Næste års danske Oscar-bud er udpeget

Den danske Oscar-komité udpeget de tre film, der tager det næste skridt videre mod kåringen af Danmarks Oscar-kandidat i Bedste internationale film-kategorien.

I går blev de tre film, der har chancen for at blive Danmarks kandidat i kapløbet om en nominering i kategorien 'International Feature Film' ved den kommende Oscar-prisuddeling i Los Angeles, udvalgt.

De tre film er "Bastarden" af Nikolaj Arcel, "Når befrielsen kommer" af Anders Walter og "Apolonia, Apolonia" af Lea Glob. Alle tre film er produceret med støtte fra Filminstituttet.

Komitéen, der består af repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet, mødes igen den 26. september for at pege på den endelige kandidat.

Regler og datoer for Oscar-kapløbet

Hvert land kan indstille netop én film til nominering i kategorien International Feature Film – eller Bedste internationale film. Sidste år endte 93 film med at gå videre i udskilningsløbet.

Det Amerikanske Filmakademis regler kræver, at filmen har haft national biografpremiere i perioden fra 1. december 2022 til 31. oktober 2023, at den er produceret uden for USA, og at den har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialogsprog.

Dermed er både "Når befrielsen kommer" og "Bastarden" kommet med på et hængende når, da førstnævnte havde premiere i går og Nikolaj Arcels film får premiere 5. oktober. Lea Globs kritikerroste og prisbelønnede dokumentar "Apolonia, Apolonia" havde premiere 22. marts.

Fire danske film har vundet en Oscar i den internationale kategori:

Gabriel Axels "Babettes gæstebud" i 1988, Bille Augusts "Pelle Erobreren" i 1989, Susanne Biers "Hævnen" i 2011 og Thomas Vinterbergs "Druk" i 2021.

Til Oscar-finalen her i 2023 opnåede Simon Lereng Wilmonts dokumentarfilm, "A House Made of Splinters", en nominering i kategorien Bedste dokumentarfilm og Anders Walter og Pipaluk K. Jørgensens kortfilm, "Ivalu", i kategorien Bedste kortfilm.

Læs mere om processen bag den danske Oscar-udvælgelse her.

 

Kommentarer

Næste års danske Oscar-bud er udpeget

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen