemning, men også gyserstemning, så alt ikke bare er happy ending."

Skræmmende nisser og fremtiden for en ung skuespiller

Hvorvidt "Nisser" har en lykkelig slutning eller ej, afsløres ikke her, men gyserstemningen er bestemt lige så meget til stede som julehyggen. Selv er Vivelill ret dårlig til skrækfilm, men at optage dem er dog intet problem. På settet stod hun ansigt til ansigt med de titulære skabninger, som ikke er den slags nisser, den gængse dansker har i vinduet. De monstrøse skabninger er i deres forskellige instanser bragt til live gennem flot dukkearbejde, lidt animatronics, lidt CGI og ret så agile skuespillere.

Selvom Vivelill veksler mellem skole og skuespil, byder fremtiden skam på mere arbejde foran kameraet. Allerede tidligt næste år er filmen "Intet" på vej med den talentfulde skuespiller, og da hun bliver spurgt, hvorvidt der er andre genrer end skrækfilmen, hun ønsker at udforske, svarer hun hurtigt: komedien. "Jeg er ikke sikker på, hvad den slags komik hedder, men en slags Wes Anderson-film kunne være fedt at prøve! Arthouse-film synes jeg er sjove at lave."

Kommentarer

Interview med Vivelill Søgaard Holm: "Jeg tror godt, ’Nisser’ kunne gå globalt"

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen