Anmeldelse: The Creator

En af årtiets bedste science fiction-film er storslående og hjertevarm.

Lad os tage et øjeblik til at udforske spørgsmålet om originalitet i filmverdenen. I en tid, hvor originalitet synes at være en sjældenhed, især i film med højere budgetter, bliver spørgsmålet presserende. Mange af de film, vi ser i dag, er ikke nye koncepter. De er ofte opfølgere, remakes, prequels eller del af en større franchise. Manglen på originalitet betyder ikke nødvendigvis, at filmen er dårlig, men det lægger et vist pres på de få, der er originale. Det er derfor tankevækkende, at en film som "The Creator" - en "original science fiction-film" - faktisk må fremhæve sin originalitet i markedsføringen. Kan dette være et symptom på en filmindustri, der er ved at tørre ud kreativt?

I "The Creator" følger vi Joshua (John David Washington) og Alfie (Madeleine Yuna Voyles) på flugt gennem Gareth Edwards' fremtidsvision af Asien. Her lever mennesker og robotter side om side i ligestilling og harmoni, hvilket giver en ny vinkel på det klassiske tema. I stedet for at falde for de sædvanlige klichéer, der er udsprunget fra filmklassikere som "Terminator", "Blade Runner" og "The Matrix", tager "The Creator" en anden retning. Og viser os et mere ligeværdigt samfund, hvor robotter lever egne liv med dyb kultur, ægte følelser og endda religion.

Gareth Edwards demonstrerer endnu en gang sin science fiction-ekspertise med "The Creator". Edwards signaturstil er åbenlys gennem hele filmen, både i de storslåede asiatiske landskaber og i filmens mere følelsesladede øjeblikke. Filmen skiller sig ud, netop fordi den udfordrer vores forventninger på så mange måder. Den minder "The Creator" om Edwards' indie-film "Monsters" i den måde, han fastholder det ægte og det følelsesladede på lærredet. Hans Zimmers musik gør os selskab undervejs og forstærker både det episke og det intime. Uden at blive forstyrrende eller overvældende.

Edwards har også den Oscar-vindende fotograf Greig Fraser med sig, der har gjort sig bemærket med "Rogue One: A Star Wars Story", "Dune" og "The Batman". Fraser er især dygtig til at balancere det storslåede og episke med det menneskelige og ægte. På den pressekonference, jeg deltog i, fortalte Edwards om, hvordan han og produktionsteamet rejste til lande som Thailand, Libanon og Nepal, ofte med små produktionshold. Her filmede de ægte steder og mennesker for derefter at bruge specialeffekter til at lægge instruktørens fremtidsvision direkte over både landskab og mennesker. Denne metode, som Edwards også benyttede i "Monsters", giver filmen en følelse af det autentiske og ægte.

Instruktør Gareth Edwards har givet os noget helt specielt. "The Creator" er tankevækkende, storslået og ikke mindst følelsesladet. Men som jeg nævnte indledningsvist, er normen blevet film baseret på noget andet. Så når noget så originalt som dette lander, er det næsten svært at finde noget at sammenligne det med. Gareth Edwards har fortalt, at han har hentet inspiration fra mange forskelligartede film, såsom "Blade Runner" og dets fantastiske opfølger, "Blade Runner 2049", "Terminator", "E.T." ,"Dommedag nu", "Akira" og "Rain Man". Det er let at se, både på handlingen og det visuelle. Edwards har skabt den muligvis perfekte sci-fi-film med det miks og tidssvarende tanker.

Udgør kunstig intelligens en fare for samfundet? Jeg tror det ikke, i hvert fald ikke foreløbigt. Eftersom denne film handler om kunstig intelligens, tænkte jeg, at jeg skulle lade ChatGPT skrive hele anmeldelsen for mig, for til sidst at indrømme det med at sige "Wow, snart er der ikke brug for os mennesker længere." Men jeg forstod hurtigt ud fra resultatet, at sådanne chatbots og andre lignende tjenester stadig har et stykke vej. I hvert fald før, de kan overtage min job. Måske vi snarere skal spørge os selv, hvad det reelt handler om? Os, eller den teknologi, som vi har selv har skabt? De spørgsmål stiller Gareth Edwards fornemt i "The Creator". 

"The Creator" har dansk biografpremiere 28. september. Heriblandt hos FORMAT Bio i laserskarp 4K og eksplosiv Dolby Atmos. Læs mere her.

The Creator

Kommentarer

The Creator

  • ★★★★★★0

    Yes - endelig noget der lever op til forhåbningerne. Jeg skal så meget i biffen.

    Wayne28-09-23 10:55

  • 0

    Overraskende. Den første trailer var rigtig god, men den anden var virkelig kedelig og cookie-cutter spændende.

    T'hain28-09-23 11:16

  • 0

    Den har fået gode anmeldelser hos både Moovy, Ekko og Soundvenue. Så burde det holde. Jeg havde ellers ikke de store forventninger til filmen, men nu bliver det da en biftur i weekenden.

    Sichlau28-09-23 11:35

  • 0

    Jeg snupper lige en dobbelt feature i dag. Saw Creator. Jeg vidste faktisk ikke denne film var på vej før jeg så traileren i mandags. Dette er forhåbentlig bedre og giver et godt afbræk fra de sidste misserable Terminator film.

    Johnny4228-09-23 12:26

  • ★★★★0

    Jeg er solgt! Jeg kunne virkeligt godt lide Monsters og var også rigtig godt underholdt af Rogue one. 

    thomsen28-09-23 12:55

  • 0

    Bestilte billet til i aften i sal A. Må indrømme at jeg ser mere frem til denne end Dune Part 2.

    ccbj28-09-23 14:02

  • ★★1

    Jeg fik set den i dag og jeg synes, at den var overraskende rørende, selvom det kom snigende helt til sidst. 

    Visuelt fremragende både ift. kameraføring, belysning og især visuelle effekter og med en stærk indsats fra John David Washington, så vil jeg især fremhæve den unge pige i hovedrollen, Madeleine Yuna Voyles, der virkelig har god kontakt til sit indre. 

    Filmens trusselsbillede er både et fremragende riff på "Hvad vi har nu, ganget med 1000" og en stikpille til USAs udenrigspolitik (især i forlængelse af deres militære indsats i Afghanistan) i gennem de foregående tyve år med drone angreb, som sci-fi film gør det bedst. 

    Filmen var enkelte steder lidt for forudsigelig for mig, så jeg ender "kun" på en lille 5 ud af 6 stjerner, men fordi jeg også sad og var følelsesmæssigt påvirket til sidst, som jeg frygtede ikke ville ske efter Washingtons stort anlagte hovedrolle i Tenet og Gareth Edwards' Rogue One, som begge ikke formåede at ramme mig følelsesmæssigt med karakterarbejdet, så var det skønt at se, at sammenkoblingen af de to ramte det helt rigtige sted. 

    Så var musikken også slet ikke på det niveau, jeg er vant til fra et Zimmer score og jeg tror nok, at jeg blev lidt for forvirret/forstyrret af de mange populære musikstykker i filmen, som for mig abstraherede fra den gave, det er at have Zimmer på sin produktion.

    Den skal dog ses i biografen! Og den skal helt klart ejes på 4K!

    The Paki Don29-09-23 20:13

  • 1

    Jeg er ikke lige så begejstret som anmelderen.

    Verdenen er sådan set interessant nok. Historien er en pose blandede bolsjer med ting man har set før, episoder der vækker ens nysgerrighed, nogle aktionscener der er cool nok, ting der ikke helt giver mening og alt i alt en fin nok historie der ikke er helt så kvik og veleksekveret som jeg havde håbet på.

    Det bliver en 4'er herfra.

    Bassemand30-09-23 23:41

  • 0

    jeg vil til gengæld ønske anmelderen tillykke med at have fundet en film som han synes skal have topkarakter. Det er, i min bog, meget sjældent.

    Bassemand 1-10-23 01:15

  • ★★1

    Da jeg læste, at budgettet var på små $80 millioner overgik jeg til en ren 5 ud af 6 stjerner og ikke blot en lille 5 ud af 6. 

    Det er fandeme imponerende klaret, når man sammenligner med de vanvittige 3-cifrede millionbeløbsfilm, der er udkommet de sidste 5 år med substans, der kan måles i øres værdi. 

    The Paki Don 1-10-23 17:57

  • ★★★★★2

    Vanvittig flot film, traileren gav dog mere indtryk sf den sku være mere dyb og filosofisk med dens emner, men desværre var den virkelig banal, jeg følte ingen kemi mellem Washingtons Kone i filmen og så ham, så købte aldrig deres forhold, barnet spillede hel fint, men der var bare aldrig rigtig tid til at de sku knytte et bånd som jeg troede på. Det er hverken Children of Men eller ja The last of us. filmens plot indrejser reelt kun at den der svævene bombefly sku destrueres kun den ene når den var sprunget havde de nærmest vundet. Der var slet ikke tid til at fordybe sig i tingene sidst akt var vitterlig blot kan vi stoppe manden og den Alfie.

    Akten med vennen man også ser i et flashback kom så pludseligt og der blev ikke brugt tid nok på at bygge det forhold op, ICE cream lady forsvinder alt for hurtigt det var blot en kort hurtig action scene.

    Der har været alt for meget fokus på at publikum sku føle noget gerne med tåre i stedet for at spørge om det hele gav mening. 

    Visuelt fantastisk flot og den havde mulighed for at blive noget fedt men Manus og World building var for mig lidt noget rod desværre.

    Men sjovt, hvordan trailer normalt vildleder med at bilde folk ind noget er action (The American F.eks.)

    Den her films trailer gjorde det stik modsatte.

    Men jeg var glad for at se den i bio på grund af billedesiden.

    Elwood 1-10-23 20:26

  • ★★★★2

    Visuelt fantastisk flot og den havde mulighed for at blive noget fedt men Manus og World building var for mig lidt noget rod desværre.

    Jeg er ret enig i alt hvad du siger, desværre var jeg heller ikke vildt begejstret. Dog synes jeg universet virker meget spændende, og jeg kunne sagtens se mere interessante historier.

    dyg 3-10-23 08:48

  • ★★★★★3

    Jeg er ret enig i alt hvad du siger, desværre var jeg heller ikke vildt begejstret. Dog synes jeg universet virker meget spændende, og jeg kunne sagtens se mere interessante historier.

    Hel enig de havde potentiale til en virkelig fed historien, miljøerne er virkelig fede, men dels var historien ikke videre intressant, og så den smule world building der var tjente ikke så meget formål, til den simple historie, men man kunne lige ane at der var noget som kunne gå hen og blive rigtig godt, det endte bare aldrig der på grund af netop manus og Karakterne.

    Elwood 3-10-23 09:54

  • 1

    Jeg lander desværre også en del lavere end anmelderen. Nok omkring 3,5 ud af seks. 

    Filmen er flot, og det er et interessant univers den får bygget op. Flere af filmens jokes lander også ret godt og Allison Janney er sej som hårdkogt soldat.

    Men filmen vil simpelthen alt alt for mange ting, og introducere alt alt for mange karaktere til at man nogensinde for alvor føler med dem eller er rigtigt investeret i noget af det der sker på skærmen. 

    Filmens tone svinger også skizofrent mellem at ville være dyster og filosoferende, og være en sej actionfilm med sjove one-liners, og folk der siger "oh fuck" lige inden de eksplodere.  

    Værst er nok når filmen skifter mellem at ville vise hvor menneskelige robotterne er og hvor tragisk det er når en robot dør, og så pludselig også lige smider en "sjov" scene ind hvor en flok robotter (efter at være blevet sprunget i luften) render rundt og leder efter deres hoveder mens de siger sjove lyde... 


    Det er virkelig synd. For der er massere af gode scener og karaktere i The Creater. Der er bare for mange af dem, og de spænder ben for hinanden.

    I et alternativt univers, så var The Creator blevet til to gode (og meget forskellige) film.

    Høegh 9-10-23 12:25

  • ★★1

    Jeg lander desværre også en del lavere end anmelderen. Nok omkring 3,5 ud af seks. 

    Filmen er flot, og det er et interessant univers den får bygget op. Flere af filmens jokes lander også ret godt og Allison Janney er sej som hårdkogt soldat.

    Men filmen vil simpelthen alt alt for mange ting, og introducere alt alt for mange karaktere til at man nogensinde for alvor føler med dem eller er rigtigt investeret i noget af det der sker på skærmen. 

    Filmens tone svinger også skizofrent mellem at ville være dyster og filosoferende, og være en sej actionfilm med sjove one-liners, og folk der siger "oh fuck" lige inden de eksplodere.  

    Værst er nok når filmen skifter mellem at ville vise hvor menneskelige robotterne er og hvor tragisk det er når en robot dør, og så pludselig også lige smider en "sjov" scene ind hvor en flok robotter (efter at være blevet sprunget i luften) render rundt og leder efter deres hoveder mens de siger sjove lyde... 


    Det er virkelig synd. For der er massere af gode scener og karaktere i The Creater. Der er bare for mange af dem, og de spænder ben for hinanden.

    I et alternativt univers, så var The Creator blevet til to gode (og meget forskellige) film.

    Selvom jeg er på en 5 ud af 6 selv (af de årsager, jeg har beskrevet), så kan jeg sagtens forstå alt, hvad du siger og hvorfor du ender der.

    Jeg tror også, at når der er gået noget tid og et evt. gensyn er afsluttet, så ender jeg måske på en 4 ud af 6. Jeg lyttede f.eks. til noget af musikken fra solide Hans Zimmer, men det rammer mig slet ikke på samme måde som næsten hvert eneste soundtrack fra ham gør.

    The Paki Don10-10-23 10:27

  • ★★★★★1

    Jeg husker mest Radioheads nummer fra filmen, det siger noget om musikken generelt i filmen, når jeg ikke husker selve scoret særlig meget.

    Elwood10-10-23 10:36

  • 1

    Selvom jeg er på en 5 ud af 6 selv (af de årsager, jeg har beskrevet), så kan jeg sagtens forstå alt, hvad du siger og hvorfor du ender der.

    Jeg tror også, at når der er gået noget tid og et evt. gensyn er afsluttet, så ender jeg måske på en 4 ud af 6. Jeg lyttede f.eks. til noget af musikken fra solide Hans Zimmer, men det rammer mig slet ikke på samme måde som næsten hvert eneste soundtrack fra ham gør.


    Jeg så den i biografen sammen med tre andre, og vores oplevelser med den svingede en del. En hadede den, en syntes den var ret god og en elskede den. 

    Men jeg håber filmen bliver en succes. Om ikke andet, så bare for at vise at man godt kan lave succesfulde blockbusters med en ny IP og med et "beskedent" budget. 

    Høegh10-10-23 11:34

  • 1

    Voldsom hul og generisk film. Er nærmest helt tom indeni. Rædderligt skuespil, bortset fra "the child", med replikker så bovlamme, at det er svært at tro på, at de rent faktisk bliver ytret. Samt en historie så kedelig og forudsigelig, at jeg nærmest mangler ord. Jo, den er flot visuelt, men det er også dét eneste positive. Forstår simpelthen ikke, hvordan instruktøren har fået trumfet det her copy/paste makværk igennem.  

    ZimaBlue21-11-23 14:05

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen