William Hurt er død, 71 år gammel

Den Oscar-belønnede skuespiller nåede at spille alt fra rumskibskaptajn og gangsterboss til Marvel-skurk og hersker over universets vigtigste planet.

William Hurt er gået bort i en alder af 71 år. Det bekræfter en af Hurts nærmeste venner, Gerry Byrne, over for bl.a. Variety. De amerikanske medier rapporterer, at Hurt er død af naturlige årsager.

Yngre biografgængere husker nok Hurt bedst for hans tilbagevendende rolle i Marvels filmunivers: den evigt arrige og fandenivoldske general Thaddeus Ross, som blev introduceret i "The Incredible Hulk" og senere optrådte i "Captain America: Civil War", de to seneste "Avengers"-film samt sidste års "Black Widow".

Men det var ikke blot i 1980'erne, at Hurt debuterede som filmskuespiller – det er også det årti, der står tilbage som den definitive æra i mandens glorværdige karriere.

Efter at have studeret drama på den legendariske Juilliard-skole i New York spillede Hurt i 1981 hovedrollen i Lawrence Kasdans erotiske thriller "Body Heat", som herhjemme fik den fornøjelige, danske titel "Høj puls". Hurt spiller en relativt uduelig sydstatsadvokat, som indleder en affære med en kvinde, der overtaler ham til at myrde sin rige mand.

"Body Heat" blev et hit i de amerikanske biografer og gjorde prompte både Hurt og hans kvindelige kollega, Kathleen Turner, til vaskeægte filmstjerner. Og blot få år senere var Hurt allerede blevet Oscar-nomineret tre gange – og han vandt sågar den prestigefyldte statuette i 1986 for sin præstation som en homoseksuel fange i et sydamerikansk fængsel i "Edderkoppekvindens kys".

Men Hurt var ikke meget for at være i offentlighedens søgelys, og mod slutningen af 80'erne døjede han med både alkohol- og stofmisbrug. Hurt takkede også nej til store roller i film som "Jurassic Park" og "Misery" – formentlig i et forsøg på at dæmpe rampelysets skær.

Karrieremæssigt var 1990'erne ikke et nær så givtigt årti for Hurt, som her bl.a. medvirkede i "Smoke", "The Doctor", "Dark City" og det notoriske flop "Lost in Space" baseret på den ikoniske sci-fi-serie af samme navn.

Lige efter årtusindskiftet medvirkede Hurt i en anden stor science fiction-produktion – en tv-miniserie baseret på Frank Herberts "Dune", hvori Hurt spillede hertugen Leto Atreides, som blev spillet af Oscar Isaac i Denis Villeneuves nylige filmatisering.

Og godt nok takkede Hurt nej tak til rollen som palæontologen Alan Grant i "Jurassic Park", men han fik en markant birolle i Steven Spielbergs "A.I. Artificial Intelligence" i 2001.

Og få år senere fik Hurt sin fjerde (og sidste) Oscar-nominering for sin præstation i David Cronenbergs "A History of Violence", hvori han spillede en flamboyant gangsterboss, der blot optræder i få minutter af filmens sidste akt, men som alligevel gør et kæmpe indtryk – hvilket Oscar-nomineringen også understreger.

Og i 2008 optrådte Hurt så for første gang i Marvels filmunivers, da han spillede titelheltens stædige jæger i "The Incredible Hulk".

Blandt de andre prominente titler på Hurts CV er "Turist ved et tilfælde", "Mord i Gorky Park", "The Village", "Syriana", "The Good Shepherd", "Mr. Brooks", "Into the Wild", "Vantage Point" og Ridley Scotts "Robin Hood". Med sin bløde, dybe røst og ofte rolige fremtoning gjorde Hurt altid et stort, positivt indtryk – selv når han spillede lede slyngler.

Hurt efterlader sig sine fire børn: Jeanne, Alexander Devon, Samuel og William Jr.

Kommentarer

William Hurt er død, 71 år gammel

 • 0

  En af mine klare favoritter...han kommer til at efterlade et hul☹️

  Goodspeed14-03-22 05:11

 • ★★★0

  Suuuuk, en af de skuespillere jeg havde mest respekt for og glæde af gennem flere årtier. Så ham først i den suveræne Body heat. Mord i Gorky Park og edderkoppe kvindens kys er også højt på min liste. RIP

  Gormanden14-03-22 05:47

 • ★★★★★★0

  Noooo. Hurt var en af de største i 80’erne.

  Eksperimentet

  Høj puls (Body Heat)

  Gensyn med vennerne

  Gorky Park

  Edderkoppekvindens kys

  Kærlighed ude ord 

  Broadcast News 

  Turist ved et tilfælde 

  Alle pæne titler som havde Hurt som midtpunkt. Som Johan rigtigt skriver, forsvandt han - for heldigvis at dukke op i 00’erne. Han havde potentiale til meget mere og 71 år var alt for tidligt.

  RIP

  Wayne14-03-22 05:49

 • ★★★★0

  RIP, broheim! Vil altid huske ham bedst for rollen som gangster i A History of Violence. Han er med ca 5 min og brændt alligevel så meget igennem og fik Oscar nominering. 

  Jeg skal have set Body Heat. 

  Babo14-03-22 06:02

 • ★★★0

  Jeg skal have set Body Heat. 

  God ide

  og nyd Hurts løbeture med rygepause :)

  Gormanden14-03-22 06:14

 • ★★★★0

  God ide

  og nyd Hurts løbeture med rygepause :)

  Den er på min Apple TV boks, så den bliver set inden længe. 

  Løb og røg, lyder som mig i unge dage :D

  Babo14-03-22 06:23

 • ★★★1

  Hmm bør nok få genset Smoke snarest muligt. Opgraderede den fra dvd til blu-ray og har stadig ikke fået brudt plomberingen. Men som jeg har lært af Johan 'Insider' Albrechtsen er plomberinger til for ikke at blive brudt. 

  Essal14-03-22 07:33

 • 0

  'Altered States' er en af mine favoritter fra hans hånd.

  TheRealLukeSkywalker14-03-22 14:15

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen