Moovy Exclusive: Oscar-showet 2019: En behersket udgave og "Green Book" på toppen

Vejen til den 91. udgave af årets Oscar-uddeling har været op ad bakke med daglige kontroverser, men Akademiet nåede sikkert i mål.

Først var der den nye kategori med bedste populære film, som lynhurtigt blev trukket tilbage. Så var der værtsrollen, hvor Kevin Hart måtte trække sig, og Akademiet aldrig lykkedes med at finde en afløser. Og så var der lige nogle kategorier, som ikke var vigtige nok til tv, og meget mere. Vejen til den 91. udgave af Oscar-uddelingen var fyldt med daglige kontroverser, og de bange anelser for årets show har været mange, men nu kom dagen (eller natten for os andre dødelige) endelig, hvor Akademiet skulle bevise deres værd.

De prestigefylde, guldbelagte Oscar-statuetter er blevet fordelt på 24 forskellige kategorier, og i år, hvor alt lod til at kunne ske, foregik det overraskende behersket. Whoopi Goldberg dukkede ikke op i en surprise værtsrolle, som flere rygter havde antydet, men til gengæld fik Queen + Adam Lambert lov til at åbne ballet med et par af Queens største hits. Så langt, så Bohemian Rhapsody!

"BLACK PANTHER" SKRIVER HISTORIE

Traditionen tro blev første pris uddelt til Bedste kvindelige birolle, som gik til forhåndsfavoritten Regina King og hendes præstation i "If Beale Street Could Talk". Til at uddele prisen kom også den elskelige trio bestående af Tina Fey, Amy Poehler og Maya Rudolph, som gav, hvad der bør betegnes som årets udgave af en åbningsmonolog - kære Akademi, kan de herlige damer ikke tage værtsrollen næste år!? Næste vinder på scenen blev i kategorien Bedste dokumentarfilm, og her gik prisen igen til forhåndsfavoritten i form af den adrenalinsusene klatrefilm "Free Solo".

Næste vinderhold på podiet blev for prisen Bedste make-up og hår, som gik til artisterne bag "Vice", der hjalp Christian Bale igennem endnu en kamæleonrolle. I samme boldgade tog "Black Panther" efterfølgende prisen hjem for både Bedste kostumedesign og Bedste scenografi. Ruth E. Carter og Hannah Beachler, som vandt for hver deres kategori, blev dermed også de første afro-amerikanere til at vinde de respektive priser. Næste pris var én af de store i form af Bedste fotografering. Her var fire ud af de fem nominerede film noget usædvanligt ikke-amerikanske. Alfonso Cuarón hev træfsikkert prisen hjem med storfavoritten "Roma", og således tog den 57-årige mexicaner første skridt mod en stor Oscar-aften.

"BOHEMIAN RHAPSODY" KOM, SÅ OG SEJREDE

For Bedste lydredigering, Bedste lydmix og Bedste klipning hjalp det at lege med Queen og Freddy Mercurys musikalske genialiteter, hvilket "Bohemian Rhapsody" beviste ved at vinde alle tre priser. Næste pris på programmet var Bedste udenlandske film, og i år var der desværre ingen dansk deltagelse. Til gengæld tog mexicanske "Roma" og Alfonso Cuarón endnu en pris med sig hjem, hvilket også var landets første sejr i kategorien. Kort efter kom tiden til Bedste mandlige birolle, og her vandt Mahershala Ali en spektakulær sejr for sin præstation som jazzpianisten Don Shirley i "Green Book". For bare to år siden vandt skuespilleren i samme kategori med "Moonlight".

ANIMEREDE SUPERHELT OG DE KORTE KATEGORIER

Aftenens allermest sikre bud på en vinder var, at opfindsomme "Spider-Man: Into the Spider-Verse" skulle vinde Bedste animationsfilm foran Disney - hvilket også blev en realitet. Disney kunne dog som trøst tage statuetten hjem for Bedste animeret kortfilm med "Bao". I de andre små kategorier vandt den feministiske "Period. End of Sentence" for Bedste korte dokumentar, mens israelske "Skin" vandt for Bedste kortfilm. I den sidste tekniske kategori vandt "First Man" slutteligt for Bedste visuelle effekter, og rumfilmen kunne dermed hive én ud af fire mulige sejrer hjem.

"Green Book" hev aftenens anden sejr hjem med Bedste originale manuskript, mens Spike Lee langt om længe kunne nyde sin første rigtige Oscar-sejr (instruktøren har tidligere vundet en ærespris) i form af "BlacKkKlansman", som vandt for Bedste adapterede manuskript. I musikafdelingen vandt svenske Ludwig Göranssons afrikanske trommer i "Black Panther" prisen for Bedste originale musik, mens Lady Gaga og gigahittet "Shallow" fra "A Star is Born" forventet vandt Bedste originale sang.

ALFONSOS (OG NETFLIX') MEXICANSKE TRIUMF?

Før den helt store pris for årets bedste film kunne uddeles, skulle de to store skuespilskategorier først af vejen. I Bedste mandlige skuespiller kunne prisen gå alle veje mellem Rami Malek, Viggo Mortensen og Christian Bale. Førstnævnte Malek, som også var favorit med marginaler, trak det længste strå, og skuespilleren kunne dermed tage aftenens fjerde statuette til "Bohemian Rhapsody". Ved Bedste kvindelige skuespiller pegede alt på, at 71-årige Glenn Close endelig skulle have sin Oscar for "The Wife", men Olivia Colman tog overraskende sejren for sin præstation i "The Favourite". Dermed fik Glenn Close den kedelige rekord at have flest nomineringer i kategorien uden sejrer.

I årets andensidste kategori triumferede Alfonso Cuarón og "Roma" endnu en gang, da han hiv prisen hjem for Bedste instruktør. Det er femte gang ud af de seneste seks år, at en mexicansk instruktør vinder prisen, hvilket også gav et kærligt øjeblik mellem Cuarón og sidste års vinder, den gode ven Guillermo del Toro. Instruktørprisen plejer at være en god indikator for, hvem der vinder Bedste film, og i år stod den store kamp mellem netop "Roma" og "Green Book". Sidstnævnte racefilm tog dog noget overraskende - og så alligevel ikke - sejren over den mexicanske kunstfilm og kunne dermed lade sig kåre med aftenens største hæder. Længe leve Viggo Mortensen - tæller det som en dansk sejr?

AKADEMIET KOM SIKKERT IGENNEM SHOWET

Den 91. udgave af Oscar-uddelingen forløb dermed overraskende behersket trods et ellers skandaleramt år. De underholdende indslag var få, og der manglede måske en vært til at holde den røde tråd, men idéen med skiftende presenters gav et fokuseret forløb, hvor filmene var i fokus. Der var simpelthen ikke råd til fejl fra Akademiets side.

Op til showet så mange af kategorierne åbne ud, men det endte alligevel med at forløbe relativt forudsigeligt med "Roma", "Green Book" og "Bohemian Rhapsody" som de største sejrherrer. Alle otte nominerede film i "Bedste film"-kategorien fik dog hver især mindst én statuette med hjem. Alt i alt en tilforladelig udgave af årets guldfest, som gerne må byde på mere kant næste år.

Kommentarer

Oscar-showet 2019: En behersket udgave og "Green Book" på toppen

 • 0

  Nu så jeg ikke hele showet, men en koldstart af "We are the champions" (eller spillede de noget inden den), hvor alle synger med ikke er så behersket igen :) 

  Men det er da rigtigt, at filmene kom mere i fokus, når værten var væk. Det kan være, de bare skal gøre det næste år igen. Så slipper de for al den polemik på forhånd.

  larsnoergaard25-02-19 16:03

 • ★★★★★0

  Det undrer mig, at de ikke spillede "Ladio Gaga"...

  chandler7525-02-19 18:03

 • ★★★★★0

  Jeg har altid syntes, at det er mærkeligt, at man kunne vinde bedste instruktør men ikke samtidig vinde for bedste film eller det modsatte - at vinde bedste film men ikke bedste instruktør. Hvis man er den bedste instruktør, har man vel også lavet den bedste film.

  NightHawk25-02-19 22:41

 • ★★★★0

  Den er også lidt tricky. Bedste film prisen går til en række andre mennesker. Producere. Jobbet er ikke helt det samme som instruktion. Som jeg ser det. 

  Babo25-02-19 23:28

 • ★★★★★0

  Den er også lidt tricky. Bedste film prisen går til en række andre mennesker. Producere. Jobbet er ikke helt det samme som instruktion. Som jeg ser det. 

  Jo, men på trods af at producerne selvfølgelig også har noget at skulle have sagt, er det er jo stadigvæk instruktøren der i sidste ende sætter dagsordenen i forhold til det fortællemæssige, det skuespilsmæssige og det visuelle, og dermed om historien og karakterene bliver interessante og vedkommende for publikum. Jeg synes bare, at det ville give bedre mening, hvis de to priser gik til samme film/instruktør. :) 

  NightHawk26-02-19 00:29

 • 0

  En af årsagerne er at det kun er instruktører som kan stemme på bedste instruktør. Bedste film kan alle akademiets medlemmer stemme på.

  Whispering Horse26-02-19 00:55

 • 0

  Her er i øvrigt en video som forklarer stemmesystemet til bedste film og hvorfor det er sværere at forudsige: www.youtube.com/watch

  Whispering Horse26-02-19 02:22

 • ★★★★★0

  En af årsagerne er at det kun er instruktører som kan stemme på bedste instruktør. Bedste film kan alle akademiets medlemmer stemme på.

  Nu har jeg ikke tjekket dit link, men forholder det sig ikke sådan, at det kun er instruktører, der stemmer på, hvilke film der skal nomineres i kategorien Bedste Instruktør, imens hele akademiet stemmer på, hvem der skal vinde prisen? Sådan er det i hvert fald med de andre kategorier. Lyder skørt hvis det kun er instruktører, der må stemme på, hvem der skal vinde prisen.

  David Lund26-02-19 06:03

 • ★★★★0

  Jo, men på trods af at producerne selvfølgelig også har noget at skulle have sagt, er det er jo stadigvæk instruktøren der i sidste ende sætter dagsordenen i forhold til det fortællemæssige, det skuespilsmæssige og det visuelle, og dermed om historien og karakterene bliver interessante og vedkommende for publikum. Jeg synes bare, at det ville give bedre mening, hvis de to priser gik til samme film/instruktør. :) 

  Om historien/karakterer bliver interessante er der manuskript-kategori til :) En instruktørs arbejde er groft sagt blot at få alle afdelinger til at fungere. Produceres arbejde er lidt noget andet på hele produktionen, så der er nok mange ting vi ikke kan vide helt konkret, hvad jobbet består af. 

  Babo26-02-19 08:41

 • ★★0

  Her er i øvrigt en video som forklarer stemmesystemet til bedste film og hvorfor det er sværere at forudsige: www.youtube.com/watch

  Jeg undre mig over, at så mange undre sig over Greenbook vandt, netop når man tager afstemningssystemet i mente.

  Jeg havde selv gættet på Greenbook. For ja måske er Roma årets bedste film, men den vil ikke vinde med det afstemningssystem.

  Tiany26-02-19 09:57

 • ★★★★0

  Jeg synes virkelig heller ikke det kom bag på mig. Roma er desuden udenlandsk og lidt tungere værk, som jeg tror tæller lidt imod den. Jeg må virkelig tilstå jeg hellere vil gense Green Book, fordi den VIRKELIG er så sjov, let om hjertet og hyggeligt bekendtskab. Jeg forlod biffen med højt humør og ikke et sekund kedede jeg mig. Jeg nød at racismen mere var et backdrop og filmens fokus var på to ret karismatiske skuespillere, der supplerer hinanden på bedste vis. Man hænger ud med karaktererne og kemien er spot on. 

  Babo26-02-19 10:07

 • ★★★★0

  Ser mere og mere frem til at se Green Book, når jeg hører om den. Er stadig lidt tøsefornærmet over, at man kunne mangle First Man på den liste og som den tudekælling jeg alligevel er under mit panser, så er jeg stadig mest glad for A Star is Born af de nominerede,  med et par stykker film udestående.

  Bruce26-02-19 10:25

 • ★★★★★★0

  Jeg synes virkelig heller ikke det kom bag på mig. Roma er desuden udenlandsk og lidt tungere værk, som jeg tror tæller lidt imod den. Jeg må virkelig tilstå jeg hellere vil gense Green Book, fordi den VIRKELIG er så sjov, let om hjertet og hyggeligt bekendtskab. Jeg forlod biffen med højt humør og ikke et sekund kedede jeg mig. Jeg nød at racismen mere var et backdrop og filmens fokus var på to ret karismatiske skuespillere, der supplerer hinanden på bedste vis. Man hænger ud med karaktererne og kemien er spot on. 

  Når selv en mavesur kold kyniker som du bliver blød, så er jeg tændt! 

  T. Nielsen26-02-19 10:36

 • ★★★★★0

  “Green Book” er letfordøjelig. Man er godt underholdt undervejs, men det er ikke en film, jeg har haft i tankerne bagefter. Den har øjeblikke, hvor den minder om “Crash” i manglende subtilitet, men den er heldigvis ikke helt så slem. Manuskriptet virker faktisk ganske effektivt skrevet med meget lidt overflødighed. Fin film, der dog er hurtigt glemt.

  Kruse26-02-19 10:43

 • ★★★★0

  Den bruger sine virkemidler klogt, uden at forfalde til ‘forhammeren’. 

  First Man har godt nok manglet. 

  Babo26-02-19 11:01

 • ★★★★0

  Racefilm vil altid mangle subtilitet. Det ligger bare til den slags film. Og indimellem er det ok at være direkte. Sige det, som det er. Måden Green Book sagde det på, fandt jeg ret vellykket. At komme rundt om Viggos karakter i starten med simpel ‘show, don’t tell’ metode, var outstanding. Det kunne Spike Lee måske lære lidt af :)

  Jeg tror ikke den er hurtigt glemt. Salen jeg så den i var så absolut fornøjet og en film, jeg tror vil vinde manges hjerter. Måske ikke ‘fineste’ filmkunst derude, men man kan ikke tage noget fra dens uimodståelige karakterer, som bærer læsset. 

  Babo26-02-19 11:16

 • ★★★0

  En af årsagerne er at det kun er instruktører som kan stemme på bedste instruktør. Bedste film kan alle akademiets medlemmer stemme på.

  Alle kan stemme i alle kategorier til The Oscars. Det er når der skal nomineres at det kun er brancheforeningen der kan stemme (frataget bedste film, hvor alle kan nominere).

  Steffan Rasmussen26-02-19 17:43

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen