"Sideways"-instruktør: Film i dag er fandme for lange!

Alexander Paynes ord vil uden tvivl vække genklang hos biografgængere med relativt små blærer.

Forleden skrev vi her på Moovy, at biografer i hele verden – på trods af filmmagernes protester – vælger at vise Martin Scorseses "Killers of the Flower Moon" med en indsat pause, så folk lige kan tømme blæren og genopfylde deres sodavandsbægre.

Filmen varer da også 3 timer og 26 minutter, mens andre 2023-titler som "Beau Is Afriad" og Christopher Nolans "Oppenheimer" har sendt mange tilskuere ud på toilettet, mens filmene stadig kørte, takket være spillelængder på 3 timer ligeud.

Selv actionfyldte blockbusters som "Avengers: Endgame" og "Avatar: The Way of Water" varede over 3 timer, og mange vil nok mene, at det føles, som om film generelt er blevet længere i årenes løb, om end en CNN-artikel fra sidste år fastslår, at film i dag gennemsnitligt ikke er længere end normalt.

Artiklen fastslår dog, at mange af de film, som vi er vokset op med i 70'erne, 80'erne og 90'erne, var kortere end i tiden før og efter, idet filmselskaberne insisterede på kortere spillelængder, så filmene kunne passes ned på ét amerikansk VHS-bånd i videobutikkerne.

Læs også: James Cameron vil gerne lave to versioner af sine film – én til biografen, én til streaming

Hvorom alting er, så er der i hvert fald én prominent Hollywood-filmmager, som er utilfreds med kollegaernes manglende evne til at være koncise: Oscar-vinderen Alexander Payne, som skrev og instruerede bl.a. "Sideways", "Election", "Nebraska" og "The Descendants".

Under Middleburg-filmfestivalen, hvor Payne fremviste sin seneste film, "The Holdovers", fortalte Payne publikum:

"Du bør stile efter at gøre din film så kort som mulig. Der er fandme for mange film i dag, som er for lange."

Payne slog dog også fast, at der er visse lange film – herunder "The Godfather Part II" og "De syv samuraier" – som fungerer godt, fordi de er "de kortest mulige 3,5 timer lange film." Med andre ord: på trods af deres lange spilletid er filmene fedtfattige.

"Under de film flyver tiden afsted," fortsatte Payne. "Filmskabelse er en økonomisk proces. Du bør gøre manuskriptet så kort som muligt. Man vil gerne have, at skuespillet er så livligt som muligt – afhængigt af, hvad filmens underliggende rytme er. Og i klipperummet vil man gerne gøre filmen så kort som muligt, men heller ikke kortere end dét."

Selvom Payne har vundet to Oscars (for sine manuskripter til førnævnte "Sideways" og "The Descendants") og samtidigt er blevet Oscar-nomineret tre gange for sin instruktion gennem sin glorværdige karriere, så er han så selvkritisk, at han fremhæver "Election" som den eneste af sine film, der ikke er en smule for lang. "Election" har vel at mærke en spilletid på 103 minutter.

Det betyder øjensynligt også, at Payne føler, at "Jurassic Park III", som han var medforfatter på, var for lang med sine sølle 92 minutter. Måske ville han gerne have fjernet denne ellers uforglemmelige drømmescene?

Kommentarer

"Sideways"-instruktør: Film i dag er fandme for lange!

 • ★★★★1

  Go tell it on the mountain!

  NSF31-10-23 10:12

 • ★★★★★1

  Jeg vidste bare det var en Johan nyhed :)

  Elwood31-10-23 10:28

 • ★★★★1

  Jeg har en søgning i My Movies som hedder 90 min. eller under. Det var også rart at se noget klassisk horror i købet af oktober, fordi dengang kunne man sgu fikse en historie på mellem 70 og 80 min.

  NSF31-10-23 10:41

 • ★★★★★★1

  Amen

  Wayne31-10-23 11:11

 • 1

  Det ene udelukker vel ikke det andet. Nogle film er korte, andre er lange. Det er altid så dumt, når nogen forsøger at gøre én ting til den samlede sandhed. Der er plads til det hele.

  ZimaBlue31-10-23 11:55

 • ★★★★1

  Det ene udelukker vel ikke det andet. Nogle film er korte, andre er lange. Det er altid så dumt, når nogen forsøger at gøre én ting til den samlede sandhed. Der er plads til det hele.

  Men det siger Payne jo netop også, og giver eksempler på lange film der fungerer. Men jeg er helt enig med ham i, at moderne amerikanske film generelt set er for lange. Kigger man på de 10 amerikanske film der tjente mest i 2022, er kun tre af dem under to timer. To af de tre er animationsfilm, som traditionelt er kortere end liveaction og den ene liveaction der er under to timer, er 119 min. lang. Jeg vil mene at det billede nok ikke er markant anderledes, hvis man kigger udover top 10.

  Selvom jeg er fan af superheltefilm og Fast & Furious serien, vil jeg mene at der er en god portion af de film, hvor man sagtens kunne fortælle samme historie på kortere tid.

  NSF31-10-23 12:38

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen