Christopher Nolans "Oppenheimer" udkommer endelig i Japan

Det siger sig selv, at filmen om atombombningen af Hiroshima og Nagasaki har været kontroversiel i Japan.

De færreste havde nok forventet, at Christopher Nolans "Oppenheimer" ville ende med at indtjene næsten 1 mia. dollars på verdensplan og ende som årets 3.-største biografhit.

For det kritikerroste drama er trods alt en næsten tre timer lang film, der hovedsageligt består af scener, hvor mænd diskuterer politik og videnskab i små, støvede lokaler.

Men "Oppenheimer" har altså taget hele verden med storm. Eller... næsten hele verden. For i ét stort land er filmen, som udkom tilbage i juli herhjemme, endnu ikke udkommet: Japan.

Og det giver da også lidt sig selv, når nu Nolans drama handler om forskere og militærfolk, som ivrigt arbejder på et masseødelæggelsesvåben, som ender med at dræbe mellem 129.000 og 226.000 hovedsageligt civile japanere. Filmselskabet Warner Bros.' japanske afdeling måtte også undskylde tidligere i år, da de delte et muntert "Barbenheimer"-opslag, som blev beskyldt af mange japanere for at bagatellisere nationens lidelser for små 80 år siden.

Læs også: 4K-udgivelsen af "Oppenheimer" er allerede udsolgt over hele USA

Mange japanere har dog udtrykt ønske om at se Nolans film på det store lærred, og det får de altså snart mulighed for. For distributøren Bitters End har annonceret, at de udgiver filmen i Japans biografer i 2024.

"Filmens emne er enormt vigtigt og har en særlig betydning for japanere, så vi har besluttet os for at udgive filmen i Japan efter adskillige diskussioner og overvejelser," fastslår distributøren i en pressemeddelelse.

Selve bombningen af Hiroshima og Nagasaki oplever man dog ikke i filmen, hvilket både har udløst beundring og kritik – sidstnævnte bl.a. fra filmmageren Spike Lee ("25th Hour", "Do the Right Thing"). Nolan følte selv, at det ville være forkert at vise angrebet, da fysikeren J. Robert Oppenheimer – filmens omdrejningspunkt – ikke selv observerede ødelæggelserne, og Nolan ville gerne fastholde fokus på Oppenheimer.

"Oppenheimer" kan nu købes på VOD, dvd, Blu-ray og 4K UHD (hvis du altså finder en forhandler, hvor skiven ikke er udsolgt), og herunder kan I se Moovy TV's dybdeborende interview med filmens Oscar-belønnede komponist, Ludwig Göransson ("Black Panther", "The Mandalorian"):

Kommentarer

Christopher Nolans "Oppenheimer" udkommer endelig i Japan

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen